Vive la France: Croaţia, bătută fără drept de apel la Moscova! Cea mai spectaculoasă finală a Mondialului din ultimii 52 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver / Getty Images
FOTO Guliver / Getty Images

Cea mai spectaculoasă partidă din ultimii 52 de ani care a decis campioana lumii a fost dominată de Franţa. Din 1966 încoace, ultimul act al Mondialului nu mai oferise atât de multe goluri.

GALERIE FOTO 

Finala Mondialului din 2018 a fost în ton cu restul competiţiei: a adus o ploaie de goluri, dar şi autogol istoric, al 12-lea la această ediţie! 

Spre deosebire de finalele din 2014 şi 2010, atunci când trofeul s-a acordat după prelungiri, rezultatul fiind 0-0 după expirarea timpului regulamentar, de această dată, ultimul act a debutat furtunos! Două goluri în prima jumătate de oră, ambele după lovituri libere.

După un fault acordat uşor în preajma careului, Griezmann a trimis balonul în careu, iar ghinionistul Mandzukici s-a înălţat şi a deviat nefericit în poarta lui Subasici (18). A fost primul autogol dintr-o finală de Cupa Mondială. 

Avantajul Franţei s-a anulat însă după doar zece minute. Altă lovitură liberă, de această dată, una clară şi cu un „galben“ acordat lui Kante. După o schemă în care mingea a fost centrată, mai întâi, spre bara a doua, Perisici a finalizat cu un şut excelent care nu i-a dat nicio şansă lui Lloris. 

Echipa Franţei cu Trofeul FOTO Guliver / Getty Images

FOTO Getty Images 

După alte zece minute, un al treilea gol! După un corner pentru Franţa, balonul l-a lovit în mână pe Perisici. Centralul argentinian, Nestor Pitana, a revăzut faza de mai multe ori şi, într-un final, a arătat spre punctul cu var. Griezmann a transformat pentru 2-1 şi a stabilit scorul primei reprize.

Debutul părţii secunde a adus şi primul incident de la acest Mondial, cu câţiva suporteri care au pătruns pe teren şi au oprit jocul preţ de câteva secunde. Apoi, Franţa a „ucis“ finala. Mbappe a scăpat pe dreapta, iar după o centrare în careu, mingea a ajuns la Pogba, cel care la doua a tentativă a „catapultat“ mingea în poartă pentru 3-1 (59). Acelaşi Mbappe a pus şi el sare pe rană, ridicând scorul la un neverosimil 4-1 (65). 

La adăpostul acestui avantaj, nici n-a mai contat prostia lui Lloris, cel care, primind o pasă înapoi, a încercat să-l dribleze pe Mandzukici, însă s-a umplut de penibil şi i-a făcut „cadou“ croatului un gol de cascadorii râsului (69).

S-a terminat 4-2, iar la 20 de ani după primul titlul mondial cucerit în 1998, la 12 ani după finala pierdută în faţa Italiei la CM 2006 şi la doi ani după trofeul ratat, acasă, la Euro 2016 în faţa Portugaliei, Franţa e, din nou, cea mai tare naţională din lume!

1966 a fost anul în care o altă finală de Cupa Mondială, cea dintre Anglia şi Germania s-a decis cu scorul de 4-2. Atunci însă, scorul a fost egal, 2-2, după 90 de minute. Englezii s-au impus după prelungiri.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite