Motivele pentru care Octavian Morariu a demisionat din funcţia de preşedinte al COSR. „Adevărul“ vă spune cine va fi noul şef al olimpismului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a demisionat marţi de la conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Unul dintre motivele pentru care acesta a renunţat la funcţie este suprasolicitarea provocată de faptul că deţine un cumul de funcţii, printre care cele de membru în CIO şi preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby.

UPDATE Octavian Morariu şi-a explicat decizia: „Sunt zece ani de când conduc acest for şi cred că în această perioadă am fost un preşedinte dedicat. Consider că evoluţia COSR a fost vizibilă în toţi aceşti ani, în care am încercat cu încăpăţânare să apăr valorile olimpismului. Având în vedere însă şi celelalte activităţi ale mele din cadrul CIO şi Asociaţiei Europene de Rugby, precum şi celelalte, constat o supraîncărcare a activităţilor mele. 

Nu sunt ahtiat după funcţii şi din respect pentru cei din jur şi pentru familia mea, am hotărât să mă retrag din funcţia de preşedinte al COSR. Decizia nu a fost uşoară, a fost una de moralitate şi normalitate, în acelaşi timp. Toate activităţile mele nu-mi mai permit să fiu atent sută la sută la ce se întâmplă la COSR. Aici trebuie să fie cineva care să se ocupe zi de zi de această activitate. Ar fi fost din partea mea o lipsă de moralitate şi deontologie ca să continui“.

Adunarea Generală anuală a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care a avut loc marţi la sediul de lângă Arcul de Triumf, s-a încheiat cu o veste total neaşteptată, care pune pe jar sportul românesc. Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a demisionat, dar deocamdată nu se cunosc motivele oficiale pentru care a luat această decizie, informează Realitatea TV.

Potrivit unor informaţii venite pe surse, succesorul lui Morariu la şefia COSR va fi Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby şi totodată deputat în Parlamentul României. Un alt nume vehiculat pentru a prelua conducerea COSR este Dinu Pescariu, fost tensimen şi un prosper om de afaceri, un apropiat al premierului Victor Ponta. Totuşi, cele mai mari şanse pentru a deveni preşedinte le are Alin Petrache.

Până când se vor organiza noi alegeri, unul dintre vicepreşedinţii forului olimpic român, Alin Petrache, Elisabeta Lipă sau Nicu Vlad, va asigura interimatul. În cărţi pentru acest post este şi secretarul general Ioan Dobrescu. Adunarea Generală a COSR va decide în şedinţă cine va prelua pentru moment destinele forului.

Potrivit sursei citate, Morariu ar fi renunţat la conducerea COSR din cauza unor cumul de funcţii pe care le deţine, motiv pentru care nu mai are timp să se ocupe de destinele forului olimpic român. Pe lângă funcţia din fruntea olimpismului românesc, Morariu mai este membru în Comitetul Internaţional Olimpic şi preşedinte al Asociaţiei Europene de Rugby.

Octavian Morariu (53 de ani) este preşedintele COSR din 2004. El a câştigat trei mandate consecutiv în fruntea acestei instituţii, după alegerile din 2008 şi 2013. Mandatul său actual în fruntea COSR ar fi trebuit să se încheie în 2017. Înaintea sa, preşedinte al COSR a fost Ion Ţiriac. 

Morariu este membru pe viaţă al Comitetului Internaţional Olimpic, fiind ales în luna septembrie a anului trecut, în cadrul Congresului de la Buenos Aires. "Noua poziţie îl solicită foarte mult, mai tot timpul e plecat la reuniunile CIO şi nu prea mai are timp pentru a se ocupa şi de COSR. Acesta e motivul demisiei", a precizat pentru "Adevărul" o sursă bine informată.

Pe lângă rolul de membru al CIO, Morariu a primit la începutul lunii aprilie mai multe responsabilităţi, el urmând să facă parte şi din Comisia pentru Programul Olimpic, dar şi din Comisia pentru Relaţii Internaţionale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite