Băuturi care reduc hipertensiunea arterială
0Atunci când e vorba despre diminuarea hipertensiunii arteriale ne gândim adesea la reducerea consumului de sare, de calorii şi de grăsimi şi, totodată, să adăugăm în dietă mai multe vegetale, fructe şi proteine provenite din carne slabă. Nu este greşit, însă putem adăuga în listă şi anumite băuturi.
Laptele degresat sau cu un conţinut redus de grăsime ne furnizează necesarul de potasiu şi calciu, elemente asociate cu o tensiune arterială sănătoasă, mai ales dacă este fortificat cu vitamina D, potrivit eatingwell.com.
La persoanele sănătoase, arterele sunt elastice, ele se pot relaxa şi îngusta păstrând fluxul sanguin în limite normale. Produsele lactate cu grăsime conţin niveluri semnificative de acid palmitic care blochează semnalul de relaxare a vaselor de sânge, determinându-le să rămână contractate, presiunea sângelui fiind mai ridicată, a explicat dr. Estefanía Toledo, cadru didactic la Universitatea din Navarra, Spania.
Ceaiul de hibiscus poate scădea semnificativ presiunea din artere, mai ales atunci când aceasta este uşor crescută, potrivit unui studiu din 2010, publicat în „ Journal of Nutrition“. Dr. Diane L. McKay, autoarea principală a studiului, este de părere că antocianinele – pigmenţi naturali - şi alţi antioxidanţi din hibiscus concură la păstrarea sănătăţii vaselor de sânge. Sunt recomandate trei căni pe zi. Pentru a extrage întregul beneficiu din hibiscus infuzia trebuie ţinută şase minute înainte de a fi consumată.
Sucul de afine are acelaşi efect de reducere a hipertensiunii. Afinele sunt pline de antioxidanţi care păstrează arterele funcţionale şi elastice.