Efectele oboselii asupra angajaţilor: mai mult stres, scăderea productivităţii şi a creativităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştim deja că lipsa de somn este asociată cu scăderea productivităţii şi a concentrării, dar există şi alte efecte, mai puţin cunoscute, precum abaterea de la standardele deontologice ale meseriei, de exemplu.

Luna trecută, cercetătorii şi liderii marilor corporaţii americane s-au întâlnit la Harvard Medical School pentru a discuta despre ultimele cercetări referitoare la impactul pe care timpul insuficient alocat odihnei îl are asupra angajaţilor, informează site-ul huffingtonpost.com.

 Iată câteva dintre concluziile discuţiilor:

1.Somnul afectează nu doar productivitatea, ci şi creativitatea

De regulă, se vorbeşte despre faptul că lipsa de somn afectează mai ales productivitatea, dar efectele insomniei prelungite sunt, la rândul lor, unele serioase. Odihna insuficientă afectează cortexul prefrontal, adică acea zonă a creierului responsabilă de creativitate şi autocontrol.

2.Insomnia şi stresul – un cerc vicios

Stresul ne împiedică să adormim, arată cercetătorii, în timp ce oboseala agravează stresul, astfel încât vieţile noastre devin tot mai presante şi suntem incapabili să muncim, deoarece nu ne odihnim suficient.

3. Nu ne putem deconecta

Faptul că suntem permanent conectaţi la dispozitive digitale ne afectează calitatea, dar şi cantitatea somnului. Unii dintre noi nu se pot deconecta niciodată, lucrează în vacanţe şi la sfârşit de săptămână, asta deoarece şefii încurajează acest tip de comportament şi le oferă inclusiv recompense celor mai zeloşi dintre angajaţi.

4. Un „pui de somn“

Câteva minute de somn pot creşte randamentul oricui, durata ideală fiind de 30 de minute, deoarece orice depăşeşte acest prag poate provoca, ulterior, insomnie. Ora propice pentru un pui de somn este între 14:00 şi 15:00, eventual după masa de prânz.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite