6 probleme cotidiene şi cum le poţi trata fără pastile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Durerile de cap, de spate, oboseala, stresul... Sunt neplăceri cu care te confrunţi aproape zi de zi şi, dacă ai lua câte o pastilă de fiecare dată, efectele adverse ţi-ar crea probleme şi mai mari. Aşa că e mai bine să ai mereu la îndemână câteva remedii din plante.

1. Oboseala

Un remediu pentru combaterea stării de oboseală, recunoscut chiar de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), este ginsengul. Rădăcina acestei plante stimulează funcţiile cerebrale fără efectele neplăcute ale cafelei, de exemplu. Tratamentele pe bază de ginseng te ajută să-ţi recapeţi forţele pentru a-ţi duce la final sarcinile la serviciu, să te concentrezi şi chiar să te recuperezi după o intervenţie chirurgicală. Experţii OMS recomandă remediile pe bază de ginseng mai ales dimineaţa, pentru că, administrate după-amiază, te pot ţine treaz noaptea.

Cum se ia:

Extract de ginseng: 200 mg – maximum de trei ori pe zi.

Tinctură de ginseng: 50 de picături, de trei ori pe zi, timp de maximum trei luni.

Decoct din rădăcină uscată de ginseng: 1-2 grame de rădăcină se pun în 150 ml de apă şi se fierb 10-15 miute. Se bea câte o cană de trei ori pe zi.

2. Tulburările de somn

Florile de tei, cu proprietăţi uşor sedative, sunt considerate linia întâi de tratament natural al tulburărilor de somn, în general, şi al insomniilor, în particular. De asemenea, remediile pe bază de tei au efect benefic împotriva oboselii nervoase şi împotriva anxietăţii. Poate fi administrat, pentru eliminarea agitaţiei nocturne, şi în cazul copiilor şi al adolescenţilor. La pachet cu proprietăţile antiinsomnii, teiul aduce şi avatajul de a combate anumite tulburări digestive şi spasmele musculare.

Cum se ia:

Infuzia din flori de tei: se lasă la infuzat trei-patru flori de tei uscate într-o cană cu apă fierbinte. Se pot bea trei căni pe zi.

3. Stresul şi anxietatea

Valeriana, remediul numărul unu antistres astăzi, era utilizată în vremea Greciei Antice ca somnifer, iar în timpul Primului Război Mondial – pe post de calmant al stării de anxietate provocată de bombardamente.

image

Această plantă cu flori care variază de la alb la roşu-liliachiu este recunoscută atât de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi de ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) drept remediu puternic pentru combaterea tulburărilor anxioase, agitaţiei nervoase şi tulburărilor de somn. Există studii care arată chiar că substanţele din compoziţia plante acţionează asupra unor stimuli din creier responsabili cu instalarea anxietăţii şi stresului.

Cum se ia:

Rădăcina uscată – se infuzează 2-3 grame de rădăcină în 150 ml de apă fierbinte, timp de 5-10 minute. Se administrează chiar şi de cinci ori pe zi.

Tinctura de valeriană – se iau între 1 şi 3 ml, de maximum cinci ori pe zi.

4. Durerile de cap

Scoarţa de salcie, sursa primelor pastile de aspirină, este şi astăzi principalul remediu care combate durerile de cap, dar şi febra şi răceala. Salicilina din compoziţia ei se transformă în acid salicilic odată ajunsă în organismul uman, adică un medicament natural. Comisia E (echivalentul german al FDA – Autoritatea Americană pentru controlul Alimentelor şi Medicamentelor) şi ESCOP susţin eficacitatea scoarţei de salcie ca remediu de primă linie împotriva durerilor de cap.

Cum se ia:

Scoarţă de salcie uscată – se pun 2-3 grame de scoarţă de salcie în 150-250 ml de apă rece, se aduc la fierbere şi apoi se lasă să dea în clocot cinci minute. Se beau trei-patru căni pe zi.

Tinctură – se iau câte 5-8 ml de tinctură de scoarţă de salcie de trei ori pe zi.

5. Tulburările digestive

Lemnul dulce este vedeta în categoria plantelor cu efecte demonstrate de combatere a problemelor digestive. Rădăcina este cel mai des recomandată de fitoterapeuţi, fiindcă are în compoziţie cantitatea cea mai mare de glicirizină şi derivatul său, acidul glicirizinic. Astfel, lemnul dulce este recomandat mai ales împotriva balonării şi arsurilor de stomac.

image

Cum se ia:

Rădăcini uscate – între 5 şi 15 grame pe zi, această cantitate fiind împărţită în porţii egale, de trei ori pe zi. Se ia după fiecare masă, sub formă de pudră, de infuzie sau de decoct (între 2 şi 5 grame de rădăcină uscată la 150 ml de apă).

6. Durerile de spate

Mai multe studii clinice au confirmat eficienţa plantei gheara diavolului pentru atenuarea durerilor de spate, indiferent de cauza acestora (lumbago, torticolis sau sciatică).

image

Cum se ia:

Comprimate sau capsule cu pudră – 3-6 grame pe zi, în timpul mesei.

Infuzie – două linguriţe de rădăcină de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se beau maximum două căni pe zi, în timpul mesei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite