FOTO Omul care a creat pomul care face 40 de soiuri de fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentarea grafică a pomului care face 40 de soiuri de fructe Sursa foto: Business Insider
Reprezentarea grafică a pomului care face 40 de soiuri de fructe Sursa foto: Business Insider

Un profesor de la Universitatea Syracuse a petrecut nouă ani pentru a cultiva un singur pom, însă nu unul oarecare. Copacul lui produce 40 de soiuri de fructe cu sâmbure tare.

Profesorul Sam Van Aken, un sculptor de la Universitatea Syracuse, din SUA, s-a dedicat timp de nouă ani unui proiect inedit, acela de a cultiva un pom care să producă 40 de soiuri de fructe cu sâmbure tare, precum piersicile sau prunele. „Ideea mea a fost să pun o livadă întreagă într-un singur pom“, a explicat Van Aken.

Fiecare culorea a florilor din imaginea de mai sus reprezintă câte un soi de fructe. Imaginea este o reprezentare artistică, dar acest copac există cu adevărat, informează  Business Insider.

Pentru a realiza poriectul unic, Van Aken a apelat un procedeu folosit adesea de către pomicultori şi grădinari – altoirea.

Când două plante sunt altoite, le sunt unite „venele“, pentru a le permite să împartă acelaşi sistem circulator. Aceste „vene“, cunoscute cu numele de „floem“ şi „zylem“, transportă apa, minerale şi alte substanţe hrănitoare dintre rădăcini spre frunzele plantei.

Altoirea unei plante cu sistem radicular slab pe o plantă cu unul puternic îi poate permite să crească mai bine. Altoirea se practică de sute de ani. Este, de fapt, motivul pentru care încă mai avem vin – atunci când o boală a ameninţat cu dispariţia viile, a fost găsit un soi de viţă-de-vie rezistent, care a devinit gazdă pentru o varietate întreagă de soiuri de struguri.

Chiar dacă altoirea se foloseşte frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezintă o realizare deosebită. A fost nevoie de mulţi ani pentru a se ajunge la această performanţă.

Metoda lui Van Aken

Profesorul lasă pomul să crească aproximativ trei ani, până câdn acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Apoi, el taie fiecare ramură şi ataşează în locul acestora mugurii altor cinci soiuri diferite, prin altoire. În felul acesta, el adaugă, periodic, noi soiuri.

schita pom

Schiţa copacului cu 40 de soiuri de fructe Sursa foto: Business Insider

El spune că proiectul lui este mai degrabă „o metaforă“, un rezultat „secundar ştiinţei“. Munca imensă implicată pentru dezvoltarea unei asemenea copac nu se justifică în agricultură. Ca operă de artă, lucrarea are o valoare considerabilă, spune Van Aken.

Cu siguranţa nu va rezolva problema foametei în lume. Dar sper că ar putea inspira acest tip de gândire“, a spus profesorul.

În memoria zilei de 11 septembrie

Universitatea Syracuse a ales acest pom pentru a comemora atacurile de la 11 septembrie. Numărul 40 reprezintă un punct “situat între finit şi infinit” şi are rezonanţe biblice, potrivit lui Van Aken, care aminteşte de cele 40 de zile şi nopţi de ploi din povestea lui Noe. Diversitatea pomului simbolizează creşterea, speranţa şi înnoirea, repere importante pentru lumea de după 11 septembrie.

În prezent, 14 din pomii lui Van Aken (fără a-i pune la socoteală pe cei doi pe care îi are în curte) pot fi găsiţi pe tot cuprinsul Statelor Unite. Planul său este să realizeze o livadă plină cu astfel de pomi în Portland, Maine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite