Diseară e finala CM al Cluburilor: Raja Casablanca, faţă în faţă cu Bayern. Ce-a spus Ilie Balaci despre fosta sa echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finala Campionatului Mondial al Cluburilor (sâmbătă, 21.30, Eurosport 2) le pune faţă în faţă pe „anonima“ Raja Casablanca, din Maroc, şi Bayern Munchen, campioana Europei, o grupare cu un lot de aproape 50 de ori mai scump. Pentru o scurtă perioadă, în 2011, Ilie Balaci a antrenat gruparea marocană şi a vorbit acum cu „Weekend Adevărul“ despre experienţa sa din nordul Africii.

Campionatul Mondial al Cluburilor a intrat pe ultima sută de metri. Doar că la finiş, pe lângă superfavorita Bayern Munchen, intrată direct în semifinale, n-a ajuns cine „trebuia“. 

Asta pentru că miercuri seară, o altă favorită care a început competiţia în penultimul act, Atletico Mineiro, câştigătoarea Copei Libertadores în 2013, a capotat lamentabil. 

„Bomba“ a detonat-o Raja Casablanca, echipa prezentă în turneu nu pentru că ar fi câştigat o competiţie continentală, ci din postura de reprezentantă a gazdelor. Reîntâlnirea din Ronaldinho şi Pep Guardiola, antrenorul despre care s-a spus că i-a arătat uşa „Dinţosului“, la Barcelona, în 2008, nu s-a mai produs. 

Iar vinovată este doar Raja Casablanca, campioana Marocului. Deşi Ronaldinho şi-a arătat clasa în minutul 64, când a egalat din „specialitatea casei“, o lovitură liberă executată magistral, Raja s-a impus pe final cu 3-1. 

Iar după ce şi-au învins idolul, jucătorii lui Raja l-au şi dezbracat.  

În prima semifinală, Bayern a tranşat fără emoţii disputa cu chinezii de la Guangzou Evergrande, campioana Asiei, cu trei goluri în şapte minute (Ribery 40, Mandzukici 44,Gotze 47). 

Speranţă: Într-o lună, din iad în paradis

Ads not by this site

Ads not by this site

Ads not by this site

Ads not by this site

Ads not by this site

Raja Casablanca, echipa pe care Barcelona o spulbera cu 8-0, în iulie 2012, într-un amical jucat la Tanger, este marea surpriză a turneului. Şi nu doar pentru că era marea outsideră a competiţiei. Înainte de turneu, Raja era în picaj, cu un singur punct câştigat în ultimele patru etape din Maroc, motiv pentru care antrenorul Mohamed Fakhir a fost destituit, cu doar câteva zile înainte de începutul Mondialului Cluburilor. 

Numirea lui Faouzi Benzarti a adus însă „Raja” (speranţă, în limba arabă), în tabăra „alb-verzilor”. Şi nu doar atât. Marocanii au intrat în turneu în faza play-off-ului şi în toate meciurile au arătat o putere mentală fantastică. În fiecare din trei meciuri jucate scenariul a fost acelaşi: Raja a deschis scorul, a fost egalată, apoi a câştigat. 

În faţa lui Auckland, campioana din Oceania, s-a impus cu 2-1, după 1-0, golul victoriei fiind reuşit în minutul 90+2, cu mexicanii de la Monterrey a câştigat în prelungiri, cu un gol marcat în minutul 95 (după ce la finalul celor 90 de minute scorul era 1-1). 

Au lot de 9.5 milioane de euro

Ads not by this site

Nu renunţăm niciodată. Această echipă are o putere mentală deosebită. Visul e departe de a se fi încheiat şi nu vom ceda aşa uşor şansa noastră, cât de mică o fi, din finala cu Bayern”, a anunţat Mouhssine Iajour, pentru fifa.com. Atacantul Iajour, unul dintre „eroii“ din semifinala cu Mineiro, în care a deschis scorul şi a scos un penalty, este cotat la 650.000 de euro, fiind printre cei mai scumpi din lotul marocanilor. Un lot fără staruri, format în majoritate din jucători autohtoni, cotat la 9,5 milioane de euro. Cel al lui Bayern valorează 430 de milioane de euro. 

Câştigătoare CM al Cluburilor

2012 Corinthians

2011 Barcelona

2010 Inter Milano

2009 Barcelona

2008 Manchester United

2007 AC Milan

2006 Internacional

2005 Sao Paulo

2000 Corinthians

Finala Bayern Munchen - Raja Casablanca se joacă sâmbătă, la ora 21.30, la Marrakech, fiind precedatăţ de finala mică, dintre Guangzhou şi Atletico Mineiro (18.30)

Raja Casablanca este cea de-a doua echipă africană prezentă în finala CM al Cluburilor. Prima a fost Mazembe (Congo), învinsă de Inter Milano, în 2010 (scor 3-0)

Balaci: „Au reuşit o performanţă incredibilă”

Între iulie şi septembrie 2011, Ilie Balaci a stat la cârma celor de la Raja Casablanca. A fost o aventură marocană scurtă pentru „Minunea Blondă“, asta din cauza neînţelegerilor cu conducerea clubului, dar şi a lipsei rezultatelor. 

„Weekend Adevărul“: Aţi antrenat-o pe Raja, dar n-aţi stat prea mult acolo. De ce?

Ilie Balaci: Au fost mai multe. Eu am semnat un contract cu ei în iulie, am discutat toate detaliile, m-am înţeles unde să fac cantonamentul, apoi m-am întors în România. După câteva zile am fost sunat de preşedinte să vin la club, că am meci în Liga Campionilor Africii! A fost primul lucru care m-a deranjat. Apoi, când am semnat, mi-au arătat lista cu jucătorii, erau 30, când am început efectiv munca mi-au arătat iarăşi lista şi mi-au zis < Ăsta e plecat nu ştiu unde, pe ăsta l-am transferat, ăsta are probleme>...Iar la ultimul meci jucat, cel din Liga Campionilor Africii, trebuia să ne calificăm, dar am fost defavorizaţi de arbitraj.

Mai aveţi jucători în actuala echipă? 

Din echipa pe care am antrenat-o eu, doar fundaşii centrali mai sunt acolo. Sunt chiar fotbalişti pe care i-am promovat eu. Iar pe actualul antrenor, un tunisian, îl cunosc. E un tip mai rigid, exact de ce au africanii nevoie. Deşi sunt jucători profesionişti, practic nu e chiar aşa. Iar totul pleacă de la conducere, care mai închide ochii când unul nu vine la antrenament, sau când calcă strâmb... 

Au eliminat două echipe mult mai bune, Monterrey, din Mexic şi pe Atletico Mineiro, echipa lui Ronaldinho. Cum a fost posibil?

Să vă zic ceva. Semifinala cu Mineiro s-a jucat la Marrakech, care este un oraş deosebit. E numit „Oraşul Roşu“, şi asta din mai multe motive. În primul rând pentru că acolo aproape orice construcţie este vopsită în roşu. Când ceri aprobare pentru a ridica o casă, eşti obligat practic să-ţi vopseşti casa într-un roşu-grena. Apoi, Marrakech e un oraş turistic, cu multe cluburi de noapte şi altele. Atletico Mineiro cred că a venit doar cu o zi înainte de meci în Maroc şi cred că a venit mai mult în vacanţă. Nu e şi cazul lui Bayern Munchen, care este o echipă foarte profesionistă. Dar nu vreau să răpesc din meritele lui Raja. Calificarea în finala CM al Cluburilor este o performanţă incredibilă!

Cum sunt fanii lui Raja? 

Extrem de fanatici, tot timpul lângă echipă. Raja este cea mai iubită din Maroc şi printre cele mai iubite din Africa. Dacă s-ar fi jucat la Casablanca, ar fi fost 100.000 de oameni în tribune. Nu cred că au meciuri acasă în care să fie mai puţin de 60.000 de suporteri la stadion

6 meciuri şi nicio victorie a adunat Balaci la Raja Casablanca, cinci în campionat şi unul în Liga Campionilor Africii

Alexandru Moldovan, în trei rânduri (1996-1997, 2000-2001 şi 2005) este un alt antrenor român care a antrenat-o pe Raja Casablanca

Citeşte şi 

Amical de gală pentru Steaua: Mihai Stoica a anunţat un meci cu finalista Campionatului Mondial al Cluburilor

Începe Mondialul Cluburilor. Cine sunt adversarele lui Bayern München, marea favorită

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite