Mituri despre băuturile energizante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când au nevoie rapid de energie, tot mai mulţi oameni apelează la băuturi energizante. Care sunt efectele reale ale acestor băuturi? Sunt nocive pentru sănătate? Îmbunătăţesc performanţele fizice? Lămurim cele mai frecvente mituri despre băuturile energizante.

Controversele în legătură cu băuturile energizante sunt întreţinute de numeroasele studii privind riscurile consumului unor astfel de băuturi. Trecem în revistă principalele mituri despre băuturile energizante.

Mituri despre băuturile energizante: îmbunătăţesc performanţele sportive?

Fals. Până în momentul de faţă, niciun studiu nu a demonstrat că băuturile energizante cresc performanţele fizice şi sportive.

Mituri despre băuturile energizante: sunt considerate substanţe dopante?

Nu. Niciunul dintre ingredientele aflate în compoziţia băuturilor energizante nu este considerat un produs dopant. Într-adevăr, energizantele conţin doze mari de cofeină, substanţă considerată în trecut dopantă în anumite cantităţi. Dar din 2004, Agenţia Mondială Anti-Doping a retras cofeina de pe lista substanţelor interzise. Dar medicii le interzic sportivilor să consume energizante înainte, în timpul şi după efort. Motivul? Cocteilul de ingrediente pot afecta capacitatea de adaptare la efort, mărind riscul de fracturi şi accidentări. Avertismentul este valabil şi pentru tinerii care consumă energizante înainte de a merge în club.

Mituri despre băuturile energizante: pot fi consumate la orice vârstă?

Nu. Consumul de băuturi energizante este contraindicat copiilor sub 16 ani. De altfel, restricţiile de consum sunt inscripţionate pe dozele de energizante: „nu sunt indicate copiilor sub 16 ani” sau „nerecomandate copiilor”.

Mituri despre băuturile energizante: duc la creştere tensiunii arteriale?

Da. Conţinând cofeină, taurină, extract de guarana (care conţine tot cofeină), energizantele pot modifica ritmul cardiac, crescând pulsul şi tensiunea arterială. Aceste băuturi sunt total contraindicate persoanelor predispuse la boli de inimă, femeilor însărcinate, celor care alăptează, dar şi persoanelor sănătoase care au o sensibilitate crescută la cofeină.  

Mituri despre băuturile energizante: ajută la combaterea oboselii?

Este adevărat, dar doar pe moment. Dar este o luptă artificială împotriva oboselii. Singurul remediu adevărat împotriva oboselii este somnul. Pe termen lung, consumul de energizante ca măsură antioboseală este extrem de dăunător. Nu puţine sunt studiile care avertizează că energizantele duc în timp la apariţia unor probleme: deshidratare, tulburări digestive, boli de inimă, diabet.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite