Beneficiile consumului de arahide
0Protejează inima şi vasele de sânge împotriva colesterolului. Sunt recomandate sportivilor şi copiilor în perioada de creştere. Alungă oboseala şi stresul. Iată ce pot face câteva arahide ronţăite zilnic. Aflaţi în continuare mai multe despre beneficiile consumului de arahide.
Arahidele nu reprezintă doar gustarea preferată din faţa televizorului, ci sunt şi sănătoase dacă le consumăm cu moderaţie. Arahidele conţin cantităţi apreciabile de proteine de bună calitate, oligoelemente şi minerale (fier, seleniu, magneziu, fosfor, cupru), precum şi grăsimi „bune” (acizi graşi nesaturaţi), fibre alimentare, vitamine, antioxidanţi. Toate aceste substanţe nutritive explică beneficiile consumului de arahide. Astfel, arahidele ne ajută la menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi ne permit să facem faţă stresului. Ba chiar ne pot fi alături în lupta contra cancerului. Atenţie! Tot secretul este să nu mâncăm mai mult de 30 de grame de arahide pe zi. Consumate în cantităţi mai mari, arahidele devin hipercalorice şi se transformă în inamici ai siluetei.
Beneficiile consumului de arahide: protejează inima
O serie de studii epidemiologice asociază consumul frecvent de arahide cu scăderea colesterolului şi reducerea riscului de boli cardiovasculare. Un studiu clinic, desfăşurat pe durata a 30 de săptămâni, a demonstrat îmbunătăţirea mai multor parametri sangvini care reflectă starea de sănătate cardiovasculară. Concret, participanţii care au consumat zilnic cantitatea de arahide recomandată au constatat, în urma analizelor de sânge, îmbunătăţirea nivelului de magneziu, vitamine din grupul B, vitamina E, cupru şi arginină. În plus, grăsimile bune din arahide au redus nivelul colesterolului sangvin.
Arahidele conţin de asemenea fitosteroli, compuşi care au o strucutră similară cu cea a colesterolului din produsele de origine animală, dar care s-au dovedit benefici pentru sănătatea cardiovasculară. Arahidele coapte (fără sare şi fără grăsimi) conţin aproximativ 42 mg de fitosteroli/ porţia de 30 de grame. O meta-analiză în care au fost incluse 41 de studii a scos la iveală că un aport zilnic de 2 grame de fitosteroli diminuează cu 10% colesterolul „rău” (LDL-colesterol).
Beneficiile consumului de arahide: luptă contra cancerului
Tot datorită fitosterolilor, arahidele se dovedesc benefice în prevenţia cancerului. Un studiu publicat în World Journal of Gastroenterology (2006) a arătat că două porţii (circa 60 de grame) de arahide pe săptămână diminuează riscul de cancer colorectal la femei. Alte studii in vitro şi pe animale au atribuit fitosterolilor din arahide capacitatea de a împiedica dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sânului, colonului sau prostatei.
Arahidele conţin şi resveratrol, un antioxidant puternic care are capacitatea de a se transforma într-un compus anticancerigen numit piceatanol. Această transformare are loc cu ajutorul unei enzime prezente în tumorile canceroase. Sunt necesare însă studii suplimentare pentru a confirma efectul anticancerigen al arahidelor.