Piţi, Piţi, Piţi, lasă-ne! „Adevărul” oferă 10 motive pentru care selecţionerul ar trebui să plece de la echipa naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Selecţionerul Victor Piţurcă FOTO Reuters
Selecţionerul Victor Piţurcă FOTO Reuters

România e condusă de un antrenor rudimentar în exprimare, cu mari lacune în pregătirea tactică şi care e dominat de ranchiună şi trufie.

Acum doi ani şi 5 luni, Mircea Sandu îi punea mâna în cap lui Victor Piţurcă, oferindu-i un contract generos, cu obiectiv facil, calificarea la Euro 2016. La turneul din Franţa de peste trei ani participă 23 de echipe ale Bătrânului Continent, în afara ţării-gazdă, aproape jumătate din naţionalele afiliate la UEFA. Piţi a spus „sărumâna” şi, la adăpostul unui sac de bani, a făcut ce ştie el mai bine, adică nimic. „Adevărul” vă prezintă 10 motive pentru care cel poreclit „Satana” ar trebui să plece de la echipa naţională.

1.E în urmă cu metodele de antrenament. Tot ceea ce lucrează Piţurcă acum la naţională, făcea şi în urmă cu 10 sau 15 ani. Mai întâi, se exersează clasicul 5 contra 2, apoi se mai joacă o miuţă şi, cel mult, se mai face o schemă cu mingea trimisă de pe extremă la un atacant.

2. Tactic, e depăşit total.
Pe lângă partea fizică, Piţurcă e la ani-lumină distanţă faţă de ceea ce înseamnă pregătire tactică modernă. „Omoară” jucătorii cu şedinţe video care constau din urmărirea unui meci al adversarului de la un cap la altul.

3. N-are „funcţia” de motivator. După meciul tur cu Grecia, a spus la conferinţă că „asta e valoarea jucătorilor”. Pe lângă faptul că a lovit în fotbalişti înainte ca lupta să fie încheiată, rămâne întrebarea: „Dar care e valoarea antrenorului?”. Dacă chiar eram în urma Greciei ca nivel valoric, ar fi trebuit să compensăm cu altceva, cu organizare, cu disciplină, cu o tactică bună. Pentru asta, îţi trebuie antrenor.

4. Leneş din cale afară.
În afara celor 10-12 acţiuni anuale, Piţurcă doarme liniştit la reşedinţa sa din Pipera. Nu se mişcă la meciuri, nu merge în străinătate să discute cu fotbaliştii de afară, cu antrenorii acestora. Principiul călăuzitor pentru Piţi e „timpul trece, leafa merge”.

5. Prea mândru să discute cu alţii.
Piţurcă n-a mers niciodată să asiste la un antrenament al vreunei echipe de top din Europa sau să aibă un dialog cu Mircea Lucescu, de exemplu. Vederea lui îngustă, trufia, combinate cu puturoşenia, îl împiedică să ia lecţii de alţii mai buni ca el.

6. Ranchiunos peste măsură
. E trăsătura care-l defineşte cel mai bine. Refuzul de a stinge conflictul cu Săpunaru, de a apela la Mutu fie şi pentru câteva minute, uşurinţa cu care s-a debarasat de Radu Ştefan spun totul despre caracterul lui Piţi.

7. Înconjurat de yesmani.
Secunzii lui Piţurcă nu ies o jumătate de pas din cuvântul selecţionerului. Mulţumiţi că Piţi le-a dat şansa unor salarii la care nu sperau, Neagoe, Florin Marin sau Boldici nu-l ajută cu nimic, fiind nişte simpli executanţi.

8. Nu ştie nicio limbă.
Victor Piţurcă n-a avut curiozitatea să înveţe vreo limbă de circulaţie internaţională. Tocmai de aceea, nu participă la nicio consfătuire a antrenorilor de la care ar fi putut să mai prindă ceva. În plus, faultează limba română de câte ori deschide gura. La prima conferinţă înaintea meciurilor cu Grecia, în afara unor dezacorduri flagrante, a spus: „Să vedem cum se manifestă nasul lui Chiricheş”.

9. L-a părăsit şi norocul.
Proverbiala şansă a antrenorului de 57 de ani nu mai „funcţionează” la parametrii optimi. Cunoscut ca fiind un antrenor instinctual, care merge pe fler, a fost trădat de alegerile sale.

10. A pregătit prost „dubla” cu Grecia.
Torje, care a jucat extrem de puţin la Espanyol, a fost folosit în ambele meciuri, Lobonţ, care n-a mai apărat de când era mic, a intrat titular la Pireu, Cociş a fost rechemat după o lungă perioadă de absenţă şi a jucat „din prima”. Doar câteva dintre greşelile celui poreclit „Satana”.

CÂT NE COSTĂ DESPĂRŢIREA DE PIŢURCĂ

EXPLICAŢIILE LUI PIŢURCĂ ŞI ALE JUCĂTORILOR DUPĂ MECIUL CU GRECIA

MATEI UDREA: "VĂ MULŢUMIM, DOMNULE PIŢURCĂ!"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite