TOTUL despre finala Cupei României. „Lupii“ sunt răniţi, dar atacă CFR-ul. Petrolul n-are şase jucători şi nici antrenori care să stea pe banca tehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Weldon va avea meci greu cu Alcenat şi compania
Weldon va avea meci greu cu Alcenat şi compania

Deşi a fost considerată cea mai bună echipă din campionat, după steaua, Petrolul a tremurat serios în tentativa de a prinde un loc de Liga Europa.

A prins până la urmă locul 3, dar a ajuns într-o situaţie extrem de dificilă înaintea finalei Cupei României, de sâmbătă. Practic, „lupii” n-au decât 16 jucători valizi la dispoziţiei, care vor fi dirijaţi de bancă de antrenorul cu portarii Dumitru Jipa şi de directorul sportiv Cristi Vlad. S-a ajuns aici, din cauza accidentărilor numeroase, dar şi a eliminărilor survenite în ultimul meci de campionat, cel cu Gaz Metan Mediaş. Bornescu şi Geraldo sunt suspendaţi, iar Marinescu, Cristescu, Sauvadet şi Morar accidentaţi, doar ultimul având şanse de a-şi reveni cât de cât până sâmbătă. Probleme sunt şi cu antrenorii, deoarece Cosmin Contra şi Laurenţiu Roşu au fost trimişi în tribună la partida cu Mediaşul şi vor fi suspendaţi la finala Cupei. Fără antrenori şi şase jucători de bază, „lupii” şi-au dat singuri încă o lovitură. L-au lăsat pe cel de-al treilea portar, Povilas Valinicius, să plece în Lituania, deoarece are programată nunta chiar pe 1 iunie. Nimeni nu se aştepta ca Bornescu să ia roşu în ultima etapă, însă acum Petrolul e nevoită să se bazeze doar pe Hamutovski, a cărui rezervă va fi un puşti de 17 ani, Iuliu Oprea, care n-are niciun meci în Liga 1.  
Dacă Petrolul e subţiată numeric de accidentări, CFR şi-a recuperat toţi răniţii. Trică are la dispoziţie întreg lotul de fotbalişti, iar o victorie va salva un sezon cenuşiu, cu realizări multe în Liga Campionilor, dar cu un parcurs slab în campionat. Cupa e ultima şansă a CFR-ului de a prinde Europa sezonul viitor şi dacă vor fructifica această oportunitate, ardelenii vor fi cap de serie în cele două tururi preliminare pe care le vor juca. Dacă CFR Cluj intră în Europa, Astra Giurgiu va rămâne afară, iar Pandurii şi Petrolul vor juca în primul tur preliminar al Ligii Europa, urmând a debuta în această competiţie pe 4 iulie. Pentru CFR, câştigarea Cupei are şi o altă miză şi anume ce a deblocării salariilor restante de trei luni, patronul Arpad Paszkany anunţând că va face asta dacă elevii lui Trică aduc din nou Cupa la Cluj.

Războiul multinaţionalelor
CFR Cluj şi Petrolul sunt echipele din Liga 1 care au cei mai mulţi jucători străini în componenţa loturilor. Ardelenii au mers pe reţeta fotbaliştilor de afară încă de când au promovat, în 2004, în vreme ce ploieştenii au ajuns o echipă majoritar străină doar din acest sezon. Chiar dacă au loturile înţesate de fotbalişti din alte ţări, puţini sunt cei care au îmbrăcat tricoul naţionalei lor. Lider la acest capitol este Alcenat, 46 selecţii la Haiti, urmat de Hamutovski, 26 selecţii la Belarus, şi Mojica, 16 selecţii la Bolivia, toţi de la Petrolul. Ceillaţi internaţionali din cele două loturi sunt: Vass (11), Manasse (6), Kapetanos (4), Bokila (1), Bjelanovici (1). Bokila şi Bakary Sare au dublă cetăţenie, primul fiind şi olandez, iar cel de-al doilea şi belgian.

De unde provin străinii CFR ului
Portugalia- Cadu, Felgueiras, Ivo Pinto, Rui Pedro, Diogo Valente, Nuno Diogo, Camorra
Franţa – Godemeche, Maah
Ungaria – Vass
Grecia – Kapetanos
Italia – Picollo
Brazilia – Weldon, Ronny
Nigeria – Obiora
Coasta de Fildeş – Bakary Sare
Ghana – Muniru
Insulele Capului Verde – Celestino
Croaţia - Bjelanovici

De unde provin străinii Petrolului
Franţa – Boudjema, Sauvadet, Mustivar
Haiti – Alcenat
Congo – Bokila
Portugalia – Geraldo
Belarus – Hamutovski
Lituania- Povilas
Brazilia – Guilherme, Renan, Romario
Republica Centrafricană – Yamisi Manasse
Tunisia – Hamza
Bolivia – Mojica
Azerbaidjan - Naziri

Steaua e Regina Cupei
Prima ediţiei a Cupei României s-a disputat în 1933-1934 şi a fost câştigată de Ripensia Timişoara. Între 1942 şi 1947 competiţia nu s-a disputat, din cauza războiului. Formaţia care a căştigat de cele mai multe ori trofeul este Steaua (21 cupe), urmată de Dinamo şi Rapid (13 cupe). Giuleştenii au avut cea mai lungă serie de invincibilitate în Cupă, cucerind de şase ori la rând trofeul, între 1936 şi 1942. În 1973 finala Cupei s-a disputat între două echipe din ligi inferioare. Chimia Râmnicu Vâlcea era în Divizia B, iar Sidelurgistul Galaţi în Divizia C. A câştigat Chimia după două meciuri. Prima dată a fost 1-1, şi pentru că atunci nu existau lovituri de la 11 metri,  partida s-a rejucat. Chimia, unde preşedinte era Dumitru Dragomir, a învins cu 3-0, reuşind să-şi adjudece trofeul.

Câştigătoarele Cupei României
Steaua 21
Dinamo, Rapid 13
U Craiova 6
CFR Cluj 3
Poli Timişoara, UTA, Ripensia Timişoara, Petrolul 2
Arieşul Turda, FCM Turnu Severin, Gloria Bistriţa, Chimia Rm.Vîlcea, Jiul, Metalul Reşiţa, Progresul Bucureşti, Progresul Oradea, U Cluj 1

140 de echipe au fost la startul Cupei României, sezonul 2012-2013

Contra a pierdut trei finale ca jucător
Pentru Cosmin Contra, antrenorul Petrolului, finalele nu reprezintă amintiri plăcute. El a cunoscut gustul amar al înfrângerii de trei ori. Prima dată, în 2001, a jucat cu Alaves finala Cupei UEFA şi a pierdut dramatic, scor 4-5 în faţa lui Liverpool. Apoi, în 2007, pe când era la Getafe a fost învins în finala Cupei Spaniei, cu 1-0 de Sevilla. Un an mai târziu a ajuns din nou în finala Cupei, tot în Spania, şi a pierdut în faţa Valenciei, cu 3-1. Contra a jucat şi meciul de baraj pentru Mondialul din 2002,  împotriva Sloveniei, când România a pierdut calificarea la turneul final, după 1-2 în deplasare şi 1-1 pe teren propriu.
   

Arbitrul meciului de diseară va fi Cristi Balaj, din Baia Mare

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite