Real şi-a găsit antrenorul ideal: portretul lui Santiago Solari, omul pasionat de literatură şi de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promovat de la echipa a doua, la fel ca Zinedine Zidane, Santiago Solari e un tip pasionat de literatură şi de şah, un familist convins şi un antrenor pe placul jucătorilor.

Santiago Solari (42 de ani) a avut puţin timp să-l impresioneze pe Florentino Perez, dar s-a descurcat grozav în cele două săptămâni pe care le-a avut la dispoziţie şi a primit unul dintre cele mai râvnite joburi din fotbal: antrenor la Real Madrid. Numit interimar după dezastrul de pe Camp Nou, cu Julen Lopetegui dat afară, Santiago Solari a reuşit să redreseze naveta galacticilor, care părea că pluteşte în gol.

Chiar dacă n-a avut parte de cei mai dificili adversari posibili, a reuşit patru victorii consecutive:  Realul a marcat 15 goluri în aceste meciuri şi a primit doar două. Mai mult decât atât, a reuşit să atragă jucătorii de partea sa, existând mesaje publice de susţinere din partea unora ca Benzema sau Casemiro, iar Dani Carvajal a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că Solari este cel mai bun antrenor cu care a lucrat vreodată.

Dar cine este Santiago Solari? Născut la Rosario (Argentina), la fel ca Messi, Santi a primit o educaţie aleasă, studiind la colegiul Richard Stockton, din New Jersey. Tocmai de aceea, el vorbeşte atât de fluent limba engleză şi chiar citeşte în engleză. De altfel, literatura este una dintre pasiunile sale, indicându-l, normal, pe conaţionalul său Jorge Luis Borges drept autorul său favorit. Solari provine dintr-o familie de fotbalişti, tatăl său fiind jucător profesionist, la fel ca şi fraţii şi verii săi, iar una dintre verişoarele sale este măritată cu fostul mijlocaş Fernando Redondo. Pentru că tatăl său era poreclit „Indianul“ pe vremea când juca, lui Santiago i s-a spus  „El Indiecito“, adică micul indian.
Solari a câştigat campionatul cu River Plate, a ajuns la Atletico Madrid în 1999 şi, după doar un an cu „plăpumarii“, a semnat cu Real Madrid în 2000. Avea să petreacă cinci ani pe Bernabeu, perioadă în care echipa madrilenă a primit apelativul de „formaţie galactică“ întrucât  de la mijloc în sus trimitea în teren o distribuţie fantastică, cu Beckham, Zidane, Figo, Raul sau Ronaldo. Solari îşi făcea şi el loc în această formulă magică, pe postul de mijlocaş stânga, reuşind să adune 204 jocuri şi să marcheze 22 de goluri pentru „los merengues“. A câştigat două titluri cu Real Madrid, dar şi o Ligă a Campionilor, de la el plecând faza finalizată de Zidane cu acel voleu spectaculos din finala cu Bayer Leverkusen din 2002.

După Real Madrid, el a mai petrecut trei ani la Inter şi a câştigat o mulţime de trofee (perioada în care lui Juventus i s-a retras tot), apoi a mai jucat câte un sezon în Argentina, Mexic şi Uruguay înainte de a se opri.

În 2002, într-un sondaj realizat de Canal+, a fost desemnat cel mai sexi jucător al anului. „Le mulţumesc celor care m-au votat, dar cred că votul a fost măsluit. O să vedem când mă las de fotbal dacă primesc o ofertă din industria filmului“, a glumit Santi. El este căsătorit , are trei copii şi îşi păstrează viaţa personală departe de reţelele sociale.

Calcă pe urmele lui Zidane
Un tip inteligent, cultivat, Solari a fost o perioadă editorialist pentru El Pais, apoi a început munca de jos la Real Madrid, primind pe mână o grupă de juniori. Întocmai ca şi Zidane, el a condus echipa a doua a albilor, El Castilla, şi, la fel ca şi francezul, a fost numit interimar la echipa mare şi mai apoi i s-a oferit postul permanent. Rămâne de văzut dacă va reuşi pe mai departe să atingă succesul pe care l-a avut Zizou, dar deocamdată Solari a început cu dreptul. El a urcat echipa de pe locul nouă pe şase şi i-a impreionat pe şefii săi încă de la numirea oficială. Dorind să stea de vorbă cu agentul lui, pentru a discuta despre salariu, aceştia au aflat că Santiago nu are un impresar şi au primit un mesaj clar din partea antrenorului: „Treceţi ce sumă vreţi şi voi semna“. Solari a semnat pe trei ani, va primi patru milioane de euro anual şi pare decis să îşi joace şansa. „Jucătorii de la Real formează un grup de campioni, de luptători, care au câştigat atâtea trofee pentru club. Sunt fericit  să fiu aici şi sunt gata să răspund provocării. Să lucrezi la Real e o şansă uriaşă, nu doar la echipa mare, oriunde în club. Eu am dat totul pentru acest tricou, la fel ca şi alţii. Real e un club uriaş, mai mare decât toţi jucătorii pe care i-a avut, însă ne include în această măreţie şi pe noi, foştii fotbalişti“, au fost cuvintele impresionante ale lui Santiago Solari.

13 antrenori a avut Real Madrid sub conducerea lui Florentino Perez.
61 de meciuri are Solari în Liga Campionilor, 46 cu Real şi 15 cu Inter
12 trofee a câştigat Solari în Europa, şase cu Real Madrid, şase cu Inter


Cariera de jucător
1996-1998 – River Plate
1999 – 2000 – Atletico Madrid
2000 – 2005 – Real Madrid
2005 – 2008 – Inter
2008 – 2009 – San Lorenzo
2009-2010 – Atlante
2010 – 2011 – Penarol

Real Madrid, cu Solari antrenor
4-0 cu Melilla (Cupa Spaniei)
2-0 cu Valladolid (campionat)
5-0 cu Viktoria Plzen (Liga Campionilor)
4-2 cu Celta Vigo (campionat)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite