Zahărul neconsumat sub formă de energie e depozitat de organism ca grăsime. Mecanismul care determină diabetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul este un aliment rafinat, fără valoare nutritivă
Zahărul este un aliment rafinat, fără valoare nutritivă

Dulciurile sunt recomandate a fi consumate ocazional. Aceasta pentru că zahărul este un aliment rafinat, fără valoare nutritivă, doar „calorii goale“.

Zahărul este digerat foarte repede în organism, ducând imediat a o creştere energetică.  Această creştere este urmată de o scădere bruscă şi, adesea, o poftă de ceva dulce.

Cu cât există mai multă glucoză în organism, cu atât pancreasul lucrează mai din greu producând insulină pentru a ajuta corpul să folosească zahărul pentru energie. Fluctuaţia de zahăr din sânge are efecte nedorite pe termen lung.

Astfel dacă pancreasul este silit constant să producă insulină pentru a reduce nivelul glucozei, el va obosi până la urmă. Sistemul se va deregla. Două lucruri se pot întâmpla de aici înainte, explică dr. Marilyn Glenville, expertă britanică în sănătate şi nutriţie: fie pancreasul nu va mai pitea produce suficientă insulină pentru a muta zahărul în celule, fie va produce prea multă, dar organismul nu va mai reacţiona, determinând aşa-numita rezistenţă la insulină.

Primul pas către diabet

În ambele cazuri cantitatea de zahăr din sânge este prea mare, iar acesta este primul pas către diabet. Mai există şi alte probleme legate de această fluctuaţie a nivelurilor de zahăr din sânge. Când zahărul nu este consumat sub formă de energie, el se depune sub formă de grăsime. Acest fapt duce la creşeterea nivelului de estrogen din organism şi la o creşetere în greutate.

Zahărul conţinut în alimente pot cauza schimbări comportamente: iritabilitate, agresivitate, depresie, pot reduce nevoile sexuale, pot determina trezirea în timpul nopţii din pricina bătăilor accelerate ale inimii – tahicardie – dezechilibre hormonale şi probleme de greutate.

Pentru a menţine în echilibru nivelul de zahăr din corp este indicat să luăm un mic dejun sănătos, să mâncăm puţin şi des, mai ales carbohidraţi nerafinaţi cu eliberare lentă – paste integrale, orez brun, secară, ovăz – să evităm prăjiturile şi produsele de patiserie. Potrivit sursei mai sus ciate, chiar şi zahărul din fructe poate cauza ravagii în organism, motiv pentru care specialista recomandă diluarea cu apă 50% a sucurilor. Totodată, stimulentele precum ceaiul, cafeaua, ciocolata şi băuturile îmbuteliate care conţin zahăr sunt de ocolit.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite