Ceai sau cafea? Ce e mai bine să bei. Verdictul specialiştilor
0Nenumărate argumente au fost aduse până acum în sprijinul superiorităţii cafelei asupra ceaiului, sau viceversa. Care sunt, totuşi, opiniile specialiştilor despre efectele pe care aceste băuturi le au asupra organismului?
Ce acoperire mai are aserţiunea lui George Orwell potrivit căreia ceaiul este unul dintre pilonii de rezistenţă ai civilizaţiei britanice, se întreabă jurnaliştii de la BBC, ţinând cont de faptul că în Marea Britanie se consumă, zilnic, circa 70 de milioane de ceşti de cafea, adică mai mult de una pentru fiecare locuitor.
Care sunt meritele fiecărei băuturi, dincolo de gust fireşte? Să vedem ce spun specialiştii despre efectul real al acestor băuturi asupra organismului.
Cantitatea de cofeină
Pentru mulţi, cantitatea de cofeină este un motiv pentru care aleg o băutură sau alta. Aceasta cofeină este un fel de ulei pentru „rotiţele“ care ne fac să funcţionăm. Din acest punct de vedere cafeaua este de departe băutura avantajată cu 80-115 miligrame de cofeină la o cană de cafea filtru, în timp ce ceaiul are mai puţin de jumătate. Cu toate acestea însă s-ar putea ca alegerea cafelei în detrimentul ceaiului să nu fie opţiunea ideală atâta vreme cât nu s-au constatat diferenţe mari în timpul de reacţie, iar în urma administrării celor două băuturi cei care le-au consumat s-au simţit deopotrivă alerţi dimineaţa.
Verdict: Împotriva logicii, ceaiul poate fi considerat un stimulent la fel de puternic ca şi cafeaua când vine vorba de trezitul de dimineaţă.
Calitatea somnului
Comparând persoanele care consumă aceeaşi cantitate de ceai şi cafea pe parcursul unei zile, cercetătorii de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că, deşi au beneficii similare referitoare la atenţia şi gradul de concentrare de peste zi, atunci când vine vorba de somn, băutorii de cafea adorm mai greu, în timp ce aceia care beau ceai au un somn mai odihnitor.
Verdict: Alegeţi ceaiul dacă puneţi preţ pe somn.
Petele de pe dinţi
La fel ca şi vinul, ceaiul şi cafeaua sunt cunoscute pentru faptul că pătează dinţii şi îi transformă din albi în galbeni sau chiar maronii. Dar care băutură este mai dăunătoare?
Cei mai mulţi dentişti sunt de acord că pigmenţii conţinuţi în ceai sunt mai puternici decât aceia din cafea şi aderă mai bine la smalţul dinţilor, mai ales în cazul persoanelor care folosesc o apă de gură care conţine clorhexidină (cea mai eficientă în combaterea bacteriilor dentare).
Verdict: Cei care-şi doresc dinţi strălucitori aleg cafeaua, adică răul cel mai mic.
Balsam pentru momentele de criză
În Marea Britanie este un obicei să oferi un ceai unui prieten care trece printr-un moment greu. În fapt, s-a dovedit că ceaiul poate calma nevii, consumatorii de ceai având un răspuns psihologic mai bun în situaţii stresante. Plus că un consum de trei ceşti de ceai pe zi reduce cu 37% riscul de a face depresie, comparativ cu persoanele care nu beau ceai.
Prin comparaţie, cafeaua are performanţe mai scăzute . Unii chiar spun că în urma unei ceşti de cafea simt cum starea de nervozitate creşte. Cu toate acestea, pe termen lung se pare că există nişte beneficii la nivelul sănătăţii mintale. O metaanaliză recentă care a adunat rezultatele unor studii în care au fost cercetate peste 300.000 de persoane au arătat că o ceaşcă de cafea pe zi reduce cu 8% riscul de a face depresie, în timp ce alte băuturi cum sunt cele dulci cresc probabilitatea de a avea probleme de sănătate mintală.
Totuşi, aceste studii trebuie privite cu circumspecţie întrucât poate fi vorba şi de alţi factori asociaţi. Ceea ce se ştie cu certitudine este că atât cafeaua, cât şi ceaiul conţin un amestec de nutrienţi care reduc stresul şi îmbunătăţesc starea de spirit pe termen lung.
Verdict: Nu se poate spune că o băutură e mai bună ca alta.
Reduce riscul de diabet
Câteva ceşti de cafea pe zi, cât şi de ceai reduc riscul de diabet, sunt de acord specialiştii care însă nu pot spune procentual care este acest beneficiu.
Amândouă băuturile par să protejeze moderat inima, deşi dovezile tind să încline balanţa în favoarea cafelei , în timp ce ceaiul prin antioxidanţii pe care îi conţine pare să protejeze în faţa unor tipuri de cancer.
Verdict: În afara gustului personal sunt puţine argumente pentru a opta pentru o băutură sau alta.