Povestea boxerului de etnie romă trimis la exterminare pentru că şi-a bătut joc de Hitler: „Vrei un arian?! Îţi arăt eu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trei ani înainte ca Jesee Owens, atletul negru, să-l umilească pe Hitler chiar la Berlin, cucerind patru medalii la Jocurile Olimpice menite să demonstreze superioritatea rasei ariene, Johann Trollmann, un boxer cu origini rome, s-a încumetat să înfrunte Reich-ul.

Născut pe la 1907, băiatul fusese, de mic, pasionat de box. La 20 de ani cucerise aproape tot ce se putea cuceri în Hannoverul natal şi prin împrejurimi, dar trăgea după el o tinichea: era ţigan. Cel de-la Treilea Reich începea să-şi arate colţii în Germania, Johann nu era un boxer ”convenţional”, venea cu un stil aparte: se impunea mai mult prin agilitate decât prin forţă, excela la jocul de picioare, extrem de rapid.

Nemţii nu-l haleau, nu putea să-i reprezinte un astfel de personaj, deşi era campion, avea să fie ”uitat” pentru Jocurile Olimpice din 1928. Dar Trollmann îşi vedea de treabă. Pe 9 iunie 1933 încrucişează mănuşile cu Adolf Witt, arian, în finala ”semigreilor”. ”Rukeli”, cum e poreclit şi ştiut de lumea boxului, îi cară la pumni cu nemiluita. Meciul e oprit fără un motiv anume. Din tribune, publicul ţipă. Organizatorii nu au ce face şi îi acordă titlul de ”Campion Naţional”. Il retrag o săptămână mai tîrziu: ”Stilul său nu cadrează cu normele germane”, vine comunicatul, dar e clar că adevărul e altul: un ţigan nu putea fi numărul 1 în noua orânduire.

A aruncat la coş ”instrucţiunile” primite şi a murit mândru şi drept!

image

Germanii fac rost de altă finală, pe 21 iulie. ”Rukeli” primeşte instrucţiuni: să o lase mai moale, să termine cu a mai dansa ca un ţigan, să lupte precum un german autentic. Atunci urlă: ”Vreţi un arian: Uitaţi un arian!” Intră în ring uns, din cap-n picioare, cu făină, părul e vopsit blond. Se aşează în centru, nu se mişcă. Primeşte pumni, rezistă la cinci atacuri, fără a riposta, apoi leşină, a relatat Partida Romilor Pro-Europa. E finalul carierei sale. Este sterilizat – precum alţi mulţi ţigani din Germania. Divorţează, pentru a nu-şi pune în pericol şi mai mult familia. 

Spre a scăpa de persecuţie, se înrolează în Wehrmacht, în 1939. Nu rezistă mult pe front, din cauza presiunilor constante. În 1942 e dat afară, urmărit de Gestapo, torturat şi trimis într-un lagăr de concentrare, la Neuengamme. Aici, şefii îl obligă să boxeze, pentru a-i distra. Ajunge faţă în faţă cu un ”kapo”, Emil Cornelius, pe care îl bate de-l îndoaie. Când îşi revine, prizonierul cu ceva responsabilităţi, ia un par şi-l omoară pe Trollmann în faţa celorlalţi deţinuţi…

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite