Sindromul picioarelor neliniştite, afecţiunea care alungă somnul
0Este unul dintre cele mai ciudate mistere ale organismului nostru, care, deşi a obţinut statutul de boală, nu este încă luat foarte în serios. Dificultatea de a adormi şi de a dormi mai mult timp este, de foarte multe ori, o manifestare a maladiei.
Sindromul picioarelor neliniştite (SPN) – restless legs syndrom – este o boală neurologică motorie, caracterizată de anomalii senzitive, precum furnicături, strânsuri sau chiar durere la nivelul membrelor inferioare, dar uneori şi superioare, în timp de repaos.
În cazuri izolate şi severe, senzaţiile pot fi prezente în zona genitală sau în tors. De regulă, acestea dispar după o acţiune voluntară. De altfel, singura modalitate de a scăpa de pişcături sau aşa-numitele „ace” este să îţi mişti picioarele, ceea ce face ca somnul sau activităţile care restrictionează mişcarea, cum ar fi călătoriile lungi cu maşina, trenul sau avionul, mersul la teatru sau statul la birou, să fie adevărate chinuri.
Primul şi cel mai evident semn al afecţiunii este nevoia irezistibilă de a mişca picioarele, în încercarea de eliminare a discofortului. Aceasta include mersul cu paşi măsuraţi, legănatul, scuturatul, agitaţia de pe o parte pe alta în timpul nopţii în aşternut, întinsul, bătutul pasului pe loc.
Un alt simptom se referă la convulsiile sporadice, stereotipe ale picioarelor, fie în timpul somnului, fie în momentele de relaxare, constând în extensia şi întinderea degetului mare, precum şi în flexarea gleznei, a genunchiului sau a şoldului. Acestea se produc la fiecare 15-40 de secunde şi durează de la o jumătate până la şase secunde. Din acest motiv, multe dintre tulburările de somn, precum dificultatea de a adormi şi de a dormi mai mult, sunt puse pe seama maladiei. Aproximativ 50% dintre cei cu picioare neliniştite nu reuşesc să aibă un somn odihnitor noaptea.
De ce apare?
În general, o cauză exactă nu este cunoscută. Experţii suspectează că în aceste cazuri, nivelul fierului din creier îşi spune cuvântul. De asemenea, moştenirea genetică joacă un rol important. Unul dintre studii a arătat că în cazul persoanelor care dezvoltă boala picioarelor neliniştite înainte de 45 de ani, cel puţin 50% dintre membrii familiei au avut aceeaşi suferinţă. În schimb, dacă afecţiunea apare după 45 de ani, numai 45% dintre rudele apropiate fuseseră afectate.
Ce e de făcut
Pentru a linişti picioarele înainte de culcare, este indicată o baie cu apă caldă timp de 10-15 minute. Şi răcorirea picioarelor funcţionează foarte bine în unele cazuri. Unele persoane spun că reuşesc să adoarmă doar dacă îşi înfăşoară membrele dureroase cu nişte feşe umezite în apă rece. O modalitate alternativă de a reduce disconfortul este frecţia cu un pachet de gheaţă.
În unele cauzri, rezultate formidabile dă combinarea tratamentelor cald/rece. Practic, picioarele sunt ţinute timp de două minute în apă caldă, după care, timp de un minut, sunt răcite cu pachetul de gheaţă. Pentru a obţine efectul terapeutic, alternarea trebuie repetată de mai multe ori.
De asemeena, este importantă evitarea, mai ales seara, a băuturilor alcoolice ori cu cafeină care stimulează muşchii şi nervii picioarelor uşurează mult simptomele. La fel şi evitarea fumatului. Studiile au arătat că fumătorii sunt mult mai predispuşi la avea picioare neliniştite decât nefumătorii.