Cele mai bune „duete“ alimentare pentru sănătatea ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumate independent, următoarele alimente sunt recunoscute pentru calităţile lor nutriţionale şi pentru faptul că îţi vin în ajutor împotriva bolilor. Combinate, însă, ele au puterea de acţiune a unor medicamente asupra organismului.

 
Roşii + pâine integrală = energizant mai bun decât cafeaua


Pâinea integrală conţine fier, un mineral care are, printre altele, rolul de a combate oboseala. Carenţa de fier, care este cea mai răspândită problemă nutriţională din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este principala cauză a anemiei (denumită medical anemie feriprivă). Ce se întâmplă de fapt? Rolul fierului este de a transporta oxigenul în tot corpul. Cu cât nivelul acestui mineral în organism este mai redus, cu atât ţesuturile sunt mai private de oxigen. Iar una dintre consecinţele pe care le simţim este starea constantă de somnolenţă şi lipsa de energie.

Pentru ca fierul din pâinea integrală să fie bine asimilat de organism, este nevoie de un mic ajutor: vitamina C. Iar roşiile conţin această vitamină din belşug. Mai exact, vitamina C „converteşte“ fierul adus în organism prin alimentaţie dintr-o formă insolubilă într-una solubilă, pe care să o poată îngloba mai bine celulele sangvine. Pâinea integrală o poţi combina şi cu fructe bogate în vitamina C, pentru desert: cu măceşe, cu cătină sau cu căpşune.

Ceai verde + lămâie = aliat pentru siluetă

Ceaiul verde cu lămâie nu este doar gustos şi energizant, ci este şi o combinaţie de nădejde în curele de slăbire. Ceaiul verde conţine catechine, o categorie de antioxidanţi cu rol de ardere a grăsimilor din corp, iar vitamina C din lămâi creşte absorbţia de catechine în organism cu până la 300%.

Nu opta însă pentru combinaţiile din comerţ, fiindcă, în loc de lămâie, majoritatea conţin arome şi coloranţi. este de preferat să cumperi separat ceaiul verde şi să storci o jumătate de lămâie într-o cană de ceai.

Ciuperci + spanac = oase solide

Este cunoscut faptul că, pentru „întărirea“ oaselor, mai exact pentru prevenirea deteriorării ţesutului osos odată cu înaintarea în vârstă, calciul nu este suficient şi trebuie combinat cu vitamina D. Organismul are nevoie de vitamina D pentru a crea un hormon numit calcitriol, care ajută calciul să intre în oase. De fapt, studiile arată că, în lipsa unei diete echilibrate, scheletul începe să sufere încă de la vârsta de 25 de ani şi, deci, trebuie luate măsuri din vreme.

Ei bine, o astfel de combinaţie naturală o reprezintă ciupercile cu spanac. Ciupercile sunt una dintre puţinele surse alimentare de vitamina D (cel mai mult o asimilăm prin expunerea pielii la soare, lucru mai puţin posibil în sezonul rece). Iar spanacul ne asigură un aport optim de calciu.

Broccoli + muştar = armă anticancer

Unul dintre aliaţii anticancer cei mai promovaţi de către medici este broccoli. Acesta poate fi consumat proaspăt, în salate, sau fiert uşor la baie de abur. Dar există posibilitatea ca puterile lui de a ţine cancerul la distanţă să fie dublate. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Illinois au demonstrat, în urma unui studiu, că, pentru efecte anticancer sporite, broccoli poate fi combinat cu muştar (seminţe, puse în salată, sau sub formă de sos). Acesta are în compoziţie o enzimă, numită mirosinază, care creşte cantitatea de sulforafan (substanţa anticancer din broccoli) asimilată de organism.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite