Un spaniol din exil se bate cu vedetele Europei. Cine e jucătorul cu cele mai multe goluri în campionat, peste Ronaldo Luis Suarez sau Ibrahimovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristiano Ronaldo, Luis Suarez, Zlatan Ibrahimovici şi, surpriză, Jonathan Soriano. Sunt cei mai buni marcatori din Europa în acest moment, iar ultimul are o medie mai bună decât a vedetelor care-i stau alături.

Cine e Soriano, un cvasinecunoscut care s-a implicat în lupta granzilor? Fotbalistul de 28 de ani a fost crescut şi lansat de Espanyol Barcelona, dar n-a reuşit să se impună nici la echipa de suflet, nici în campionatul spaniol. 

Drept pentru care, după încercări nereuşite pe la Almeria, Poli Ejido sau Albacete, a trecut la Barcelona B, sperând ca într-un final să facă pasul spre prima echipă a catalanilor. A aşteptat trei ani în zadar, timp în care şi-a demonstrat calităţile de golgheter, marcând 54 de goluri în 79 de meciuri, dar n-a fost suficient, astfel că a trebuit să plece în exil, mai precis în Austria, la Salzburg, echipă unde efectiv a explodat.

Soriano, fost internaţional de juniori şi tineret al Spaniei, n-a fost niciodată în planurile selecţionerului Del Bosque, dar marchează pe bandă rulantă la echipa de club, acolo unde face un cuplu devastator cu un brazilian, Alan Douglas. Graţie celor doi, Salzburg are 27 de puncte avans faţă de cea de-a doua clasată şi nu mai poate pierde titlul de campioană. 

De altfel, cei doi formează cel mai productiv atac din Europa, marcând împreună 46 de goluri. Comparativ, perechea

Ronaldo

image

 – Benzema are 40 de goluri, Ibrahimovici – Cavani 39 de goluri, iar Suarez–

Sturridge

image

 43 de goluri.  

Messi, cel mai bun marcator din istoria Barcelonei

Leo Messi nu intră în acest moment în primii cinci marcatori ai Europei, în campionat, dar asta doar din cauza faptului că a lipsit aproape două luni în acest sezon, ca urmare a unei accidentări. Are 18 goluri în 28 de etape (doar 21 de meciuri jucate), însă duminică a intrat, încă o dată, în istorie. Cu hattrick-ul reuşit în partida cu Osasuna (7-0), Messi a ajuns la 371 de goluri marcate pentru Barcelona (inclusiv cele din amicale) şi a devenit cel mai bun marcator din istoria echipei „blaugrana“. 

Atacantul argentinian a doborât la meciul cu Osasuna un record stabilit în urmă cu 87 de ani de către Paulino Alcantara, un spaniol cu origini filipineze, care a înscris 369 de goluri în 357 de meciuri în tricoul Barcelonei, în două mandate (1912-1916, 1918-1927). 

Messi a avut nevoie de 95 de meciuri în plus pentru a doborî ştacheta înălţată de Alcantara, noua bornă pe care o va stabili argentinianul va fi greu de atins de altcineva. 

„Rămân aici cât timp oamenii mă vor. Intenţia mea e de a mă retrage în tricoul Barcelonei“, a spus recent Messi, după ce în ultimele zile au apărut tot mai des zvonuri legate de o posibilă despărţire, din vară, de clubul catalan, argentinianul fiind nemulţumit de ofertele de prelungire a contractului făcute de clubul catalan.

Cu 233 de goluri în 267 de meciuri, Messi e şi golgheterul Barcelonei în campionat. Şi, probabil, în cel mult un sezon, va deveni şi cel mai bun marcator din Spania. Îl despart doar 19 lungimi de recordul stabilit în 1955 de către celebrul atacant de la Bilbao, Telmo Zarra. 

Românii, sub jumătate din ce-a reuşit Soriano

Atacanţii noştri sunt departe de cifrele golgheterilor Europei. În mod interesant, în acest moment, cel mai bun marcator român din campionat şi cel mai prolific stranier au aproape aceleaşi cifre. În Liga I, Liviu Antal (FC Vaslui) conduce topul marcatorilor cu 11 goluri în 23 de partide, unul mai puţin decât Bogdan Stancu (Genclerbirligi). Ex-stelistul este golgheterul lui Gencler, la un singur gol în spatele liderului din Turcia. 

Evaluat la 5 milioane de euro

Soriano valorează, conform transfermark.de, doar 5 milioane de euro, mult mai puţin decât Ronaldo (100 de milioane euro), Ibrahimovici (29 de milioane de euro ) sau Suarez (52 de milioane de euro).

Topul marcatorilor din Europa

Jucător Echipă Goluri Meciuri

Soriano Salzburg 25 27

Ronaldo   Real Madrid 25 28

Suarez Liverpool 25 29

Ibrahimovici PSG 25 29

Gormley Cliftonville 24 32

Topul marcatorilor români din străinătate

Jucător Echipă Goluri Meciuri

Stancu Genclerbirligi 12 24

Maxim Stuttgart 5 21

Bucur Kuban Krasnodar 5 20

Marica Getafe 3 19

M. Niculae Hoverla 3 7

Topul marcatorilor români din Liga I

Jucător Echipă Goluri Meciuri

Antal Vaslui 11 23

Budescu Astra 10 20

Buş Corona 9 19

Lemnaru U Cluj 9 17

Szekely ACS Poli 9 21

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite