Adevărul Live: Cum ne poate îmbolnăvi postul şi care sunt cele mai importante recomandări pentru masa de Paşte
0În perioada postului mare, dar şi după Paşte, cabinetele medicilor se umplu de români cu probleme de sănătate create fie de dezechilibrele cauzate de alimentaţia din timpul postului, fie de consumul prea mare de alimente la mesele festive. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie, ne oferă cele mai importante trucuri pentru Sărbători fără bătăi de cap.
Medicii avertizează că o mare parte dintre românii care ţin post acumulează aproximativ 2-3 kilograme până la sărbători, unii dintre ei ajungând chiar la spital cu probleme pe fondul dezechilibrelor din alimentaţia săracă în substanţe nutritive, dar bogată în grăsimi vegetale şi în carbohidraţi. Mai mult, există o tendinţă a românilor sub tratament pentru anumite afecţiuni de a-şi modifica schema de terapie cu de la sine putere, fără să-şi consulte medicul curant.
Aflăm de la medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ţinem cont în alimentaţia din Săptămâna Mare, dar şi cum ne putem bucura de Sărbătorile pascale fără riscurile apariţiei sau agravării unor probleme de sănătate.
Cele mai importante subiecte atinse în timpul discuţiei
O săptămână de post ne este benefică. De ce? Scoatem proteina animală şi atunci punem sistemul digestiv în repaus, doar că postul înseamnă moderaţie şi cumpătare. Nu înseamnă că renunţăm la carne, ouă, lapte şi dăm iama în supermarketuri să luăm tot felul de preparate de soia care conţin mai mult aditivi şi coloranţi sintetici. Sau produse de patiserie care sunt o bombă calorică care ne îmbolnăveşte: făină albă, zahăr şi margarină.
Postul îneamnă o tocăniţă de legume, o supă/ciorbă de legume. Avem şi salatele pe care acum putem să le mâncăm şi o brânză tofu, o săptămână nu se întâmplă nimic.
Şi, bineînţeles, hidratarea corespunzătoare.
Dacă în această săptămână vom mânca mâncăruri pline de aditivi ne vom face mai mult rău.
După post ne putem trezi mai graşi pentru că neavând proteina animală care ne oferă senzaţia de saţietate, o compensăm cu pâine, covrigi şi foetaje, dulciuri şi grăsimi hidrogenate.
Pe lângă că ne îngrăşăm, reţinem mai multă apă, ne cresc colesterolul şi glicemia.
Postul sănătos te linişteşte, dar îţi conferă şi o oarecare energie fizică şi psihică. Or, eu îi văd pe toţi că sunt din ce în ce mai agitaţi.
Uleiul de măsline cu condiţia să fie biopresat la rece este sănătos, dar este caloric. Mai sunt şi alte uleiuri pe care le putem folosi în această perioadă: uleiul din sâmburi de struguri, ulei de cânepă care sunt mai puţin calorice. Si nu trebuie exaherat. O lingură este suficient într-o salată.
Nucile, migdalele sunt şi acestea calorice. Nu trebuie să exagereze mai ales cei cu probleme digestive, cu dischinezii biliare sau alte afecţiuni ale ficatului. Trebuie făcut un mix servit ca gustare.
În post vedeta este soia din care se poate face orice, de la şniţele, la lapte, brânză, pateu. Concentraţia de soia a produselor din comerţ este însă minimă. Numai coloranţi şi emulgatori, în cea mai mare parte. Şi modificatori de gust sintetici.
O persoană care ţine tot postul şi mănâncă soia în fiecare zi vor exista efecte secundare. Pentru că, de fapt, ar trebui să mănânce soia nemodificată genetic. Când soia e o sursă de fitoestrogeni putem deregla balanţa hormonală şi la femei şi la bărbaţi. La femei putem exacerba în acest fel diferite afecţiuni latente: chisturi ovariene sau la sân.
Nu ar trebui să luăm ca exemplu faptul că japonezii sau chinezii mănâncă multă soia. Ei mănâncă alt tip de soia, foarte sănătoasă. Femeile japoneze, în special mănâncă un soi de soia fermentată. Să ştiţi că alimentele fermentate sunt benefice organismului. Soia este şi o plantă cu potenţial alergic destul de mare.
Ce ar trebui să nu lipsească din meniu în această săptămână în aşa fel încât să nu fim vlăguiţi şi cu probleme – o zacuscă de legume sau o tocăniţă de legume, o pastă de năut cu muguri de pin, o salată verde la care adăugăm roşii, ardei gras, cu mult mărar, pătrunjel şi cu bucăţele de tofu.
Un post corect îmbunătăţeşte digestia, ajută la detoxifiere, detoxifică ficatul pentru că nu-i mai oferim atâta mâncare grea.
La nivel psihic mâncând mâncăruri sănătoase ne creşte energia.
În postul Paştelui ne ajută verdeţurile autohtone. Clorofila conţinută ne regenerează celulele, ADN-ul, scade colesterolul, elimină reziduurile şi toxinele.
Variaţiile de tempartură din această perioadă nu ne fac nici ele bine. Organismul are nevoie de 5-7 zile pentru a trece de la o temperatură la alta. Organismul se resimte, suntem mai nervoşi, mai agitaţi, avem pofte. Am mânca tot timpul ceva. Şi atunci, vă recomand plantele adaptogene care ne creşte tonusul fizic şi psihic rhodiola rosea sub formă de comprimate care ne creşte nivelul serotoninei, ginsengul, un tonic şi un energizant de excpeţie, ciupercile chinezeşti. Ca şi produsele stupului, ale noastre, autohtone. Un mix de miere cu păstură, cu lăptişor de matcă.
Că ţinem sau nu post, avem nevouie de energizante naturale. Şi nu uitaţi calitatea şi durata somnului. Seara, recomand un ceai calmant de tei, roiniţă, talpa gâştii, un amestec de hamei, chiar melatonină pentru cei care lucrează în ture şi ritmul biologic este dat peste cap.
Berea la sticlă, cea fără niciun adaos este benefică pentru că ne relaxează. Băută în cantităţi moderate adică 330 ml pentru femei şi o jumătate de litru pentru bărbaţi. Nu neapărat în fiecare zi.
Ceaiul verde, cel negru, de rozmarn sunt energizante. Chiar şi o cafea naturală cu zahăr brun. Eu m-am obişnuit să beau cu miere şi chiar îmi place. S
Extractul din coacăz negru combate migrenele, din măceşe. Dacă este o cauză biliară, atunci trebuie îmbunătăţită funcţionarea bilei.
Pentru reumatici gheara diavolului, arnica, extractul de salcie care este aspirina naturală sunt eficiente, dar toate acestea trebuie prescrise de medicul apifitoterapeut.