Este adevărat că sportul seara nu te lasă să mai adormi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi nu găsesc timp pe parcursul zilei pentru cele 30-60 de minute de mişcare recomandate de medici. Dar oare seara este sănătos să ne punem metabolismul în mişcare sau riscăm să ne tulburăm somnul?

Exerciţiile fizice cresc temperatura corporală, ritmul cardiac şi stimulează producţia în organism a epinefrinei (adrenalină). În vreme ce acestea sunt consecinţele normale, cele pe care le şi urmărim atunci când facem mişcare, există în popor o teorie conform căreia toate manifestările respective devin nocive după o anumită oră şi ne compromit odihna nocturnă. De altfel, multe persoane spun că adorm cu greu după un astfel de antrenament.

Mit demontat

Medicul Stuart Quan, profesor de medicina somnului la Şcoala Medicală Harvard, spune că, într-adevăr, a întâlnit relativ multe persoane care se plâng că nu mai pot adormi după ce au făcut exerciţii fizice intense târziu în noapte, această legătură nu este resimţită de toată lumea.

De altfel, specialistul, citat de CNN, spune că soluţia nu este ca nimeni să nu mai facă mişcare seara, ci, dimpotrivă, cu toţii să încercăm şi să constatăm dacă suntem sau nu în categoria celor care vor avea probleme să adoarmă după antrenament.

Iar dacă suntem în această categorie, să respectăm câteva reguli simple: să ne asigurăm că între antrenament şi ora de culcare trec două ore. „Nivelul de adrenalină rămâne mare, creierul rămâne activ şi, de aceea, acestor persoane le este dificil să intre în starea de relaxare necesară pentru a adormi uşor“, explică dr. Quan.

În intervalul de două ore de după mişcare, temperatura corporală scade înapoi până la 37 de grade Celsius (temperatura necesară ca să putem adormi), ritmul cardiac revine la normal şi nivelul adrenalinei se stabilizează.

Majoritatea persoanelor dorm chiar mai bine

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu au astfel de probleme şi folosesc tulburările de somn de după sport ca pe un pretext ca să nu mai facă deloc mişcare, spune specialistul. Un studiu realizat în 2011 a demonstrat că oamenii pot să doarmă la fel de bine şi în nopţile în care au făcut 35 de minute de exerciţii fizice, şi în cele în care nu au avut activitate fizică înainte de a merge la culcare.

Iar un sondaj de anul trecut al Fundaţiei Naţionale a Somnului, din SUA, în cadrul căruia au fost analizate obiceiurile de somn a 1.000 de participanţi, a arătat că majoritatea (83%) oamenilor care au făcut mişcare în orice moment al zilei, inclusiv târziu în noapte, au dormit mai bine decât cei sedentari, care nu fac deloc sport.

Peste 50% din persoanele care fac mişcare într-un ritm alert sau moderat au declarat că dorm mai bine în zilele cu antrenamente decât în cele în care nu au activitate fizică. Numai 3% din participanţii care făceau sport seara târziu au spus că au adormit cu dificultate. 


Citeşte şi:

De ce arătăm îngrozitor după o noapte albă?

Există un milion de motive pentru care trebuie să ne odihnim cum trebuie noaptea, însă, cel mai simplu dintre ele ne spune că înfăţişarea noastră are foarte mult de suferit atunci când avem o noapte albă.

Oboseala inexplicabilă: 4 cauze posibile

Te simţi tot timpul obosit cu toate că te odihneşti destul de bine noaptea? Iată câteva cauze posibile care te pot face să te simţi epuizat.

Câte calorii arzi în timp ce faci sport?

Toată lumea care face sport vrea să ardă cât mai multe calorii în cel mai scurt timp. Află care sunt sporturile care sunt în fruntea listei în ceea ce priveşte numărul de calorii consumate în timp ce le practici!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite