Surorile Williams şi Simone Biles, dopate la JO de la Rio. Ce reclamă ruşii şi cum se justifică americanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul rus de hackeri Fancy Bear a scos la iveală date de la Agenţia Medicală AntiDoping. Sportive americance de top, precum Simone Biles sau surorile Williams, s-au dopat „cu hârtia la mână”, având scuza unor afecţiuni medicale.

Răzbunarea ruşilor după suspendarea Mariei Şarapova şi interzicerea prezenţei a peste 100 de sportivi la Jocurilor Olimpice a fost cruntă. Dopajul legal al americancelor ridică multe semne de întrebare, chiar dacă sportivele sunt acoperite de hârtii.

La 13 august, în plină desfăşurarea a Jocurilor Olimpice, grupul de hackeri Fancy Bear a declanşat un atac cibernetic asupra serverelor WADA – Agenţia Mondială AntiDoping. După o lună, ruşii au selectat datele şi au scos la iveală cazurile care-i pun într-o lumină proasă pe americani.

Astfel, patru sportive celebre din SUA au luat substanţe dopante, justificând folosirea acestora pentru tratarea unor afecţiuni medicale. Cele patru nume grele devoalate pentru început de Fancy Bear sunt cele ale gimnastei Simone Biles, ale tenismenelor Serena şi Venus Williams şi al baschetbalistei Elena Delle Done. Se ştie, conform documentelor prezentate, că în cazul lui Biles, ar fi vorba de amfetamine (metilfenidat), la Serena Williams de oxicodonă, hidromorfonă, prednison şi alte substanţe, iar Delle Donne ar fi utilizat amfetamine şi hidrocortizon.

Cum au reacţionat americanii
Prima care a răspuns la acuzaţiile de dopaj a fost Simone Biles: "Să suferi de ADHD şi să iei medicamente împotriva acestei boli nu este nimic ruşinos. Nu mă tem să spun oamenilor acest lucru", a scris Biles pe contul său de Twitter. ADHD este o tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie, care afectează mai ales copiii şi se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acţiuni. Biles ar avea o prescripţie medicală valabilă până în 2018.

Venus Williams a venit şi ea cu o declaraţie asemănătoare, dar nu a precizat problema serioasă de sănătate care a determinat-o să apeleze la substanţe interzise. "Am fost dezamăgită să aflu că infomaţiile mele medicale, confidenţiale, au fost compromise de hackeri şi publicate fără permisiunea mea. Am urmat regulile stabilite de Programul antidoping din tenis şi mi s-au acordat excepţii de uz terapeutic. Aplicarea pentru excepţii de uz terapeutic în cadrul Programului antidoping din tenis presupune un proces strict, la care am aderat atunci când au apărut serioase probleme medicale. Excepţiile postate de hackeri sunt examinate de un grup de medici independenţi şi anonimi şi aprobate pentru motive medicale bine întemeiate. Sunt una dintre cele mai înflăcărate susţinătoare ale menţinerii unui înalt nivel de integritate în sport ", a afirmat Venus Williams.

Ce reclamă ruşii
Hackerii ruşi reclamă faptul că americanii au dreptul de a beneficia de tratamente pe baza acestor substanţe interzise, în timp ce jucătoarea de tenis Maria Şarapova a fost suspendată doi ani pentru că a folosit meldonium, la recomandarea medicului ei.
De asemenea, acest atac cibernetic vine după ce, la mijlocul lunii iulie, juristul Richard McLaren a făcut public raportul său care a dovedit implicarea autorităţilor ruse în susţinerea şi acoperirea dopajului în rândul sportivilor din această ţară. În urma acestui raport, circa o sută de sportivi ruşi au fost privaţi de participarea la Jocurile Olimpice de la Rio.

WADA a rămas descoperită
Agenţia Mondială AntiDoping a confirmat atacul hackerilor ruşi: "Grupul rus de spionaj cibernetic cu numele de Tsar Team (APT28), cunoscut şi ca Fancy Bear, a obţinut acces ilegal la baza de date a Sistemului de administrare şi management antidoping (ADAMS), prin intermediul unui cont al Comitetului Internaţional Olimpic creat pentru JO de la Rio. Grupul a accesat date ale sportivilor, inclusiv date medicale confidenţiale, cum ar fi Excepţiile de Uz Terapeutic şi a postat o parte din aceste date în domeniul pubic, cu ameninţarea că va publica şi alte informaţii”.

Am pierdut aurul pentru un Nurofen
În 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney, gimnasta Andreea Răducan a pierdut medalia de aur la individual compus pentru că a luat un Nurofen de răceală la recomandarea medicului. WADA n-a avut atunci milă de gimnasta română, însă se dovedeşte mult mai maleabilă în cazul altor sportivi.


Cele patru sportive “demascate”
 

image

Simone Biles
Are 19 ani şi este considerată noua Nadia, cea mai valoroasă gimnastă a lumii.
La JO de la Rio a cucerit patru medalii de aur şi şi un bronz.
Mai are 10 medalii de aur la Campionate Mondiale .

Serena Williams si Venus Williams la Wimbledon 2014. FOTO Guliver/Gettyimages

Serena Williams
Va împlini 35 de ani pe 26 septembrie, este una ditnre cele mai titrate tenismene din istorie
A câştigat 22 de Grand Slamuri şi a stat 186 de săptămâni la rând pe locul unu, două recorduri pe care le împarte cu Stefii Graf
La JO de la Rio a ajuns până în turul al treilea la simplu şi a pierdut din primul tur la dublu.

Venus Williams
La 36 de ani, este una dintre cele mai longevive tenismene din circuit.
A fost în trei ocazii pe locul 1 WTA şi a câştigat 7 turnee de Grand Slam.
LA JO de la Rio a fost eliminată din primul tur, şi la simplu, şi la dublu.

image

Elena Delle Donne
Bachetbalista de 27 de ani evoluează pentru Chicago Sky.
A primit mai multe distincţii de-a lungul carierei, în 2015 fiind MVP-ul ligii feminine de baschet.
La JO de la Rio a cucerit medalia de aur alături de echipa SUA.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite