VIDEO Reprezentantul României la cea mai dură competiţie din lume, Toma Coconea, la Adevărul Live: „Nu m-am gândit la retragere până acum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toma Coconea şi Daniel Pisică, în studioul Adevărul LIVE FOTO David Muntean
Toma Coconea şi Daniel Pisică, în studioul Adevărul LIVE FOTO David Muntean

Instructorul de zbor din Petroşani, în vârstă de 38 de ani, a terminat pe 19 iulie, pentru a şasea oară, competiţia RedBull X-Alps. Deşi a terminat cursa pe locul 10 (dintre cei 31 de atleţi care au început, doar 10 au reuşit să ajungă la final), Toma Coconea a devenit o legendă printre fanii sporturilor extreme datorită rezistenţei sale fizice. Anul acesta Toma a alergat peste 130 de kilometri într-o singură zi.

În cele peste 10 zile, Toma Coconea a parcurs 2.461 de kilometri, dintre care 1.680 în zbor şi 781 pe jos. Împreună cu Toma, la Adevărul Live a fost prezent şi suporterul său, ofiţerul Daniel Pisică, responsabil cu pregătirea psihică şi fizică a atletului român şi cu suportul logistic pe întregul parcurs prin Alpi.

Competiţia Red Bull X-Alps 2013, ajunsă la cea de-a şasea ediţie, a adunat la start 31 de atleţi din 21 de ţări. Aceştia au avut de parcurs peste 1000 km aerieni peste Alpi, de la Salzburg la Monaco, atingând 10 puncte obligatorii, cât se poate de repede. Fiecare kilometru trebuie parcurs fie pe jos, fie cu parapanta, nici un mijloc motorizat nefiind acceptat în această competiţie. 

Atleţii concurează zilnic între 05:00 şi 22:30. La editia precedenta, doar 2 atleţi au reuşit să termine cursa (Christian Maurer, câştigătorul) şi Toma Coconea, care s-a clasat pe poziţia a doua.

Toma Coconea, reprezentantul României la cea mai dură competiţie din lume, la Adevărul Live

Cele mai importante declaraţii:

Toma Coconea: Red Bull X Alps 2013 e o competiţie în care îţi împingi limitele la maxim şi treci prin momente limită. Eu car echipamentul de 10 kilograme, fără niciun mijloc de transport, doar prin căţărare, zbor. Echipa e formată din trei oameni, sportivul şi cei doi susţinători, care se ocupă de partea de logistică, informaţii meteo. Seara, avem jumătate de oră să ne ocupăm împreună de strategie, să pregătim aparatele de zbor. Se luptă la un nivel foarte ridicat. Este o luptă cu natura. 

Despre momentele grele prin care a trecut: În a 13-a zi de concurs, în Franţa, imediat după Mont Blanc, la 11-12 noaptea am rămas fără baterii la lanternă undeva la 3.000 de metri, unde era viscol, grindină şi vânt foarte puternic, de 60-70 de kilometri la oră, iar eu eram în şort şi sandale. Nu puteam să înaintez în nicio direcţie, în dreapta şi în stânga era prăpastie, eram dezorientat, nu aveam niciun reper. A trebuit să mă lupt, să fac toată noaptea exerciţii fizice, ca să nu adorm. În orice moment de relaxare şi de linişte puteam să adorm şi nu mai mă trezeam, intram în hipotermie. Am avut un astfel de moment în care am fost foarte aproape să adorm şi atunci a fost soluţia extremă, când m-am lovit cu piatra ca să nu adorm, să trec peste cele patru ore până se crăpa de ziuă. Mi s-a părut o veşnicie. 

Toma Coconea la Adevarul LIVE FOTO David Muntean

Daniel Pisică: "Fiecare concurent are şi un dispozitiv de SOS. În momentul în care-l apasă, în cinci secunde se declanşează semnalul SOS, eşti reperat de oriunde din lume şi vin salvatorii după tine, dar competiţia e încheiată. Toma a spart cu piatra şi butonul de SOS, pentru a nu fi tentat să renunţe". 

Toma Coconea: A fost o decizie conştientă. Involuntar te face mai slab, că ai o rezervă. Fătă dispozitiv mi-am dat seama că nu am alternativă şi m-a făcut să lupt mai mult. În aer e o luptă psihică, atunci când aterizezi e o luptă fizică şi psihică. E important să gândeşti pozitiv, să nu te gândeşti la durere, să-ţi placă ce faci. 

Daniel Pisică: Comunicarea este foarte importantă. Când schimbăm anumite puncte pe traseu, chiar şi când e în aer, vorbim la telefon. Numai simplu fapt că eşti admis în această competiţie exclusivistă este un moment onorant. Sunt peste 5.000 de cereri, dar Redbull invită doar 30-35 de echipe. Cred că Toma o să iasă la pensie de la această competiţie, pentru că este obsedat de ea şi îşi doreşte mereu să iasă pe podium. 

Daniel Pisică la Adevarul LIVE FOTO David Muntean

Toma este un om foarte puternic, are un metabolism fantastic, rezistă mult mai mult decât sportivii de performanţă. E atât de puternic, încât vorbeau oamenii pe la colţuri că este dopat. M-am dus atunci direct la doctorul competiţiei şi i-am spus să-i ia probe pe loc pentru a dovedi că e curat, ceea ce s-a şi întâmplat. Lumea s-a obişnuit acum cu această forţă pe care o dezvoltă Toma. Rezistenţa vine de la metabolismul lui , dar şi din mintea lui. Ne cunoaştem de peste 20 de ani, zburăm împreună, ne căţărm împreună. De-a lungul competiţiei trebuia să simt când să-l împing, când să-l îmbrăţişez, când să ţip. Uneori era foarte agitat şi trebuia să scot din el toată frustrarea. Pe partea logistică, atunci când ateriza seara mă ocupam de alimentaţia lui, îi verificam aparatura de zbor, îi asiguram un masaj uşor, şi un somn liniştitor şi apoi să mergem mai departe. 

Cât va mai continua să participe la competiţii

Toma Coconea: Nu ştiu cât voi mai putea. Atâta timp cât voi fi sănătos şi voi fi invitat acolo. Nu m-am gândit la retragere până acum. 

Am fost instructor de zbor în Franţa şi în Germania. Am mai luat un pic din organizarea de acolo şi vreau s-o aduc în România, unde să organizăm o şcoală frumoasă, în aproximativ doi ani.  

Avem o ţară frumoasă. Toţi stăinii rămân surprinşi că România nu e cea pe care au văzut-o la televizior. 


Citeşte mai multe despre performanţele lui Toma Coconea:

Mircea Goia, despre petroşăneanul Toma Coconea care a participat la competiţia de aventură Red Bull X Alps

Startul: Salzburg (Austria). Destinaţia: Monaco. Traseu prin Austria, Germania, Italia, Elveţia şi în final, Monaco. 1000 de kilometri parcurşi cât mai repede pe jos sau în zbor (cu parapanta). Cine va rezista unui asemenea travaliu? Toma Coconea, din Petroşani.

VIDEO Film despre aventura lui Toma Coconea la una dintre cele mai grele competiţii din lume, finanţat pe internet

Paraşutistul român Toma Coconea, participant de şase ori la una dintre cele mai dificile competiţii din lume, Red Bull X-Alps, a iniţiat o campanie de crowdfunding pe platforma Indiegogo, pentru a realiza un film despre experienţele sale.

Un român se pregăteşte în Himalaya ca să străbată Alpii

Toma Coconea (38 de ani) se antrenează de şase luni sub „Acoperişul Lumii“ pentru a reuşi să traverseze cu parapanta Alpii, de la Salzburg la Monte Carlo, într-o cursă contracronometru.

Toma Coconea, omul de stâncă!

Toma Coconea, 36 de ani, a încheiat pe locul doi cea mai dură competiţie de aventură din lume, Red Bull X-Alps. În 14 zile, românul a mers pe jos 1000 de kilometri şi a zburat cu parapanta 800 de kilometri, fiind, alături de câştigător, singurul care a ajuns la finiş.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite