Orezul acumulează arsenicul şi mercurul din sol. Posibile riscuri ale dietei fără gluten

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Făina de orez este folosită ca substitut pentru cea de grâu în alimentaţia persoanelor care suferă de boala celiacă
Făina de orez este folosită ca substitut pentru cea de grâu în alimentaţia persoanelor care suferă de boala celiacă

Niveluri înalte de arsenic şi mercur au fost grăsite la americanii care urmau o dietă fără gluten, arată un nou studiu, publicat în jurnalul „Epidemiology“. Produsele fără gluten conţin adesea făină de orez, substitut de grâu, de secară sau de orz. Se pare că orezul este un acumulator de arsenic şi mercur din fertilizatori, din pământ şi din apă.

Povestea de iubire dintre americani şi produsele fără gluten vine la pachet cu un cost: şi anume niveluri înalte de arsenic şi mercur, arată un studiu, citat de site-ul de ştiri medicale webmd.com.

„Rezultatele duc spre concluzia că ar putea exista consecinţe nedorite şi neintenţionate ale dietei fără gluten“, a spus autorul Maria Argos, profesor asistent epidemiolog la the Facultatea de Medicină a Universităţii din Chicago.

Produsele fără gluten conţin adesea făină de orez ca substitut pentru făina de grâu, orz sau secară. Orezul este cunoscut pentru faptul că acumulează într-o mai mare măsură arsenicul şi mercurul din fertilizatori, din sol şi din apă, a mai spus Argos.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele a mii de americani cu vârste între 6 şi 80 de ani şi au identificat 73 de persoane care au mărturisit că urmează diete fără gluten. Comparativ cu alte persoane participante la studiu, acelea care urmaseră diete fără gluten aveau un nivel de 2 ori mai mare de arsenic în urină şi 70% mai mult mercur în sânge.

Este nevoie de mai multe studii pentru a vedea dacă o astfel de dietă este riscantă pentru sănătate, este de părere Argos.

Dieta fără gluten este recomandată persoanelor care suferă de boala celiacă – intoleranţa la gluten – o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten – o proteină din grâu, orz şi secară. Se estimează că, la nivel mondial, 1% din populaţie suferă de această intoleranţă care poate apărea la orice vârstă.

Un sfert din populaţia SUA urmează o dietă fără gluten începând din 2015, potrivit aceleiaşi surse. Mulţi consumatori consideră că dieta fără gluten reduce inflamaţia din corp, însă nu există dovezi ştiinţifice care să susţină acest lucru, au mai spus autorii studiului.

Arsenicul şi mercurul, care există în mod natural în mediul înconjurător, cresc riscul de boli de inimă, cancer şi afecţiuni neurologice dacă trec de un anumit nivel, avertizează oamenii de ştiinţă.

Cu toate acestea, studiul nu a arătat direct o legătură de tip cauză-efect între acest tip de dietă şi acumularea de toxine în organism.

„În Europa, există reguli stricte referitoare la alimentele expuse la arsenic şi probabil că acest lucru ar trebui luat în considerare şi aici, în SUA“, a adăugat Argos. „Avem reguli pentru nivelul arsenicului din apă, dar dacă făina de orez creşte riscul de expunere la arsenic, atunci, firesc ar fi să stabilim reguli şi pentru făină, de asemenea“, a conchis aceasta.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite