INFOGRAFIE Cel mai eficient somnifer natural: exerciţiul fizic. Cu cât stai mai mult pe scaun, cu atât dormi mai prost
0Nu este de mirare că oboseala fizică ne face să adormim mai uşor. Specialiştii spun însă că intensitatea cu care facem mişcare influenţează într-o foarte mare măsură şi calitatea somnului.
Persoanele care se autocataloghează drept active din punct de vedere fizic susţin că dorm mai bine decât cele care recunosc că sunt sedentare, arată un studiu realizat de Fundaţia Naţionanlă a Somnului (National Sleep Foundation – NSF) din SUA.
„Oamenii care spun că adorm repede şi că au un somn odihnitor fac şi mai mult sport decât cei care se plâng de insomnii. Ştim că viaţa omului modern este foarte ocupată. Ştim, de asemenea, că omul modern tinde să doarmă mai puţin şi mai prost şi să facă tot mai puţină mişcare“, precizează prof. dr. Matthew Buman, asistent universitar la catedra de Exerciţii fizice şi wellness de la Universitatea de Stat din Arizona.
Studiul NSF a demonstrat că persoanele care fac sport la intensitate maximă dorm cel mai bine, astfel că doar 17% din ei au, totuşi, probleme cu starea de oboseală şi de somnolenţă în timpul zilei. La polul opus, mai mult de jumătate din sedentari se plâng că nu pot adormi noaptea şi, atunci când adorm, au un somn neodihnitor şi, de aceea, sunt somnolenţi în timpul zilei.
„Totuşi, chiar şi un nivel redus de mişcare poate fi mai bun decât deloc pentru calitatea somnului. De altfel, dacă te încadrezi în categoria celor inactivi, poate fi suficient să incluzi în programul tău zilnic o plimbare de 10 minute“, recomandă Max Hirshkowitz, coordonatorul studiului.
Deşi până acum recomandările privind momentul din zi dedicat activităţii fizice erau „Să nu faceţi mişcare seara, înainte de culcare“, specialiştii NSF susţin că „dacă reuşiţi să includeţi un program intensiv de exerciţii fizice în program măcar cu o oră înainte de culcare este ideal“.
Mişcarea şi calitatea somnului | Create infographics
Chiar şi activitatea fizică pe care, în mod normal, nu ai cataloga-o drept „mişcare“ poate fi de ajutor pentru un somn mai odihnitor. De altfel, pur şi simplu statul mai puţin timp pe scaun poate duce la eliminarea problemelor cu somnul. Numai 12% din persoanele care susţin că stau 10 ore pe scaun în fiecare zi dorm bine, în timp ce 22% din cele care stau jos mai puţin de 6 ore pe zi nu au de ce să se plângă.
Studii anterioare au demonstrat că statul pe scaun timp îndelungat poate duce la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv la diabet şi la afecţiuni cardiovasculare, independent de nivelul de activitate fizică din restul timpului.
„Nu este nevoie să mergi la o alergare scurtă în jurul clădirii în care lucrezi ca să stai mai puţin pe scaun. Poate fi suficient ca, atunci când dai un telefon, să te ridici de pe scaun şi să te plimbi prin birou“, ne sfătuieşte Buman.
Cu cât stai jos mai puţin, cu atât dormi mai bine | Infographics