Afinele şi usturoiul ţin departe răceala şi gripa. Ce alte alimente ne ajută să trecem fără probleme peste sezonul rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afinele conţin substanţe care combat virozele şi alergiile
Afinele conţin substanţe care combat virozele şi alergiile

Este acel moment din an când răceala şi gripa ne dau de furcă. Anumite legume şi fructe pot da un imbold sistemului imunitar să facă faţă provocărilor.

Nimeni nu-şi doreşte muci, febră sau dureri de cap. Vin sărbătorile şi vrem să fim în formă. Dar, suntem în plină iarnă şi virozele sunt în toi. Sistemul imunitar este pus la grea încercare şi n-ar fi rău să-i dăm o mână de ajutor. Anumiţi nutrienţi precum fierul, zincul şi vitamina C sau flavonoizi din ceai, mere, legume crucifere sunt exact ce ne trebuie ca să ne fortificăm organismul în sezonul rece.

Aceste substanţe le putem găsi în fructe precum afinele. Acestea conţin quercitină, un flavonoid cu efect antihistaminic şi antiinflamator protejând împotriva bolilor de inimă şi cancerului, dar care reduce şi simtomele datorate alergiei. Fructele congelate sunt la fel de nutritive precum cele proaspete şi pot fi amestecate cu iaurt sau mixate în sucuri.

Usturoiul poate face mai mult decât să dea savoare preparatelor. Alicina pe care o conţine ajută sistemul imunitar să prevină virozele, dar şi să restabilească echilibrul în organism dacă îmbolnăvirea s-a produs deja. Persoanele care se feresc să consume usturoi din pricina mirosului pot apela la suplimente alimentare care îl conţin.

Broccoli este o legumă plină de vitamina C şi nutrienţi care imbunătăţesc răspunsul imun al organismului. O cană din această cruciferă conţine mai multă vitamina C decât o portocală. În plus, broccoli conţine calciu şi fibre. Leguma poate fi amestecată cu ghimbir şi creveţi.

Somonul este bogat în omega 3 despre care se ştie că previn bolile de inimă, dar stimulează şi producerea de limfocite, implicate direct în buna funcţionare a sistemului imunitar. În plus, aceste tip de peşte conţine şi vitamina D care, de asemenea, este importantă pentru sistemul imunitar.

Culturile vii din iaurt cresc numărul de bacterii bune din sistemul digestiv. O cană de iaurt furnizează 20% din necesarul de calciu, zinc şi alte minerale necesare unui sistem imunitar sănătos.

La fel de important este să rămânem hidrataţi şi să încercăm să fim odihniţi, pe cât posibil.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite