Efectul uimitor al coacăzelor în cazul femeilor de vârstă mijlocie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul zilnic de coacăze congelate sau sub formă de pudră timp de două luni de zile în cazul femeilor aflate la menopauză determină o îmbunătăţire a valorilor tensiunii arteriale, relevă un noi studiu al cerecetătorilor americani.

Femeile de vârstă mijlocie care au consumat zilnic timp de două luni de pudră de coacăze au avut un nivel scăzut al tensiunii arteriale şi niveluri mai ridicate în ceea ce priveşte o substanţă care relaxează vasele de sânge, relevă un nou studiu american, potrivit Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea de stat din Florida spun că nu sugerează înlocuirea medicamentelor pentru hipertensiune cu coacăze, ci pun în evidenţă faptul că aceste fructe de pădure ar putea regla o tendinţă de creştere a tensiunii şi a de rigidizare a vaselor de sânge după menopauză, care creşte riscul de boli cardiace la femei.

Studiul lor a implicat 48 de femei, toate aflate la menopauză, cu vârsta medie de 55 de ani şi un nivel al tensiunii arteriale la limită, foarte aproape de a fi diagnosticate cu hipertensiune.

Timp de opt săptămâni, jumătate dintre voluntare au consumat 22 de grame (circa o lingură şi jumătate) de pudră de coacăze în fiecare zi (echivalentul unei căni cu coacăze proaspete), iar celelalte femei din studiu au consumat aceeaşi cantitate dintr-o pudră care arăta asemănător, dar nu conţinea deloc coacăze.

La începutul studiului, după patru săptămâni şi apoi după opt săptămâni, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială şi rigiditatea arterelor femeilor.

Toate femeile din studiu puteau fi considerate deja „pre-hipertensive“ sau suferind deja de hipertensiune. Mai exact, tensiunea arterială medie în cadrul ambelor grupe de femei era de 138/79 mm Hg, în condiţiile în care valorile considerate normale sunt de sub 120 pe mai puţin 80 mm Hg. După patru săptămâni, valorile medii nu s-au schimbat în cadrul niciunuia dintre cele două grupuri.

Totuşi, după opt săptămâni de la startul studiului, femeile care consumau pudră de coacaze au prezentat o tensiune medie de 131/75 mmHg, reprezentând o scădere de circa 6%. În cazul femeilor care consumau pudra fără coacăze, valorile tensiunii nu s-au modificat.

Conform sursei citate, cercetătorii au descoperit că în cazul femeilor care mâncau coacăze nivelul de oxid nitric din sânge a crescut cu 68%, ceea ce ar fi relaxat şi lărgit vasele de sânge, ajutând la scăderea tensiunii.

Autorii studiului spun că scăderea tensiunii în cazul grupului care a consumat coacăze este semnficativă atunci când este comparată cu efectele medicamentelor pentru hipertensiune şi ale altor intervenţii medicale, dar depinde şi de fiecare individ în parte.

Oamenii răspund diferit la tratamentele cu medicamente, iar în cazul unor persoane medicamentele sunt chiar mai puţin eficiente de-atât. Unele medicamente pot fi mai eficiente, dar pot avea, de asemenea, efecte secundare grave", a precizat Sarah Johnson, cercetătoare în domeniul nutriţiei şi al exerciţiilor fizice la, care a condus studiul.

Studiul a fost publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite