Vasile Miriuţă: „Suporterii Ungariei vor face gălăgie în jurul stadionului!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Miriuţă
Vasile Miriuţă

Vasile Miriuţă nu are nicio prezenţă printre „tricolori”, dar a bifat nouă prezenţe în echipa naţională a Ungariei şi a marcat un gol. Miriuţă (44 de ani) s-a născut la Baia Mare şi acum pregăteşte echipa secundă a celor de la Energie Cottbus.

Miriuţă a vorbit despre importanţa partidei Ungaria - România de la Budapesta şi a anunţat ce plan au fanii maghiari, deşi partida se va disputa cu porţile închise.
„Adevărul”: Cât de important va fi meciul de vineri în lupta pentru ocuparea locului doi al grupei, poziţie ce înseamnă disputarea barajului pentru Mondialul din 2014?
Vasile Miriuţă: Chiar vorbeam cu nişte prieteni de la Budapesta şi-mi spuneau că partida aceasta e aproape decisivă pentru ei, e ca o finală. Aici se va stabili în mare ocupanta poziţiei secunde! E un meci de şase puncte!
Cât de mult va conta lipsa spectatorilor? E un avantaj pentru noi?
Da, va fi un avantaj pentru România pentru că e altceva când evoluezi cu 50.000 de susţinători în tribune şi cu totul altfel când sunt 30 de invitaţi la meci.
Veţi fi în tribune?
Nu pot ajunge la meci pentru că Energie Cottbus II dispută o restanţă cu cei de la Union Berlin. În Germania, din cauza ninsorii abundente au fost amânate mai multe partide şi avem de jucat patru etape din urmă. Altfel, cred că făcem rost de o invitaţie (râde).
Totuşi, fanii maghiari spuneau că-şi vor face simţită prezenţa.
Din ce am auzit, o să pună cântece la difuzoare, iar pe lângă arenă vor fi mulţi suporteri de la Ujpest şi Ferencvaros, care se urăsc de moarte, e o rivalitate la fel ca Dinamo – Steaua, dar care s-au înfrăţit pentru a susţine echipa naţională. Vor face atmosferă.
Sunteţi român, dar aţi jucat pentru Ungaria. Cu cine veţi ţine la meci?
Drumurile mele sunt între Baia Mare şi Budapesta, am casă aici, am trăit 22 de ani în România, alţi 14 în Ungaria şi acum sunt în Germania. Ungurii s-au comportat foarte frumos cu mine...nu pot să spun că ţin cu România sau Ungaria, spun că vreau ca echipa cea mai bună să câştige, ţin la amândouă.
Nu aţi avut nicio selecţie pentru „tricolori”, dar aţi jucat şi aţi şi marcat pentru pentru maghiari. De ce nu aţi evoluat niciun meci pentru România?
De când eram la Baia Mare, eram chemat la selecţie, mă pregăteam bine, dar nu eram oprit în lot. Aşa a fost să fie. Poate o cauză a fost şi faptul că am evoluat la echipe ca Ujpest sau Energie Cottbus, formaţii care poate nu erau considerate atât de mari...Totuşi, singurul care m-a chemat la naţională a fost Boloni, era înainte de meciul cu Italia din Ghencea din 2001. Nu apucasem să joc pentru maghiari, dar eram în tratative cu ei şi nu am putut să nu-mi respect cuvântul. I-am mulţumit frumos lui Boloni, dar am plecat să joc pentru Ungaria.
Revenind la partida de pe Stadionul Puskas Ferenc. Cum vi se pare echipa României?
Are un avantaj pentru că e construită pe scheletul Stelei, adică vor fi pe teren jucători care se cunosc foarte bine, evoluează de mult timp împreună şi automat au şi relaţiile de joc formate. Apoi, chiar dacă nu îl are pe Marica, îl are pe Mutu, un jucător cu nume şi experienţă, dar şi pe Torje, Grozav şi Rusescu, chiar şi pe Cristi Tănase, deşi acum e într-o scădere de formă, deci o echipă foarte bună în ofensivă.
Despre echipa Ungariei ce ne puteţi spune?
Le lipseşte Zoltan Gera, căpitanul echipei, care e accidentat, dar îl au pe Dzsudzsak, despre care sunt sigur că Dan Petrescu i-a dat informaţii lui Piţurcă, şi pe Szalai de la Mainz, doi jucători foarte periculoşi. De fapt, echipa are o mare dorinţă de a câştiga pentru că Ungaria nu s-a mai calificat la un turneu final de foarte mult timp, din 1986. În plus, s-ar putea şi ca selecţionerul Egervari să pregătească vreo surpriză.

Cine e Vasile Miriuţă
S-a născut în 1968 la Baia Mare
A jucat pe postul de mijlocaş
În Liga I a debutat în martie 1991 pentru Dinamo, iar ultimul joc l-a disputat în decembrie, când era la Gloria Bistriţa. În total 29 de meciuri şi 4 goluri.
A jucat în Ungaria (Gyor, Videoton, Ferencvaros, Ujpest, Honved). În total 165 de meciuri şi 40 de goluri.
A jucat în Germania (liga I şi a II-a), la Energie Cottbus şi MSV Duisburg. În prima ligă are 63 de meciuri şi 15 goluri, în liga secundă 70 de partide şi 8 goluri.
A jucat în Franţa, la FC Bourges. În total 27 de meciuri şi 3 goluri
În cupele europene are 11 meciuri şi 2 goluri
A jucat pentru echipa naţională a Ungariei în perioada 2000 - 2003. În total 8 meciuri şi un gol (contra Spaniei)
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite