România, pentru a cincea oară la un Campionat European. Când s-au mai calificat tricolorii la turneele finale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa naţională a României la Euro 2008
Echipa naţională a României la Euro 2008

Naţionala de fotbal a României va bifa, anul viitor, cel de-al cincilea turneu final de Campionat European din palmares. Euro 2016 va fi găzduit de Franţa.

Tricolorii au bifat prima calificare în 1984, sub conducerea lui Mircea Lucescu. În turneul din Franţa, România a început cu o remiză contra Spaniei, 1-1 la Saint-Etienne, Ladislau Bölöni egalând pentru tricolori. 

A urmat duelul cu Germania de Vest, în care Marcel Coraş a egalat în debutul reprizei secunde, după ce Rudi Völler deschisese scorul, dar acelaşi atacant german a stabilit scorul final, 2-1. 

În ultimul meci din grupă, contra Portugaliei, România avea să piardă, deşi doar victoria o califica în faza eliminatorie.

image

În 1996, România a revenit şi la Campionatul European, participând la EURO 1996 din Anglia, unde însă a pierdut toate meciurile din grupă: 0-1 cu Franţa şi Bulgaria şi 1-2 cu Spania, golul României fiind marcat de Florin Răducioiu.

image

Ultimul turneu final al Generaţiei de Aur a fost Euro 2000, în Olanda şi Belgia. Victor Piţurcă a calificat echipa, dar a fost demis înainte de turneul final, unde selecţioner a fost Emeric Ienei. Dintr-o grupă imposibilă, România obţinea calificarea după 1-1 cu Germania, gol Viorel Moldovan, 0-1 cu Portugalia şi 3-2 în ultimul meci, contra Angliei. Disputa de la Charleroi a început cu golul lui Cristian Chivu, dar englezii au intrat în avantaj de un gol la cabine. Dorinel Munteanu a egalat, iar Ionel Ganea a transformat un penalti în minutul 89, aducând victoria şi calificarea. Adversar în sferturile de finală a fost Italia, la Bruxelles. În minutul 35, Gheorghe Hagi a fost eliminat pentru proteste, iar cu un jucător în plus italienii s-au impus cu 2-0. 

image

La Euro 2008, tricolorii au fost repartizaţi în "grupa morţii", dar au fost aproape de calificare după 0-0 cu vicecampioana mondială Franţa şi 1-1 contra campioanei lumii, Italia, meci în care Adrian Mutu a deschis scorul, dar apoi a ratat şi un penalty. O victorie în ultimul meci, cu Olanda ducea România mai departe, dar olandezii s-au impus cu 2-0.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite