Premier League, primul campionat care va folosi „tehnologia de linia porţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Assou-Ekotto (ghete roşii) a stopat mingea mult înaintea liniei porţii, dar arbitrul Atkinson a validat gol pentru Chelsea, într-o victorie a "albaştilor", 5-0 cu Tottenham. Faza din Cupa Angliei, din sezonul trecut, nu se va mai repeta în Insulă. Foto: ITV
Assou-Ekotto (ghete roşii) a stopat mingea mult înaintea liniei porţii, dar arbitrul Atkinson a validat gol pentru Chelsea, într-o victorie a "albaştilor", 5-0 cu Tottenham. Faza din Cupa Angliei, din sezonul trecut, nu se va mai repeta în Insulă. Foto: ITV

Preşedinţii celor 20 de cluburi din prima ligă engleză au aprobat astăzi, prin vot, folosirea “tehnologiei de linia porţii” începând cu sezonul viitor, 2013-2014.

După ce FIFA a dat ok-ul, Anglia s-a mişcat cel mai repede. Într-un fel, era şi normal. Golul nevalidat al lui Lampard, din meciul cu Germania, de la CM 2010, a fost cel care a urgentat practic pătrunderea tehnologiei pe dreptunghiul verde. 

Şi tot la fel de normal, spre deosebire de sistemul ales de FIFA pentru competiţiile patronate, GoalControl-4D, un sistem dezvoltat de o companie germană, Anglia a ales un altceva. Compania care va furniza tehnologia este Hawk-Eye, o companie britanică. Vor fi şapte camere la fiecare poartă, iar în momentul în care balonul depăşeşte linia porţii, ceasul arbitrului primeşte un semnal, o vibraţie, în mai puţin de o secundă. O variantă asemănătoare a sistemului Hawk-Eye, care detectează poziţia şi mişcarea mingii, este folosită de câţiva ani în tenis şi cricket. 

Spre sfârşitul acestui sezon, vor demara lucrările pentru instalarea sistemului pe cele 17 arene ale echipelor din Premier League, şi pe cele trei  stadioane ale grupărilor care vor promova pe prima scenă din Anglia. 

"Tehnologia de linia porţii" a fost folosită, în premieră, dar neoficial, cu rol de test, în iunie 2012, într-un amical Anglia-Belgia, apoi şi la CM al Cluburilor, în decembrie 2012. 

Pe 2 aprilie 2013 ,FIFA a anunţat că va folosi sistemul GoalControl-4D  la Cupa Confederaţiilor (iunie 2013), dar şi la Mondialul din Brazilia, din 2014. 

Fiecare campionat are libertatea de a alege sistemul pe care-l doreşte (bazat pe camere video sau câmpuri magnetice), în funcţie de particularităţile locale, dar şi de costuri. De asemenea, introducerea “tehnologiei de linia porţii”, în întreaga lume, este opţională. 

În competiţiile patronate de UEFA, precum Liga Campionilor sau Liga Europa, "tehnologia de linia porţii" nu va fi introdusă prea curând. Platini, şeful UEFA, este un mare fan al suplimentării numărului de arbitri şi al greşelilor omeneşti. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite