Statistica nu-i prea ajută! FCSB e favorită la Lugano, dar are un bilanţ dezamăgitor la meciurile din deplasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Budescu
Constantin Budescu

Roş-albaştrii au obţinut o singură victorie pe teren străin în istoria meciurilor din grupele Ligii Europa sau Cupei UEFA.

Deplasarea de astăzi de la Lucerna (acolo se va juca meciul cu Lugano) pare una dintre cele mai uşoare din istoria europeană a FCSB-ului.
Chiar dacă Dică a lăsat acasă câţiva jucători importanţi, Alibec, Nedelcu, Momcilovici şi Amorim, vice-campioana n-ar avea motive serioase să se împiedice de Lugano, echipă aflată pe ultimul loc în campionatul Elveţiei, cu opt puncte după 9 meciuri. FCSB are de partea sa atât valoarea superioară a lotului cât şi experienţa în competiţiile continentale. Totuşi, de peste două decenii, de când UEFA foloseşte sistemul cu grupe (mai întâi în Liga Campionilor, apoi în Cupa UEFA, actuala Liga Europa), “steliştii” au numărat pe degetele unei singure mâini victoriile repurtate peste hotare. Au fost două succese în Liga Campionilor, cu Hajduk Split şi Dinamo Kiev, completate de unul singur în Liga Europa. Se întâmpla în 2012, în îndepărtata Norvegie, la Molde, unde Steaua lui Reghecampf s-a impus cu 2-1. Singurul supravieţuitor al acelei echipe este Mihai Pintilii, care între timp a plecat prin Arabia Saudită şi Israel, dar apoi s-a întors acasă. Reghe a mizat atunci pe echipa Tătăruşanu  Szukala, Chiricheş, Gardoş -Chipciu, Bourceanu, Prepeliţă, Pârvulescu – Cr. Tanase, Rocha, Mihai Costea, iar rezerve au fost Stanca, Latovlevici, Pintilii, Georgievski, Rusescu, Adi Popa şi Nikolici. Latovlevici şi Chipciu au marcat golurile formaţiei lui Reghecampf. În rest, în celelalte 21 de întâlniri disputate pe teren advers s-au încheiat cu 11 înfrângeri şi cu 10 rezultate de egalitate, un bilanţ dezamăgitor.

Poate face 6 din 6!
Dacă va câştiga diseară în Elveţia, FSCB va acumula punctaj maxim după primele două etape ale Ligii Europa, performanţă unică pentru fotbalul românesc. Niciodată nu s-a întâmplat ca o echipă de la noi să strângă şase puncte din şase în faza grupelor unei competiţii europene. Debuturi fericite am mai avut, adică victorii în prima rundă de meciuri, dar acestea au fost urmate mereu de un pas înapoi, adică de un eşec sau o remiză.

Lugano, o necunoscută
Calificată direct în faza grupelor, Lugano a terminat pe locul al treilea ediţia trecută de campionat din Elveţia, fiind depăşită doar de Young Boys şi FC Basel. Antrenorul lui Lugano este Pierluigi Tami (55 de ani), sosit în această vară pe banca elveţienilor. Lugano se bazează în special pe jucători tineri şi are jucători de diverse naţionalităţi, din Croaţia, Suedia, Franţa, Brazilia sau Italia. Cel mai experimentat om al echipei este Marco Padalino, un fundaş de 33 de ani, care a evoluat în Italia în primele trei ligi, la Vicenza, Sampdoria şi Piacenza.

Meciuri în deplasare în grupele Ligii Europa (sau Cupei UEFA)

2016  Villarreal – Steaua 2-1,  FC Zurich - Steaua  0-0,  Osmanlispor – Steaua 2-0
2014  Aalborg – Steaua 1-0, Rio Ave – Steaua 2-2, Dinamo Kiev – Steaua 3-1
2012 FC Copenhaga – Steaua 1-1,  Molde – Steaua 1-2,  Stuttgart – Steaua 2-2
2011 Schalke – Steaua 2-1, Maccabi Haifa – Steaua 5-0, AEK Larnaca – Steaua 1-1
2010 Napoli – Steaua 1-0,  Utrecht – Steaua 1-1, Liverpool – Steaua 4-1
2009 Şerif – Steaua 1-1,  Fenerbahce – Steaua 3-1, Twente – Steaua 0-0
2005 Sampdoria – Steaua    0-0, Hertha Berlin – Steaua 0-0
2004 Parma – Steaua    1-0, Bilbao – Steaua    1-0

Bilanţ: 22 meciuri, o victorie, 10 egaluri, 11 înfrângeri, 33 goluri primite, 15 goluri înscrise

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite