Povestea ouălor roşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşu simbolizează sângele, focul, purificarea
Roşu simbolizează sângele, focul, purificarea

Cei mai mulţi asociază Sărbătorile Pascale cu ouăle roşii, cu ciocnitul lor şi cu rostirea cuvintelor „Hristos a Înviat!“ şi „Adevărat a Înviat!“. Cei mai mulţi asociază Sărbătorile Pascale cu ouăle roşii, cu ciocnitul lor şi cu rostirea cuvintelor „Hristos a Înviat!“ şi „Adevărat a Înviat!“.

Vopsitul ouălor este o practică apărută cu câteva mii de ani înainte de Hristos, se arată în cultura Antică. În trecutul îndepărtat, ouăle erau considerate daruri şi simbolizau fertilitate, echilibrul, viaţa, renaşterea naturii. Egiptenii considerau oul un simbol al lumii şi eternităţii, datorită formei perfecte pe care o are acest aliment. Se crede că obiceiul de a vopsi ouăle provine de la chinezii din antichitate.

Simbolul Învierii

Culoarea aleasă pentru vopsitul ouălor de Paşte are legătură cu Mântuitorul Iisus Hristos. Oul roşu este, de fapt, simbolul creaţiei şi învierii, prin exemplul Fiului lui Dumnezeu de a se jertfi pentru iertarea păcatelor lumii. Culoarea roşie semnifică sângele Lui scurs în urma răstignirii pe Cruce pentru omenire.

Se spune că Maica Domnului, venită să îşi plângă fiul răstignit, a lăsat jos, lângă cruce, coşul în care avea ouă, iar acestea s-au colorat. Sângele care picura din rănile lui Iisus s-a scurs şi a înroşit ouăle. Legenda spune că Iisus, cu ultimele cuvinte, le-a spus celor de faţă să înceapă să facă ouă roşii, ca să îşi aducă aminte de răstignirea Sa.

Citeşte continuarea aici

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite