Reguli despre consumul de zahăr. Cât consumăm pentru a rămâne sănătoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reguli despre consumul de zahăr. Zahărul în exces provoacă boli grave. El nu trebuie exclus din alimentaţie, ci doar consumat cu moderaţie
Reguli despre consumul de zahăr. Zahărul în exces provoacă boli grave. El nu trebuie exclus din alimentaţie, ci doar consumat cu moderaţie

Reguli despre consumul de zahăr. Medicii recomandă consumul a maximum trei linguriţe de zahăr pe zi în cazul adulţilor sănătoşi. Atitudinea pe care ar trebui să o avem faţă de consumul de zahăr ar trebui să fie aceeaşi ca şi faţă de consumul de sare, alcool sau tutun. Într-un cuvânt: moderaţie, atenţionează medicii.

Discuţiile despre cât de nociv este zahărul pentru sănătate s-au înteţit în ultimii ani. Medicii pediatrii avertizează că numărul copiilor cu diabet a crescut, odată cu creşterea numărului celor supraponderali. Potrivit prof.univ. dr. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, 50% din copiii români sunt supraponderali, iar din aceştia, o treime sunt obezi. De vină este, pe de o parte, concepţia greşită cum că un copil sau un tânăr ar trebui să fie mai grăsuţ, iar pe de alta, alimentaţia bogată în făinoase, polizaharide, alimente de tip fast-food.

Cifrele pe diabet sunt şi ele similare, urmare a consumului excesiv de zahăr încă de la vârste mici. Totuşi, ar trebui exclus zahărul în totalitate din dietă? Şi dacă nu, care este cantitatea optimă pentru a ne menţine sănătoşi?

Reguli despre consumul de zahăr. Fără zahăr la copiii sub 2 ani

Prima regulă pe care ar trebui să o ştim despre consumul de zahăr ar fi aceea că nu dăm copiilor sub 2 ani acest aliment. Mai exact, ar fi ideal să nu-I dăm, aceasta fiind recomandarea pediatrilor pentru că, în fapt, puţini părinţi cunosc această regulă sau ţin cont de ea, potrivit prof.dr. Marin Burlea.

După vârsta de 2 ani puţin zahăr nu dăunează celui mic, dau asigurări medicii. Atenţie însă că zahărul s-a dovedit a avea efecte de dependenţă, similare unui drog. Potrivit unui studiu recent publicat de health.com, mulţi copii din SUA sunt dependenţi de zahăr, fapt care pe termen lung le deteriorează grav starea de sănătate.

Nu există recomandări stricte referitoare la nivelul consumului de zahăr al unui copil, însă cercetările făcute au arătat că un junior consumă la o masă cam 40 de grame de zahăr, echivalentul a 10 linguriţe. Mulţi nutriţionişti sunt de părere că, pe parcursul unei zile, un copil între 7 şi 10 ani nu ar trebui să depăşească 40 de grame de zahăr, inclusiv dulciuri, iar un adolescent între 11 şi 19 ani mai mult de 70 de grame. Problema ar fi că, pe măsură ce apar dulciurile în alimentaţia celor mici, dispar fructele şi legumele. Copiii tind să prefere gustul dulce în detrimentul celorlalte.

Reguli despre consumul de zahăr. Ce pot face părinţii pentru a reduce din alimentele dulci

Dependenţa de zahăr, observă nutriţioniştii, duce la pofte asociate. Astfel, e important ca părinţii să se asigure că cel mic primeşte suficiente proteine, grăsimi sănătoase şi alţi nutrienţi, alături de apă, pentru a-şi păstra energia la nivelul optim.

Socializarea are şi ea un rol important. Plictiseala, problemele emoţionale,schimbările hormonale sunt alte motive pentru care copiii şi adolescenţii apelează la un dulce.

Răcoritoarele, inclusiv băuturile energizante sau cele pentru sportivi livrează circa 32% din necesarul de zahăr al copilului, după care urmează desertul cu 18%, băuturile din fructe cu 15%, bomboanele cu 7% şi cerealele cu 6%.

Dieteticianul american Ellie Krieger şi Elaine Gordon, specialist în sănătatea nutriţiei, recomandă părinţilor să introducă proteinele şi fructele proaspete la micul dejun al celor mici. Sfârşitul de săptămână poate fi un moment ideal pentru a testa introducerea unei prăjituri cu conţinut redus de zahăr sau a unui fel de mâncare bazat pe ouă.

Umpleţi frigiderul cu gustări sănătoase şi nu cu dulciuri despre care îi spuneţi apoi celui mic că nu are voie să le mănânce. Ocazional, îl puteţi duce pe cel mic la o îngheţată. Din când în când, preparaţi împreună câte o prăjitură la bucătărie.

Renunţaţi la cina cu desert dulce. Un dulce n-ar trebui să fie un premiu pentru că cel mic a mâncat tot din farfurie. Alegeţi o seară din săptămână însă când întreaga familie se poate răsfăţa cu un desert dulce, pe care să îl alegeţi cu rândul. Dacă cel mic mai vrea o porţie, admiteţi cererea lui fără a-l atenţiona că a încălcat înţelegerea. Nu-l faceţi să se simtă vinovat.

La cumpărături, verificaţi etichetele produselor întrucât multe dintre acestea conţin zahăr, chiar şi pâinea, iaurturile, batoanele energizante, ketkup-ul, sosurile, untul de arahide, biscuiţii sau formula de lapte.

Alegeţi anumite produse – prăjituri, ciocolate, îngheţate, băuturi – pe care copilul le poate consuma şi din care poate alege, o dată sau de două ori pe săptămână, în cantităţile pe care le decideţi de comun acord. Dacă puştiul depăşeşte cantitatea atunci îi puteţi spune că trebuie să aştepte săptămâna următoare pentru o nouă porţie. Lăsaţi-l să aleagă el meniul o seară pe săptămână, gustările sănătoase şi ce vrea în pacheţelul pentru şcoală. În acest fel, va învăţa să controleze ceea ce mănâncă. Remintiţi-le copiilor că întotdeauna există alternativă pentru un dulce.

Dacă cel mic are o problemă acută cu zahărul este în regulă să-l încurajaţi dacă încearcă să reducă din alimentele dulci şi să-l recompensaţi cu ceva ce nu este de mâncare. Odată ce copilul e de acord să primească premii nonalimentare pentru că reduce din porţia de zahăr, este momentul să umpleţi frigiderul cu hrană sănătoasă.

Nu în ultimul rând, părinţii ar trebui să fie un bun exemplu pentru copiii lor şi în materie de alimentaţie sănătoasă. Rămâneţi constant în alegerile dvs şi nu-l judecaţi pe cel mic dacă face alegeri greşite. Tuturor ne e dor, din când în când, de câte un dulce, iar copiii nu fac excepţie.

Reguli despre consumul de zahăr. Maximum trei linguriţe pe zi pentru adulţi

Cât priveşte consumul de zahăr în rândul adulţilor, acesta nu ar trebui să depăşească maximum trei linguriţe pe zi dacă vrem să ne păstrăm sănătoşi. Medicii recomandă ca atitudinea pe care o avem faţă de consumul de zahăr să fie aceeaşi ca şi faţă de sare, tutun, alcool sau orice alt aliment pe care nu trebuie să-l consumăm în exces. Cu alte cuvinte, cheia succesului este moderaţia.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite