10 semne surprinzătoare că nu dormi cât trebuie
0Te-ai putea lăuda că eşti deja adormit înainte de a pune capul pe pernă, dar dacă obişnuieşti să capitulezi atât de repede, să ştii că ai un motiv serios de îngrijorare, pentru că acesta este un semn clar că suferi de privare de somn. Şi acesta este doar unul dintre semnalele de alarmă.
Somnul reprezintă una dintre nevoile de bază ale organismului, la fel de importante ca apa şi hrana. Cu toate acestea, mulţi dintre noi tindem s-o neglijăm. Organismul simte însă şi ne transmite semnale că ar trebui să ne revizuim atitudinea în ceea ce priveşte somnul.
Cu ajutorul lui Shelby Freedman Harris, expert în probleme de somn de la Montefiore Medical Center diin New York, jurnaliştii “Huffington Post” au realizat un top al celor mai neaşteptate 10 semne care îţi pot arăta că nu dormi destul.
1. Adormi imediat. Ai putea crede că acesta este un semn că nu ai probleme cu somnul. În realitate însă, opusul e adăvarat. Dacă, în general, adormi într-un interval de cinci minute după ce te-ai culcat, cel mai probabil suferi de privare severă de somn sau poate chiar de o tulburare de somn, potrivit Institutului Naţional de Tulburări neurologice şi Accident vascular cerebral din SUA.
2. Eşti mai impulsiv decât de obicei. Ai mâncat o goagoaşă de dimineaţă, deşi în mod normal nu te-ai fi atins de ea sau ai dat un pumn de bani pe un obiect vestimentar pe care l-ai văzut pe Internet? Somnul deficitar ar putea fi de vină. "Cortexul prefrontal este foarte afectat de privarea de somn. Această zonă este asociată cu judecata, controlul impulsurilor, decodarea vizuală şi atenţia. Astfel, somnul insuficient duce la o judecată insuficientă, tradusă în acţiuni şi comportamente impulsive”, a explicat Harris.
3. Te bazezi pe clişee. Dacă te trezeşti aruncând dume de genul „Să punem punctul i”, „Luminita de la capătul tunelului…” sau „Să nu ne ascundem după degete”, înseamnă că e timpul să te duci la culcare. "Lobul frontal este asociat cu vorbirea, gândirea constructivă şi creativitatea şi este foarte afectată de privarea de somn", spune Harris. Lipsa somnului ne face incapabili să ţinem un discurs spontan interesant, ceea ce duce la utilizarea de clişee şi formule monotone, dar şi la bâlbâieli.
4. Uiţi repede. Dacă ai lapsuri dese sau dacă nu reuşeşti să reţii numele noului coleg de serviciu, deşi l-au auzit de mai multe ori, lispa odihnei e posibil să-şi joace feste. Somnul are un rol esenţial în consolidarea memoriei şi a procesării emoţionale, susţine Harris.
5. Ai foame de lup. Lipsa somnului creşte apetitul, deoarece dă peste cap doi hormoni-cheie: leptina şi grelina. Leptina este hormonul care spune organismului să se oprească din mâncat, conferind sensaţia de saţietate. Pe de altă parte, grelina e hormonul răspunzător de senzaţia de foame şi ne cere să mâncăm. Atunci când nu dormim destul, balanţa dintre leptină şi grelină se destabilizează, în defavoarea leptinei.
6. Citeşti o propoziţie de două ori. Incapacitatea de a te concentra este un semn evident că nu ai petrecut suficient timp cu ochii închişi.
7. Devii mai neîndemânatic. Unii oameni par a fi în mod natural neîndemânatici, aşa cum este, de exemplu, simpatica actriţă Jennifer Lawrence. De cele mai multe ori însă, lipsa somnului este cea care determină probleme cu abilităţile motorii, făcându-te să scapi lucruri din mână sau să te împiedici de diverse lucruri, notează expertul.
8. Te cerţi cu partenerul. Un studiu din 2013 a Universităţii Berkeley din California a constatat că în cadrul cuplului certurile sunt mai frecvente şi mai grave atunci când partenerii nu dorm suficient. Cercetătorii au concluzionat că lipsa somnului face dificilă evitarea şi gestionarea conflictelor.
9. Eşti pe autopilot, adică faci lucruri pe parcursul zilei de care nu îţi aminteşti sau de care nu eşti conştient întru totul, din inerţie.
10. Adormi la film sau la teatru. Dacă dormi bine noaptea, ar trebui să ai un tonus bun pe tot parcursul zilei, nu să cazi imediat ce dai de întuneric.