CM 2014. O altă faţă a Braziliei despre care presa n-a prea scris până acum: cum m-a ajutat un doctor din Curitiba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădina Botanică, principala atracţie turistică la Curitiba
Grădina Botanică, principala atracţie turistică la Curitiba

Multe s-au scris şi s-au spus despre carenţele organizatorice ale Mondialului din 2014. Problemele sunt reale şi, într-adevăr, această ediţie a turneului final e departe de a fi perfectă.

Totuşi, un lucru care a trecut neobservat e ospitalitatea brazilianului de rând. Poate şi pentru că, din cauza barierii lingvistice – doi din trei oameni pe stradă nu vorbesc engleză – e greu să intri în vorbă cu localnicii. 

Luni, pentru prima dată de când am ajuns în Brazilia, am părăsit Sao Paulo cu destinaţia Curitiba, acolo unde am urmărit meciul Iran – Nigeria. Având în vedere că am aterizat în oraş la ora 7 dimineaţă, iar meciul era programat pentru ora 16.00, am făcut pe jos un tur al unui oraş cu 1,8 milioane de locuitori ce pare un sătuc pe lângă Sao Paulo.

Timpul a trecut repede, însă pe la ora 13.00 am realizat că, dacă voi continua să caut stadionul, urmărind indicatoarele puse de organizatori, atunci voi ajunge la “Arena Baixada”, probabil, după meci. Aşa că am intrat la un cabinet dentar de pe strada principală. Doctorul vorbea o engleză ireproşabilă şi s-a schimbat la faţă, de parcă era vina lui, atunci când a aflat că nu găsesc stadionul, deşi îl caut de două ore.

Imediat, omul şi-a cerut scuze şi a intrat într-o altă încăpere. De acolo a ieşit schimbat, fără halatul alb. I-a zis ceva, în portugheză, secretarei, după care mi-a spus că mă va duce personal la stadion! Deşi am insistat că nu e nevoie, doctorul a fost de neînduplecat: “E o zi mare pentru oraşul nostru, găzduim primul meci al Mondialului, iar oaspeţii noştri trebuie să se simtă bine”. Şi am pornit la drum, iar omul mi-a prezentat istoria Curitiba, mi-a povestit despre cele două echipe ale oraşului şi cum cei de la Atletico Paranense au fost nevoiţi să joace doi ani în alte oraşe, fiindcă “Arena Baixada” era în renovare pentru CM 2014. Nu s-a oprit de vorbit decât atunci când m-a pus în autobuzul care m-a lăsat în faţa arenei în 15 minute. 

Mondialul brazilian are multe neajunsuri organizatorice, însă mai uiţi de ele datorită unor oameni de nota 10.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite