VIDEO Cum ne poate ajuta realitatea virtuală să slăbim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pierderea în greutate poate fi stimulată cu ajutorul unei lumi virtuale în care un personaj execută activităţi benefice organismului FOTO Shutterstock
Pierderea în greutate poate fi stimulată cu ajutorul unei lumi virtuale în care un personaj execută activităţi benefice organismului FOTO Shutterstock

Jocurile video şi personajele virtuale au fost, de cele mai multe ori, asociate cu luarea în greutate, arată unele studii. Însă o nouă cercetare vine să contrazică studiile anterioare şi să arate că un ego virtual care adoptă un stil de viaţă sănătos şi care este copiat în viaţa reală de o persoană poate să aibă efecte benefice asupra sănătăţii, scrie „Time“.

Farmecul jocurilor virtuale stă în puterea lor de a simula realitatea creată de noi înşine, de la un cadru familiar până la un tărâm fantastic. Tocmai această atracţie a unei lumi simulate i-a determinat pe mulţi cercetători să investigheze cum experienţele virtuale pot schimba sau modela comportamentul unei persoane.

Oare legătura cu un ego virtual poate altera percepţia unei persoane cu privire la ceea ce este şi ceea ce este capabilă să facă? În plus, ar putea oare aceste realităţi virtuale să devină un nou instrument prin care să ne fie influenţate relaţiile sau chiar obiceiurile personale?

Imboldul oferit de avatar

Popularitatea jocurilor interactive digitale arată că foarte multe persoane simt o conexiune cu realitatea şi cu sinele lor virtual, avatarurile fiind o resursă neexploatată prin care comportamentul poate să fie influenţat, cred oamenii de ştiinţă de la Institutul pentru Tehnologii Creative (ICT) din cadrul Universităţii din California de Sud. „Această goană digitală după aur a crescut nivelul de sensibilizare a opiniei publice, a condus la progrese în ceea ce priveşte tehnologia de bază şi a provocat schimbări sociale care au mers dincolo de aşteptările iniţiale ale oamenilor de ştiinţă ce se ocupă de comportamentul uman şi de sănătate“, spun specialiştii într-o analiză din 2011 despre modul în care realitatea virtuală poate avea un impact asupra obezităţii şi a diabetului.

Într-un studiu recent care vine să susţină această idee, cercetătorii de la Universitatea George Washington au demonstrat că vizionarea unor avataruri care desfăşurau activităţi sănătoase a ajutat un grup de supraponderali să piardă în greutate. Experimentul a implicat 128 de femei supraponderale care au încercat să slăbească prin diverse metode pe o perioadă de un an, dar nu au reuşit, şi care nu aveau cunoştinţă de ajutorul oferit de o realitate virtuală, arată „Time“.

Participantelor li s-a permis să-şi creeze propria reprezentare virtuală, acestea putând să aleagă orice culoare a pielii sau orice formă a corpului. Odată create aceste modele, cercetătorii le-au implicat în  acţiuni diferite, cum ar fi alergatul pe bandă, servirea unei porţii mai mici de mâncare sau o sesiune de cumpărături într-un magazin alimentar. După patru săptămâni, femeile care îşi priveau avatarul în timp ce făcea exerciţii timp de 15 minute au pierdut în jur de 1,5 kilograme.

Învăţarea observaţională ajută la pierderea în greutate

Rezultatele sunt comparabile cu cele ale programelor de fitness, astfel că cercetătorii sunt de părere că descoperirile pot să sprijine ideea că avatarurile sunt o modalitate promiţătoare prin care oamenii pot fi ajutaţi să-şi schimbe comportamentul.

„Ceea ce avatarul face este să permită persoanei să vadă cum unele deprinderi sunt realizate, după care să meargă afară şi să le încerce. Noi credem că acest lucru funcţionează pentru că învăţarea observaţională este o unealtă foarte puternică pentru pierderea în greutate sau pentru o schimbare de comportament. În al doilea rând, cred că avatarul poate ajuta utilizatorul să se identifice cu el în aşa măsură încât să îi ofere senzaţia că poate face acele activităţi şi pe cont propriu“, spune autorul principal al experimentului, profesoara Melissa Napolitano.

Un alt studiu încurajează simularea comportamentelor sănătoase prin care oamenii pot fi motivaţi să devină mai activi din punct de vedere fizic şi să încerce mese mai echilibrate şi hrănitoare. Astfel, persoanele care au privit un avatar care li se asemăna perfect şi care executa exerciţii pe o bandă de alergare erau mult mai predispuse să încerce aceleaşi activităţi în ziua următoare, comparativ cu persoanele care au vizionat un avatar care nu le semăna.

Tratarea autismului şi ADHD în medii virtuale

Pe de altă parte, pierderea în greutate nu este singurul aspect al sănătăţii care i-a preocupat pe cercetători. Au existat studii în care săli de clasă şi profesori au fost simulate virtual pentru a studia comportamentul pacienţilor cu afecţiunea comportamentală Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie sau ADHD. Simularea virtuală a mediului academic a avut ca scop studierea tulburării comportamentale, precum şi efectele acesteia asupra atenţiei pacienţilor. Totodată, s-a dorit aflarea efectului clasei virtuale asupra copiilor şi cum modificarea conceptului acesteia îi poate ajuta pe aceştia să se simtă mai puţin distraşi.

Alţi cercetători au folosit realitatea virtuală şi avatarurile pentru a ajuta copiii cu autism să se ghideze în siguranţă către şcoală sau către mediile lor familiale, instruindu-i, spre exemplu, să privească în ambele sensuri atunci când traversează strada.

Tendinţa avatarurilor, preluată de producătorii jocurilor cinetice

Mai mult, tendinţa avatarurilor prin care utilizatorul este invitat să se implice activ şi fizic a fost adoptată şi de companiilor producătoare de aşa-numitele jocuri cinetice. Împrumutând aspecte de la aceste jocuri, cercetătorii ICT au încercat să convertească celebrul joc „World of Warcraf“ în mişcări ale corpului utilizatorului, prin transferarea operaţiunilor ce se puteau realiza cu ajutorul tastaturii.

Desigur, puterea realităţii virtuale dobândeşte eficacitate în exerciţiile pe care oamenii le încearcă. Dar, la fel de bine, eficacitatea se poate concretiza şi în comportamente negative din cauza timpului petrecut în lumea virtuală, fapt sugerat de violenţa unor jocuri video care ajunge să fie reprodusă în lumea reală. În schimb, profesoara Melissa Napolitano şi colegii ei spun că vor cerceta în continuare interacţiunea dintre utilizator şi varianta sa virtuală şi cum o astfel de experienţă poate avea rezultate pozitive.

„Este foarte important să găsim modalităţi prin care oamenii să fie angrenaţi în acest tratament, astfel încât cineva să fie interesat în timp de practicarea acestor abilităţi“, încheie profesoara Melissa Napolitano. Poate că exerciţiile şi pierderea în greutate implică foarte mult efort, dar dacă o versiune simulată a ta poate să facă asta, de ce nu ai face-o şi tu?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite