Sucurile, o sursă importantă de vitamine şi minerale
0Ce beau românii la micul dejun? Cum suplimentează mamele consumul de vitamine în alimentaţia de zi cu zi? Ce se aşteaptă românii să găsească într-un pahar de suc sau mousse? Acestea şi multe altele sunt întrebările la care au răspuns mamele din România într-o cercetare realizată de Institutul Millward Brown.
Mamele din România sunt conştiente de importanţa fructelor, legumelor şi sucurilor în alimentaţia de zi cu zi a familiilor lor.
Conform răspunsurilor lor, copiii acestora mănâncă fructe (48%) şi beau sucuri (18%) de două sau de trei ori pe zi. De asemenea, 52% dintre mamele chestionate spun că le oferă copiilor legume de două sau de trei ori pe zi, iar o mamă din 10 (10%) oferă copiilor ei legume de mai mult de trei ori pe zi.
Aceste rezultate indică un nivel tot mai mare de conştientizare a necesităţii de a mânca cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.
Un alt aspect pozitiv este acela că una din trei mame din România consideră că sucul (29%) şi mousse-ul (24%) pot înlocui fructele şi legumele.
Din păcate, cele mai multe respondente cred că sucul conţine zahăr (80%), îndulcitori (82%) sau conservanţi (83%).
Ele îşi menţin părerea şi în ceea ce priveşte mousse-urile şi cred că acestea conţin zahăr (52%), îndulcitori (50%) şi conservanţi (47%). Mamele din România nu înţeleg că sucurile gata făcute sunt produse naturale şi cred că doar sucul proaspăt stors este natural (95%).
Mai mult, ele nu ştiu că sucurile şi mousse-urile conţin vitamine. Când au fost întrebate cum anume suplimentează consumul de vitamine în alimentaţia de zi cu zi a familiilor lor, majoritatea au ales fructele proaspete ca o alternativă (71%). 29% dintre respondente oferă sucuri de fructe şi doar 5% mousse-uri din fructe şi legume.
Ce ar convinge mamele din România să ofere în mod regulat copiilor lor sucuri şi mousse-uri gata făcute şi sănătoase? Mai mult de jumătate dintre respondente spun că au nevoie de asigurare că sucurile sunt o sursă de vitamine şi minerale (61%) şi garanţia că acestea sunt naturale (55%). Răspunsuri similare s-au obţinut şi în cazul mousse-urilor: una din trei mame vor să fie sigure că mousse-urile sunt naturale (36%) sau că acestea sunt o sursă de vitamine şi minerale (34%).
Sucurile şi mousse-urile, ideale pentru micul dejun
Potrivit opiniilor experţilor, o alimentaţie potrivită în copilărie şi, mai târziu, la vârsta adultă, se traduce printr-o condiţie fizică bună, iar pentru cei în vârstă, printr-o stare de bine. Acest lucru înseamnă consumul de sucuri şi mousse-uri în fiecare zi.
Aceste produse sunt elemente importante pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, atât ca părţi ale felurilor principale (exemplu: micul-dejun pentru a-ţi începe ziua), dar şi drept gustări în timpul zilei. Fructele şi legumele sunt o sursă de vitamine, minerale, polifenoli şi carbohidraţi, ce contribuie la reglarea funcţiilor corpului.
Consumul de suc în ţările Uniunii Europene
În ţările UE, consumul de suc este de 13,4 litri/ persoană/ an (prin comparaţie, consumul comun de sucuri şi nectaruri din UE este de 21 de litri, 27 de litri în SUA, doar 5 litri în America de Sud şi doar 2 litri în Asia şi Pacific, conform Liquid Fruit, Market Report AIJN 2014).
Astfel, media europeană a consumului de suc se află în jurul valorii de 1,1 litri de suc pe lună, o cantitate mult mai mică decât cea recomandată de experţi: 200 ml de suc pe zi.
În schimb, un român consumă în medie 1 litru de suc pe an. Pentru a urma recomandarea specialiştilor, consumul lunar de suc ar trebui să fie mult mai mare (în jurul valorii de 6 litri).