Adevăruri uimitoare despre cafea. Puterea ei a fost descoperită cu ajutorul caprelor „nebune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă iubeşti cafeaua, ştii deja ce puteri „magice“ are, mai ales într-o zi în care te simţi dărâmat şi ai nevoie de o „consolare“. Acum există şi mai multe motive să te bucuri de cafea, mai ales că, se pare, această băutură te face mai sănătos.

În ultimii ani, cafeaua şi-a mai recăpătat din reputaţia pe care o pierduse. Înainte se spunea ba că deshidratează, ba că este un drog care face rău organismului. Acum, studiile ne-au lămurit câteva aspecte despre cafea: nu deshidratează chiar aşa rău precum credeam, plus că are beneficii reale asupra creierului, ficatului şi chiar dispoziţiei, notează „Distractify“ care realizează un clasament al celor mai amuzante, dar şi folositoare, informaţii despre cafea.

1. Nu ai nevoie de cafea imediat cum te-ai trezit

Corpul produce, natural, un hormon numit cortizon care ne ajută să ne simţim alerţi şi complet treziţi. Acest hormon al stresului se eliberează în organism conform ritmului tău circadian, dictat de momentul zilei. Aşadar, dacă obişnuieşti să bei cafea imediat ce te-ai trezit dimineaţa, mai bine renunţă. Aşteaptă un pic mai mult şi abia apoi bea cafeaua pentru a nu o irosi atunci când hormonul natural îşi face treaba lui.

2. Cafeaua nu deshidratează aşa rău cum se credea

Înainte se credea că această băutură este un diuretic puternic. Dar acest lucru nu este de fapt adevărat. În cazul în care nu este consumată în cantităţi foarte mari (peste 500-600 miligrame pe zi – adică mai mult de două cafele mari) nu există acest efect secundar. De fapt, studiile au demonstrat: cantitatea de urină după o cană de cafea este cam aceeaşi ca după o cană de apă. Aşadar, atâta vreme cât te bucuri de cafea cu moderaţie, n-ai de ce să-ţi faci griji.

3. „Puterea“ cafelei a fost descoperită cu ajutorul caprelor nebune

image

Legenda spune că păstorii etiopieni şi-au dat seama prima dată de efectele cafelei când au văzut caprele pe care le duseseră la păscut „dansând“. Pe capre le apuca nebunia numai după ce mâncau nişte fructe roşii – cafeaua înainte de a se coace.

4. Cafeaua te ajută să trăieşti o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă

Cafeaua conţine antioxidanţi care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Drept rezultat, împătimiţii cafelei au un risc scăzut de boli ca Parkinson, diabet sau probleme cardiace. Totuşi, există şi un revers al medaliei: băutorii de cafea sunt înclinaţi şi spre obiceiuri complet nesănătoase ca fumatul, alcoolul în exces sau carnea roşie. Studiul care ne spune că putem trăi mai mult şi mai bine datorită cafelei ne arată, de fapt, cum ar fi viaţa noastră fără factorii nocivi, ci doar cu cele două căni de cafea pe zi.

5. „Centura Cafelei“ oferă toată cafeaua disponibilă pe planetă

Centura Cafelei - harta

Centura Cafelei cuprinde toate regiunile care îndeplinesc condiţiile necesare pentru creşterea cafelei. Pentru că planta are nevoie de mult soare şi de căldură, este foarte uşor să-ţi dai seama că această „centură“ oferă şi cele mai frumoase vacanţe tropicale.

6. Cafeina este, de fapt, sub formă de cristale

Cristale de cafea FOTO policymic.com

Energia pe care o resimţi după ce ai băut cafea se datorează, de fapt, ingerării de mici cristale de cafeină. Aceste cristale au aproximativ 0,004064 centimetri lungime. Atât de mici, şi totuşi atât de energizante!

7. Cafeaua este sub formă de fructe mici roşii înainte să devină boabe

„Fructele“ de cafea FOTO npr.org

Vedeţi fructele mici din poză? Acelea sunt fructe de cafea. Şi cresc în copaci!

8. Cafeina are un efect aproape imediat

   

image

Durează doar zece minute până să simţi efectele cafeinei după ce ai luat doar o gură de cafea.

9. Cafeaua poate preveni boli ca demenţa

 

Destul de multe studii au demonstrat că băutorii de cafea au un risc scăzut şi cu 65% de a face boala Alzheimer.

10. Cea mai scumpă cafea din lume se culege din... fecale

Cafeaua Black Ivory este cea mai scumpă cafea din lume şi se face din excrementele de elefant. O cană de cafea Black Ivory costă aproximativ 36 de euro. 

Cafeaua „Luwak“ sau „Civet“ este făcută cu ajutorul mangustelor, care sunt hrănite cu boabe de cafea recuperate apoi din fecale. 500 de grame de asemenea cafea costă aproximativ 115 euro.

11. Cafeaua este bună pentru ficat

Cei care beau cafea în fiecare zi sunt cu 80% mai puţin supuşi riscului de a face ciroză.

12. Cafeaua îţi îmbunătăţeşte performanţele în timpul exerciţiilor fizice

Cafeina creşte nivelul de adrenalină şi eliberează acizii graşi din ţesuturi, conducând la o performanţă mult mai bună în timpul exerciţiilor fizice.


Citeşte şi:

De ce e bine să bei mai mult de o cafea în fiecare zi

Persoanele care beau trei ceşti de cafea pe zi au un risc mai mic de a dezvolta una dintre cele mai răspândite boli moderne: diabetul de tip II, arată un nou studiu.

Nu mai demonizaţi cafeaua degeaba! 5 mituri demontate despre băutura energizantă

Fie că iubeşti o ceaşcă de cafea bună, fie că o urăşti dar nu poţi trăi fără ea, mai mult ca sigur ai anumite idei despre cafeina din ea. Între restricţiile religioase (da, există aşa ceva) şi consumul exagerat la gândul că face bine organismului, părerile despre această băutură au fost mereu împărţite.

5 greşeli frecvente pe care le fac băutorii de cafea

Chiar şi dimineţile friguroase, gri de toamnă sunt, parcă, mai frumoase, cu o cană de cafea bună şi fierbinte sau chiar mai multe, una după alta. Mai ales marii băutori de cafea subestimează efectele acestei băuturi şi riscă să-şi afecteze starea de sănătate.

Cafeaua - pentru unii otravă, pentru alţii medicament

Pentru unii este, într-adevăr, un beneficiu în plus, iar pentru alţii un risc asumat. Mai precis, cafeaua este incompatibilă cu o anumită conformaţie genetică şi, de aceea, în cazul unor persoane, creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare, susţin specialiştii în nutrigenomică, o nouă ramură a studiului nutriţiei.

VIDEO Cafeaua solubilă: naturală sau imitaţie?

Procesul de preparare a cafelei instant sau solubile este identic cu acela al cafelei obişnuite, cu un pas în plus: extragerea apei. De altfel, o putem pregăti şi singuri, acasă, dacă avem câteva ajutoare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite