Vrei să scazi riscul apariţiei diabetului zaharat? Bea o ceaşcă de ciocolată caldă înainte de culcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uită tot ceea ce ştiai despre ciocolata caldă, ca fiind un răsfăţ. O cană de ciocolată caldă înainte de culcare poate să protejeze organismul în faţa diabetului zaharat, potrivit unui studiu recent publicat în Jurnalul European de Nutriţie (EJN) şi citat de „Daily Mail”.

Experimentul realizat pe cobai hrăniţi exclusiv cu alimente bogate în grăsimi, ceea ce le-a provocat diabet zaharat de tip doi, a arătat că o dietă formată din pudră de cacao poate să amelioreze această formă gravă a bolii. Cercetătorii cred astfel că descoperirile lor pot să fie aplicate şi asupra oamenilor.

Controlul obezităţii cu ajutorul ciocolatei calde

Este binecunoscut faptul că ciocolata neagră este bogată în flavonă, o substanţă chimică care pune sângele în mişcare şi duce la lărgirea vaselor de sânge. Tocmai pe acest lucru s-au bazat şi oamenii de ştiinţă care au încercat să folosească la maxim potenţialul acestui compus chimic. Astfel, în cadrul studiului, cobaii au mâncat zece linguri de pudră de cacao sau echivalentul a patru sau cinci ceşti de cacao fierbinte pe durata a zece săptămâni.

„Ceea ce m-a surprins a fost amploarea efectului. Nu a fost unul atât de mare asupra greutăţii corporale, aşa cum ne-am aşteptat, dar am fost surprins de reducerea dramatică a inflamaţiei şi a bolii de ficat”, spune profesorul Joshua Lambert de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, unul dintre participanţii la studiu.

Mai mulţi indicatori care pot provoca diabetul zaharat de tip doi determinând rezistenţă la insulină au înregistrat niveluri mult mai mici la şoarecii hrăniţi cu cacao. Mai mult, nivelurile se apropiat de cele înregistrate de un grup de şoareci de control care au primit doar alimente sărace în grăsimi. Astfel, şoarecii aveau un nivel al insulinei în sânge cu 27% mai mic decât în mod normal faţă de cei hrăniţi exclusiv cu grăsimi.

De asemenea, pudra de cacao a redus cantitatea de grăsimi nocive hepatice cu aproximativ o treime. O cantitate mult prea mare de acest fel de grăsimi este un semn evident că ficatul este suferind. Pe de altă parte, acelaşi profesor Lambert spune că odată cu această dietă pe bază de pudră de cacao, şoarecii au putut să-şi menţină o greutate în limite normale.

Pudra de cacao, un medicament străvechi

Pudra de cacao a fost folosită încă din cele mai vehchi timpuri ca medicament. De altfel, aztecii sau maiaşii întrebuinţau pudra pentru tratarea unor boli, a febrei, durerilor de inimă sau de intestin. În epoca modernă, pudra de cacao este văzută drept un aliment care să dă savoare, dar, prin ultimele studii se certifică faptul că civilizaţiie străvechi cunoşteau beneficiile acesteia. În ultimii ani, medicii au prescris spre consum fructe sau legume bogate în flavanolă, care, se pare că, reduc consistent riscul apariţiei cancerului, accidentului vascular-cerebral sau bolilor cardio-vasculare.

În prezent, activităţile biologice dovedite ale flavanolului din pudra de cacao duc la combaterea inflamaţiei şi la repararea funcţiei imunitare. Profesorul Lambert spune că şi-a îndreptat atenţia spre cacao pentru că este „îmbibat” de flavanolă, beneficiile sale asupra sănătăţii fiind studiate prin intermediul altor alimente care conţin compusul, cum este cazul ceaiului verde sau al vinului. Deşi este consumată în mare măsură prin intermediul ciocolatei, pudra de cacao are puţine calorii şi grăsimi, dar este bogată în fibre.

„Majoritatea cercetătorilor care au studiat obezitatea tinde să nu facă apel la ciocolată pentru că este bogată în grăsimi, zahăr şi este considerată un răsfăţ. Cu toate acestea, pudra de cacao nu conţine grăsimi şi este săracă în zahăr”, încheie profesorul.

Totuşi, profesorul aşteaptă de la viitoarele cercetări în domeniu să identifice modul în care pudra de cacao este eficace în tratamentul inflamaţiei, precum şi să determine care sunt produsele alimentare ce pot fi destinate consumului umna.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite