Sucurile, o sursă importantă de vitamine şi minerale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce beau românii la micul dejun? Cum suplimentează mamele consumul de vitamine în alimentaţia de zi cu zi? Ce se aşteaptă românii să găsească într-un pahar de suc sau mousse? Acestea şi multe altele sunt întrebările la care au răspuns mamele din România într-o cercetare realizată de Institutul Millward Brown.

Mamele din România sunt conştiente de importanţa fructelor, legumelor şi sucurilor  în alimentaţia de zi cu zi a familiilor lor.

Conform răspunsurilor lor, copiii acestora mănâncă fructe (48%) şi beau sucuri (18%) de două sau de trei ori pe zi. De asemenea, 52% dintre mamele chestionate spun că le oferă copiilor legume de două sau de trei ori pe zi, iar o mamă din 10 (10%) oferă copiilor ei legume de mai mult de trei ori pe zi.

Aceste rezultate indică un nivel tot mai mare de conştientizare a necesităţii de a mânca cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi.

Un alt aspect pozitiv este acela că una din trei mame din România consideră că sucul (29%) şi mousse-ul (24%) pot înlocui fructele şi legumele.
 

Din păcate, cele mai multe respondente cred că sucul conţine zahăr (80%), îndulcitori (82%) sau conservanţi (83%).

Ele îşi menţin părerea şi în ceea ce priveşte mousse-urile şi cred că acestea conţin zahăr (52%), îndulcitori (50%) şi conservanţi (47%). Mamele din România nu înţeleg că sucurile gata făcute sunt produse naturale şi cred că doar sucul proaspăt stors este natural (95%).

Mai mult, ele nu ştiu că sucurile şi mousse-urile conţin vitamine. Când au fost întrebate cum anume suplimentează consumul de vitamine în alimentaţia de zi cu zi a familiilor lor, majoritatea au ales fructele proaspete ca o alternativă (71%). 29% dintre respondente oferă sucuri de fructe şi doar 5% mousse-uri din fructe şi legume.

Ce ar convinge mamele din România să ofere în mod regulat copiilor lor sucuri şi mousse-uri gata făcute şi sănătoase? Mai mult de jumătate dintre respondente spun că au nevoie de asigurare că sucurile sunt o sursă de vitamine şi minerale (61%) şi garanţia că acestea sunt naturale (55%). Răspunsuri similare s-au obţinut şi în cazul mousse-urilor: una din trei mame vor să fie sigure că mousse-urile sunt naturale (36%) sau că acestea sunt o sursă de vitamine şi minerale (34%).

Sucurile şi mousse-urile, ideale pentru micul dejun

Potrivit opiniilor experţilor, o alimentaţie potrivită în copilărie şi, mai târziu, la vârsta adultă, se traduce printr-o condiţie fizică bună, iar pentru cei în vârstă, printr-o stare de bine. Acest lucru înseamnă consumul de sucuri şi mousse-uri în fiecare zi.

Aceste produse sunt elemente importante pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, atât ca părţi ale felurilor principale (exemplu: micul-dejun pentru a-ţi începe ziua), dar şi drept gustări în timpul zilei. Fructele şi legumele sunt o sursă de vitamine, minerale, polifenoli şi carbohidraţi, ce contribuie la reglarea funcţiilor corpului.

Consumul de suc în ţările Uniunii Europene

În ţările UE, consumul de suc este de 13,4 litri/ persoană/ an (prin comparaţie, consumul comun de sucuri şi nectaruri din UE este de 21 de litri, 27 de litri în SUA, doar 5 litri în America de Sud şi doar 2 litri în Asia şi Pacific, conform Liquid Fruit, Market Report AIJN 2014).

Astfel, media europeană a consumului de suc se află în jurul valorii de 1,1 litri de suc pe lună, o cantitate mult mai mică decât cea recomandată de experţi: 200 ml de suc pe zi.

În schimb, un român consumă în medie 1 litru de suc pe an. Pentru a urma recomandarea specialiştilor, consumul lunar de suc ar trebui să fie mult mai mare (în jurul valorii de 6 litri).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite