Nicio zi fără usturoi! Cum să-l prepari pentru beneficii maxime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru o supă de usturoi cu efect antigripal ai nevoie de 52 de căţei de usturoi FOTO: Shutterstock
Pentru o supă de usturoi cu efect antigripal ai nevoie de 52 de căţei de usturoi FOTO: Shutterstock

Ianuarie şi februarie sunt lunile de vârf ale îmbolnăvirilor de răceală şi de gripă, iar usturoiul conţine atât de mulţi compuşi antivirali, încât specialiştii recomandă să-l includem în dieta de zi cu zi.

Reputaţia usturoiului de luptător redutabil împotriva răcelii este dată de una dintre substanţele pe care le conţine: alicina. „Această componentă are proprietăţi antibacteriene“, spune nutriţionista Helen Bond pentru „Daily Mail“.

Oamenii de ştiinţă sunt împărţiţi cu privire la abilitatea usturoiului de a combate răceala şi gripa. În luna martie 2012, o investigaţie făcută de organizaţia mondială de cercetare „Cochrane Database“ a arătat că un aport crescut de usturoi în timpul iernii poate reduce durata simptomelor răcelii de la cinci zile şi jumătate la patru zile şi jumătate. Dar raportul, care a amestecat toate studiile anterioare despre usturoi, specifica şi că nu se pot trage concluzii concrete, deoarece nu există un studiu la scară mare, susţine „Daily Mail“.

Companiile farmaceutice nu sunt interesate să finanţeze testări scumpe la scară largă, cum fac cu substanţele noi promiţătoare, deoarece nu este nimic în compoziţia usturoiului care să poată fi patentat, împachetat şi vândut cu profit.

Şi totuşi usturoiul are o lungă tradiţie ca medicament. Egiptenii îl recomandau la gătit, deoarece dădea energie, grecii antici spuneau că vindecă infecţiile şi chiar îl foloseau în tratarea leprei, romanii îl dădeau soldaţilor şi marinarilor pentru a le creşte rezistenţa. Dar abia în 1858, omul de ştiinţă francez Louis Pasteur a descoperit că usturoiul omoară bacteriile.

Efect dovedit de stimulare a imunităţii

În zilele noastre, cercetătorii au „dezgropat“ dovezile care arată că usturoiul ne ajută să ne simţim bine şi să rămânem sănătoşi. În iunie 2012, cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că usturoiul creşte numărul limfocitelor T din sânge, care joacă un rol important în creşterea imunităţii. Şi farmacologii de la Universitatea din California au descoperit că alicina, ingredientul care dă conferă mirosul puternic usturoiului, luptă împotriva infecţiilor. Alicina mai ajută şi la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătăţind în acest fel circulaţia.

Cum trebuie preparat pentru un efect maxim

Pe de o parte, cercetătorii australieni susţin că usturoiul trebuie copt câteva minute, întreg, fără a-l curăţa de coajă, pentru a elibera cât mai mulţi compuşi cu efect puternic împotriva bacteriilor şi virusurilor. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din South Carolina spun că modul prin care ne putem bucura cel mai intens de calităţile terapeutice ale usturoiului este să-l curăţăm de coajă şi să-l lăsăm pe masă, neacoperit, timp de 15 minute.

Reţetă cu efect garantat

Specialiştii citaţi de „Daily Mail“ oferă o reţetă de supă cu puternic efect antibacterian şi antiviral, pentru patru porţii.

Ingrediente:

supausturoi

26 căţei de usturoi necurăţaţi de coajă

2 linguri de ulei de măsline

50 de grame de unt

2 cepe tocate

1½ linguriţe cimbru proaspăt tocat

26 de căţei de usturoi curăţaţi

850 ml de supă de legume sau de pui

120 ml de iaurt sau de smântână

parmezan ras din belşug

o lămâie tăiată în patru părţi egale

Preparare:

Preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade, pune usturoiul nedecojit într-un vas, pune deasupra uleiul de măsline, sare şi piper. Acoperă vasul şi lasă usturoiul să se coacă 45 de minute. Apoi scoate-l din cuptor şi lasă-l să se răcească. Pentru a scoate usturoiul din coajă, este suficient să-l strângi uşor între degete.

Topeşte untul într-un vas pentru supă, adaugă ceapa şi cimbrul şi căleşte-le până când ceapa devine aurie. Adaugă atât usturoiul copt, cât şi pe cel proaspăt şi amestecă timp de trei minute. Adaugă supa, acoperă vasul şi lasă-l 20 de minute. Trece totul prin blender, apoi pune din nou în vasul de supă, pe foc, şi adaugă iaurtul sau smântâna. Ia-o de pe foc şi pune-o în patru boluri, stoarce câte un sfert de lămâie în fiecare bol şi presară deasupra parmezan.

Pentru a atenua mirosul neplăcut al gurii după o astfel de supă, bea un ceai de mentă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite