Alimente-vedetă în 2016 – Anul Internaţional al Legumelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O ceaşcă de mazăre are 100 de calorii  FOTO Arhivă
O ceaşcă de mazăre are 100 de calorii  FOTO Arhivă

Sub sloganul „Seminţe nutritive pentru un viitor durabil“, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite declară anul 2016 drept Anul Internaţional al Legumelor. De fapt, sunt promovate fasolea şi mazărea, două leguminoase benefice pentru sănătate. Şi pentru că sunt săţioase pot ajuta în lupta contra foametei în regiunile sărace.

„Leguminoasele au fost o parte esenţială a dietei umane de secole“, a declarat José Graziano da Silva, directorul general al FAO. Din păcate, „valoarea nutritivă a acestora nu este în general recunoscută şi este frecvent subapreciată“, a adăugat acesta.

Potrivit FAO, leguminoasele, care includ toate soiurile de boabe şi seminţe uscate, nu sunt doar ieftine şi delicioase, ci reprezintă şi o sursă foarte hrănitoare de proteine şi de micronutrienţi vitali, extrem de benefici pentru sănătate, în special în ţările în curs de dezvoltare.

Fasole în loc de carne

Fasolea uscată face parte din alimentaţia tradiţională a numeroase popoare, inclusiv a românilor. Ceea ce e lesne de înţeles din moment ce fasolea este gustoasă, săţioasă şi accesibilă. Mai nou, nutriţioniştii aduc şi ei argumente în favoarea includerii acestor leguminoase în dietă. Pe lângă faptul că sunt surse preţioase de proteine vegetale şi fibre alimentare, boabele de fasole abundă în minerale şi vitamine.

Numeroase studii au asociat consumul frecvent de leguminoase cu diverse beneficii, precum menţinerea sub control a diabetului, diminuarea riscului de boli cardiovasculare şi de cancer colorectal. De altfel, nutriţioniştii recomandă de obicei, ca de câteva ori pe săptămână, să consumăm leguminoase în loc de carne. În plus, American Institute for Cancer Research, cea mai mare instituţie dedicată prevenirii cancerului din Statele Unite, recomandă populaţiei să consume cu prioritate alimente de origine vegetală, fructe şi legume variate, leguminoase şi produse cerealiere cât mai puţin prelucrate.

Mazărea ţine la distanţă cancerul

Datorită compoziţiei bogate în acid folic, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, fitosteroli, fibre, luteină, calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru, zinc, luteină, mazărea este bună pentru protejarea rezistenţei oaselor şi a inimii. Conţinutul ridicat de fibre din mazăre îmbunătăţeşte sănătatea intestinului şi peristaltismul.

Mazărea se remarcă prin cantităţile mari de coumestrol (un polifenol) care ţine la distanţă cancerul la stomac. Un alt antioxidant, luteina din mazăre, protejează împotriva degenerării maculare şi a cataractei, boli ale ochilor ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

Mazărea vine şi în ajutorul persoanelor care vor să slăbească, deoarece are un conţinut mic de grăsime şi calorii (o ceaşcă de mazăre are mai putin de 100 de calorii), dar o mulţime de proteine, fibre şi substanţe hrănitoare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite