O mică victorie cu Feroe, un pas mare spre Mondiale: cum şi-a crescut România şansele de calificare la CM 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Keşeru (dreapta) a dat golul victoriei cu Insulele Feroe, iar România e 99,54% cap de serie
Keşeru (dreapta) a dat golul victoriei cu Insulele Feroe, iar România e 99,54% cap de serie

Tricolorii şi-au îmbunătăţit simţitor şansele de a fi prezenţi în Rusia, la 20 de de ani de la ultima ediţie a Cupei Mondiale pentru care s-a calificat şi România.

Dacă FRF a reuşit să ducă la bun sfârşit un singur proiect în ultimii ani, atunci el se leagă de urcarea echipei naţionale în ierarhia FIFA.

În septembrie 2012, după un mandat catastrofal al lui Răzvan Lucescu – a avut o singură victorie în nouă meciuri, în 2010 – România ajunsese la cea mai proastă clasare din istoria primei reprezentative: locul 57! 

În ciuda faptului că mulţi susţin că acest clasament FIFA e irelevant şi că nu reflectă realitatea, de fapt, el are o importanţă mare: în funcţie de el se fac tragerile la sorţi pentru diverse turnee. Tocmai de aceea, când a revenit la cârma naţionalei, Victor Piţurcă a anunţat că îşi propune să urce România în această ierarhie. Şi a reuşit! Chiar dacă pentru îndeplinirea obiectivului a fost nevoie de programarea unor amicale cu formaţii precum Turkmenistan, San Marino şi Albania.

Totuşi, rezultatele excelente din preliminariile Euro 2016 au avut cea mai importantă contribuţie la ascensiunea României, care astăzi se află pe locul 14 în lume. Iar această poziţie le va oferi tricolorilor şansa de a avea o grupă accesibilă în tentativa lor de a ajunge la primul Mondial după 20 de ani, cel din Rusia, în 2018.

Şanse de 99,54%

Potrivit site-ului football-rankings.info, în acest moment, România are şanse de 99,54% de a fi cap de serie la tragerea la sorţi pentru preliminariile CM 2018. Şansele echipei pregătite de Anghel Iordănescu au crescut considerabil, după rezultatele cu care s-au încheiat meciurile internaţionale din ultimele zile. 

România s-a aflat într-o luptă de la distanţă cu Cehia şi Anglia pentru ocuparea locului 9 în Europa, ultimul care îţi oferă statutul de cap de serie. Iar victoria mică împotriva Insulelor Feroe coroborată cu rezultatele Cehiei (1-1 cu Letonia şi 0-1 cu Slovacia) şi cele ale Angliei (4-0 cu Lituania şi 1-1 cu Italia) au făcut ca România să tranşeze în favoarea ei această luptă. 

Şi în condiţiile în care mai există o singură etapă internaţională până la tragerea la sorţi pentru preliminariile CM 2018, sunt şanse infime ca tricolorii să piardă statutul de cap de serie. Ceea ce înseamnă că, din start, vom scăpa de granzii Europei în calificări: Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Italia sau Spania.

Sistemul de calificare

*52 de echipe vor participa în preliminarii (Septembrie 2016 – Noiembrie 2017)

*13 echipe europene, plus Rusia, ţara-gazdă, vor fi la CM 2018.

*La tragerea la sorţi de la 25 iulie, cele 52 de echipe vor fi împărţite în nouă grupe (şapte grupe de şase formaţii şi două de cinci).

*Câştigătoarele celor nouă grupe se vor califica direct pentru CM 2018.

*Opt cele mai bune echipe de pe locul 2 vor juca meciuri de baraj. A noua echipă de pe locul 2 e eliminată.

*Cele patru câştigătoare ale meciurilor din baraj se vor califica pentru CM 2018.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite