Trei echipe, Botoşani, Astra şi Viitorul, pe două locuri pentru Liga Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care Steaua şi ASA Tg. Mureş se luptă pentru titlu, iar una dintre ele va fi nevoită să joace în a doua competiţie intercluburi a Europei,  Astra, Viitorul şi FC Botoşani sunt în duel pentru ocuparea ultimelor poziţii în C2,

Ascunsă în spatele mult mai faimoasei competiţii care se numeşte Liga Campionilor, Liga Europa va fi din 2015 o întrecere ale cărei premii cresc cu 65 la sută. Deci nu va mai fi chiar ruda săracă care se mulţumeşte cu ce rămâne de la masa bogaţilor, ci va oferi şi ea premii destul de substanţiale.
Concret, o prezenţă în grupele Ligii Europa va aduce în conturile echipei participante suma de 2,4 milioane de euro, care, pentru o echipă ca Botoşani înseamnă bugetul pe cel puţin jumătate de an. Numai că la această sumă se mai adaugă 360.000 de euro pentru fiecare victorie – sunt 6 meciuri în grupă – sau câte 120.000 de euro pentru fiecare egal. Evident, sunt prevăzute sume pentru fiecare fază a competiţiei de după grupe, ajungându-se ca o prezenţă în sferturi să valoreze 1 milion de euro, iar o semifinală 1,5 milioane de euro. Campioana Ligii Europa va primi 6,5 milioane, în vreme ce finalista va primi „doar” 3,5 milioane de euro. Un club care va avea un parcurs perfect, doar cu victorii, ar primi, după câştigarea trofeului,15,31 milioane de euro. La care se adaugă şi cota din market share, calculată procentual în funcţie de televizări şi de alţi factori.
Până să ajungă echipele noastre în fazele superioare sau măcar în grupe e însă cale lungă, dar exemplul dat în anii anteriori de Pandurii sau Astra, care au reuşit acest lucru le dă tuturor dreptul să viseze. De fapt, nu tuturor, ci doar câtorva echipe din Liga I. Pentru că după ce FRF a făcut publică lista formaţiilor cu drept de joc în Europa s-a văzut că doar opt echipe au trecut examenul: Steaua, ASA Tg. Mureş, Astra, Viitorul, Botoşani, CSMS Iaşi, Gaz Metan Mediaş şi Pandurii. Analizând însă clasamentul la zi în Liga I şi scoţând din joc pe Steaua şi ASA Tg. Mureş, care vor merge una în preliminariile Ligii Campionilor şi cealaltă în preliminariile Ligii Europa, pentru celelate locuri vacante se bat cu şanse reale trei echipe: Astra, Viitorul (41 de puncte, 28 de meciuri) şi FC Botoşani (42 de puncte, un meci mai mult).
Botoşani – Viitorul, în ultima etapă
Situaţa este destul de complicată pentru fiecare echipă, pentru că toate întâlnesc atât echipe care au ştreangul de gât la retrogradare, cât şi ujna dintre echipele care trag la titlu. Teoretic, Astra, fiind echipa mai experimentată, ar trebui să aibă un avantaj, dar giurgiuvenii n-au mai bătut pe nimeni de cinci meciuri. Viitorul are noroc că joacă în deplasare contra Concordiei, dar meciul va fi tot acasă, pentru că cele două echipe impart terenul din Chiajna. Hotărâtor poate fi însă pănă la urmă meciul din ultima etapă FC Botoşani – Viitorul, care jucându-se în Moldova aduce un atu în tabăra echipei lui leo Grozavu.

Toate echipele româneşti care vor juca în Liga Europa vor avea de disputat cel puţin două tururi preliminare


Program Astra
Petrolul (d)
Ceahlăul (d)
Oţelul (a)
U Cluj (d)
ASA (a)
Dinamo (d)

Program Viitorul
U Cluj (a)
ASA (d)
Dinamo (a)
Chiajna (d)
FC Braşov (a)
FC Botoşani (d)


Program FC Botoşani

CSU Craiova (a)
CFR Cluj (d)
Pandurii (a)
Steaua (d)
Viitorul (a)
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite