Steaua e în faţa unui moment istoric: 25-0-25, coordonatele noului obiectiv pe care şi l-a propus formaţia din Ghencea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un campionat distrus de sărăcie, în care există Steaua şi restul lumii, formaţia din Ghencea nu se mai luptă cu celelalte echipe din Liga I, ci cu statisticile şi cu recordurile.

După 5-2 cu Dinamo în Cupa României, roş-albaştrii au călcat în picioare şi FC Botoşani, de această dată în campionat, iar cu nouă etape înainte de finalul sezonului, titlul e ca şi adjudecat de trupa lui Reghecampf. Tocmai de aceea, Tănase şi compania îşi propun un nou obiectiv pentru ultima parte a campionatului: să câştige titlul cu numărul 25 fără înfrângere.

„Pericolul“ vine de la Viitorul

Steaua n-a mai pierdut în Liga I de la 19 mai 2013, mai precis de 318 zile. Ultimul eşec a fost un 2-5 pe Ghencea, în faţa celor de la Viitorul. O partidă în care finul Gigi Becali a savurat fiecare gol al oaspeţilor, bucuros că victoria constănţenilor va contribui la salvarea echipei naşului său, Gică Hagi, de la retrogradare.

Şi acum, în cele nouă partide rămase de disputat în campionat, cel mai mare „pericol“ care ameninţă şirul invincibilităţii Stelei se numeşte tot Viitorul. Cele două echipe se vor întâlni la 21 aprilie, la Chiajna, şi nu e exclus ca roş-albaştrii să le mai facă „cadou“ trei puncte gazdelor, care iarăşi încearcă să scape de la retrogradare.

Au trei titluri fără înfrângeri

Dacă Steaua va termina actualul campionat pe primul loc, cu zero în dreptul înfrângerilor, Reghecampf se poate lăuda cu repetarea unei performanţe nemaiatinsă de roş-albaştri de 25 de ani. De-a lungul istoriei ei, formaţia din Ghencea a luat trei titluri fără să piardă vreun meci. A fost, de fapt, un hattrick spectaculos, imediat după ce Steaua a cucerit Cupa Campionilor Europeni. După triumful de la Sevilla, „militarii“ au devenit campionii invincibili ai României în sezoanele 1986-1987, 1987-1988 şi 1988-1989!

În perioada respectivă, steliştii au avut un bilanţ formidabil între 17 august 1986 şi 27 august 1989: 104 meciuri, 87 de victorii şi 17 egaluri.

Deţin recordul european 

Seria de 104 meciuri fără eşecuri pentru Steaua în campionat, între 1986 şi 1989, e chiar un record european. Nicio altă formaţie nici măcar n-a reuşit să se apropie de performanţa roş-albaştrilor. Iată care sunt următoarele cluburi, după Steaua, într-un top al invincibilităţii în fotbalul european:

*Şerif Tiraspol (Moldova) – 63 de meciuri între 2006 şi 2008

*Celtic (Scoţia) – 62 de meciuri între 1915 şi 1917

*Levadia Tallin (Estonia) – 61 de meciuri între 2008 şi 2009

*Union Saint-Gilloise (Belgia) – 60 de meciuri între 1933 şi 1935

22

de ani au trecut de la ultimul titlu cucerit în Liga I de o echipă care n-a pierdut niciun meci: Dinamo în stagiunea 1991-1992.

În Europa, doar Bayern e peste Steaua

În acest moment, în campionatele din Europa – excluzând întrecerile din ţările nordice care tocmai au început – sunt doar trei echipe neînvinse: Bayern Munchen, Steaua şi Sparta Praga. Dintre cele trei cluburi, doar seria de invincibilitate a nemţilor e mai lungă decât cea a roş-albaştrilor:

*Bayern Munchen n-a mai pierdut în Bundesliga de la 28 octombrie 2012 – 521 de zile.

* Steaua e invincibilă în Liga I de la 19 mai 2013 – 318 zile.

*Sparta Praga e neînvinsă în campionatul Cehiei de la 22 mai 2013 – 315 zile.

Programul Stelei în Liga I

*ACS Poli (d)

*FC Vaslui (a)

*Viitorul (d)

*Braşov (a)

*Corona (a)

*„U“ Cluj (d)

*Pandurii (a)

*Petrolul (d)

*Oţelul (a)

a – acasă, d - deplasare

FC BOTOŞANI

„Am fost penibili! Parcă eram la box“

Finanţatorul moldovenilor nu s-a legat de arbitraj după partida din Ghencea, chiar dacă primul gol al Stelei a fost în ofsaid, iar al doilea după un fault în atac. „Ce poţi să mai spui după 0-4? Nu putem acuza arbitrajul. Noi am fost penibili, mai ales după ce am rămas în zece oameni. Parcă vedeam un meci de box şi trebuia cineva de la noi să arunce prosopul“, a declarat Valeriu Iftime.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite