Curtea Internaţională de Justiţie ordonă Israelului să oprească ofensiva asupra Rafah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ordonat vineri Israelului să oprească ofensiva militară din oraşul Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, o decizie care ar putea spori presiunile internaţionale pentru încheierea unui armistiţiu după mai bine de şapte luni de război, relatează AFP.

Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Israelului să oprească ofensiva asupra Rafah FOTO EPA-EFE
Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Israelului să oprească ofensiva asupra Rafah FOTO EPA-EFE

Israelul trebuie să "oprească imediat ofensiva sa militară şi orice altă acţiune desfăşurată în Rafah, care ar putea provoca grupului de palestinieni din Gaza condiţii de existenţă capabile să conducă la distrugerea fizică sau parţială a acestuia", a dispus Curtea Internaţională de Justiţie, cu sediul la Haga.

Cazul a fost adusîn fața CIJ, cea mai înaltă instanță a ONU, de către Africa de Sud, care a acuzat Israelul că a comis un genocid împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza.

Instanța a descris noile ordine de evacuare pentru aproximativ 800.000 de palestinieni din Rafah ca fiind „excepțional de grave”.

Instanţa a ordonat, de asemenea, Israelului să menţină deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a permite un acces "nerestricţionat" la ajutorul umanitar.

Curtea a cerut totodată eliberarea imediată a persoanelor luate ostatice de Hamas în timpul atacului său din 7 octombrie asupra Israelului.

„Curtea își exprimă profunda îngrijorare cu privire la soarta ostaticilor... și solicită eliberarea lor imediată și necondiționată. Considerăm că este profund îngrijorător faptul că mulți dintre ei rămân încă în captivitate”.

CIJ a ordonat Israelului să raporteze instanței, în termen de o lună, cu privire la progresele înregistrate în aplicarea măsurilor dispuse vineri.

Deciziile CIJ sunt obligatorii din punct de vedere juridic, însă instanţa nu dispune de mijloace să se asigure că acestea sunt puse în aplicare.

Israelul a afirmat în faţa instanţei că o încetare a focului impusă le va permite luptătorilor Hamas să se regrupeze şi ar face imposibilă eliberarea ostaticilor luaţi în timpul atacului din 7 octombrie.

„Nu există nicio putere în lume care să ne împingă să comitem o sinucidere publică, pentru că despre asta este vorba, pentru a opri războiul nostru împotriva Hamas”, a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer.

Miniștrii cabinetului israelian se vor întâlni mai târziu pentru discuții privind hotărârea, dar oficialii guvernamentali au declarat anterior că nicio putere de pe pământ nu va împiedica Israelul să-și protejeze cetățenii și să meargă după Hamas în Gaza.

Autoritatea Palestiniană (AP) - care conduce părți din Cisiordania ocupată - și Hamas - care conduce Gaza și care a atacat comunitățile israeliene din apropiere la 7 octombrie, declanșând războiul actual - au salutat decizia.

Totuși, Hamas susține că apelul de a pune capăt ofensivei ar trebui să privească întreaga Gaza, nu doar Rafah.

Hotărârea „reprezintă un consens internațional pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza”, a declarat pentru agenția de presă Reuters purtătorul de cuvânt prezidențial al AP, Nabil Abu Rudeina.

„Faptul că CIJ nu a făcut nici măcar o legătură directă între sfârșitul operațiunii militare de la Rafah și eliberarea ostaticilor și dreptul Israelului de a se apăra împotriva terorii este un eșec moral abject”, a reacționat liderul opoziției israeliene Yair Lapid.

Ministrul israelian al cabinetului de război Benny Gant, a declarat că Israelul va continua războiul „just și necesar” împotriva Hamas pentru a-și recupera ostaticii și a-și asigura securitatea.

El a precizat că armata israeliană va acționa în conformitate cu dreptul internațional și va încerca să evite rănirea civililor.

„Statul Israel se angajează să continue lupta pentru a-și aduce acasă ostaticii și promite securitatea cetățenilor săi - oriunde și oricând este necesar - inclusiv în Rafah”, a spus el într-o declarație.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite