Sevilla – Benfica, finala Ligii Europa / Rezistă „blestemul“ lui Béla Guttmann?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bela Guttmann, în centru, înconjurat de ziarişti, la începutul anilor '60, înaintea unui meci. FOTO: Getty Gulliver Images
Bela Guttmann, în centru, înconjurat de ziarişti, la începutul anilor '60, înaintea unui meci. FOTO: Getty Gulliver Images

Portughezii se luptă să rupă anatema aruncată de antrenorul cu care au câştigat ultimul trofeu european din palmares, Cupă Campionilor (1962), spaniolii vor să câştige a treia Europa League în ultimii nouă ani. Verdictul astăzi, începând cu ora 21.45 (Digi Sport 1, Dolce Sport 1, PRO TV).

În urmă cu 52 de ani, Béla Guttmann îi transmitea Benficăi să nu mai ridice niciun trofeu european în următorul secol. De atunci, lusitanii au pierdut şapte finale consecutive, ultima chiar sezonul trecut, tot în Liga Europa, după un gol marcat în prelungiri de Chelsea (1-2). 

La 13 zile după ce-a făcut ţăndări visul lui Juventus de a juca finala Ligii Europa pe propriul teren, Benfica se întoarce pe arena din Torino. Unde se va lupta nu doar cu antipatia fanilor italieni, ci şi, mai ales, cu celebrul „blestem“ al lui Béla Guttmann. Un antrenor maghiar, cu origini evreieşti, care a făcut-o mare, în Europa, pe Benfica, la începutul anilor ’60. 

„100 de ani nu mai câştigaţi niciun titlu european“

Două Cupe ale Campionilor are Benfica în palmares, ambele câştigate cu Bela Guttmann la timonă, în 1961, în faţa Barcelonei, apoi în anul următor, în faţa Realului. Una dintre legendele fotbalului spune că antrenorul maghiar s-ar fi adresat oficialilor Benficăi, imediat după finala din 1962, jucată la Amsterdam, pentru a solicita un bonus pentru câştigarea trofeului. Aceştia l-ar fi refuzat, pe motiv că bonificaţia n-a fost stipulată în contract, iar antrenorul le-a spus „adio“. Nu fără a le ura „de bine“, la despărţire. 

„Nici în 100 de ani de acum încolo, Benfica nu va mai câştiga vreun trofeu european“, ar fi spus atunci Guttmann. În ciuda faptului că lusitanii erau văzuţi la acel moment ca o superforţă, care să domine Europa în anii ’60, precum a făcut-o Real cu o decadă mai devreme, hegemonia lusitană a fost scurtă. S-a oprit chiar în 1962, la Amsterdam. De atunci, „vulturii“ au jucat şapte finale de cupe europene şi pe toate le-au pierdut. Unele dramatic, iar cel mai bun exemplu este unul recent. 

Chiar sezonul trecut, Benfica a pierdut finala Ligii Europa în faţa lui Chelsea, 1-2, golul victoriei fiind marcat de Branislav Ivanovici, după un corner, în minutul 90+3! Guttmann, pe care unii îl consideră chiar un pre-Mourinho, a trecut pentru scurt timp şi prin Bucureşti, pe la Ciocanul (1946), predecesoarea lui Dinamo, de unde ar fi plecat după ce patronii ar fi vrut să-i impună anumiţi jucători în echipa de start.

Favorită la casele de pariuri, Benfica are şansa de a bifa patru titluri în acest an. A câştigat campionatul în Portugalia, Cupa Ligii, în dauna lui Rio Ave, pe 7 mai, şi va juca şi finala Cupei Portugaliei, împotriva aceleiaşi echipe, în această duminică. 

Finalele pierdute de Benfica după 1962

1963: 1-2 cu AC Milan (Cupa Campionilor) 

1965: 0-1 cu Inter Milano (Cupa Campionilor) 

1968: 1-4 (d.prel.) cu Manchester United (Cupa Campionilor) 

1983: 1-2 cu Anderlecht (Cupa UEFA) 

1988: 5-6 (d.pen.) cu PSV (Cupa Campionilor) 

1990: 0-1 cu AC Milan (Cupa Campionilor) 

2013: 1-2 cu Chelsea (Europa League)

Sevilla, mental puternic

În august 2013, cu Rusescu pe teren în tur, şi autor al unei duble în retur, Sevilla începea drumul spre finala de la Torino, cu o dublă victorie împotriva celor de la Mladost Podgoriţa (Muntenegru). Concurenţa acerbă din avanposturi şi lipsa de încredere din partea antrenorului Emery l-au trimis ulterior pe atacantul român la Braga, dar Sevilla a continuat să impresioneze în Europa. A dovedit că are un mental puternic, reuşind pe parcurs să întoarcă rezultate defavorabile, precum cel cu rivala locală Betis şi a ajuns în ultimul act cu un gol marcat în prelungiri, în derby-ul spaniol cu Valencia. 

   

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite