ANALIZĂ Ce performanţe a reuşit Mircea Lucescu în 10 sezoane europene cu Şahtior. După patru ani, „minerii“ se întorc la Liga Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al 10-lea sezon european al lui Lucescu cu Şahtior pare este unul „normal“ pentru „mineri“. Marţi seară, după eşecul de pe Old Trafford, cu Manchester United, 0-1, gruparea ucraineană a părăsit grupele Ligii Campionilor, după ce-a încheiat doar pe locul 3. La fel ca în alte patru ediţii.

Liga Campionilor este o „nucă tare“ şi pentru echipe de top din estul Europei, nu doar pentru campioanele din România. 

O demonstrează şi Şahtior Doneţk, o grupare pe care Lucescu a făcut-o poate cea mai mare din această zonă a „Bătrânului Continent“, dar care nu reuşeşte mari performanţe în cea mai tare competiţie intercluburi. 

Sfertul de finală pierdut clar în faţa Barcelonei, 1-6, în sezonul 2010-2011, rămâne cea mai înaltă ştachetă pe care au atins-o „minerii“. 

„E diferenţă între Ucraina şi Anglia“

Din mai 2004, de când a venit la Doneţk, Lucescu a bifat 10 sezoane europene, iar în nouă dintre ele a evoluat în grupele Ligii Campionilor. Marţi seară, în faţa lui Manchester United, Şahtior trebuia să obţină cel puţin acelaşi rezultat pe care-l reuşea Bayer Leverkusen la San Sebastian, cu Real Sociedad. 

„Minerii“ au pierdut însă pe „Old Trafford“, 0-1, germanii s-au impus cu acelaşi scor în Ţara Bascilor şi au pus mâna pe a doua poziţie în grupă şi calificarea în optimile Ligii Campionilor. 

„Trebuie să recunosc că este o mare diferenţă între campionatele din Anglia şi Ucraina. Ei joacă astfel de meciuri la fiecare trei zile, iar pentru noi asemenea partide sunt rare. Am pierdut calificarea în meciurile de acasă cu United şi Leverkusen (n.r. – 1-1, respectiv 0-0)“, a explicat Mircea Lucescu. 

În Liga Europa, după patru ani

Pentru Şahtior, care a încheiat pentru a cincea oară pe locul 3 în grupele Ligii Campionilor, aventura va continua în Liga Europa. „Minerii“ revin practic după patru ani în a doua competiţie europeană. 

„E o competiţie interesantă, în care s-au investit mulţi bani. Şi în care au început să joace echipe puternice. Va fi interesant. Cel mai mare impact asupra evoluţiei noastre în competiţie îl vor avea primele meciuri de după pauza de iarnă“ a mai spus Lucescu. 

În Ucraina, campionatul se reia abia în martie, în timp ce turul „16“-imilor Ligii Europa, unde intră Şahtior, se joacă pe 20 februarie. 

De patru ori a mai parcurs acest drum Şahtiorul lui Lucescu, din Liga Campionilor în Liga Europa. 

Rezultatele? De două ori a fost eliminată în optimi, o dată în „16“-imi, iar o dată a câştigat trofeul (ultima Cupă UEFA, în 2008-2009). 

Şahtior Doneţk în Europa, cu Mircea Lucescu

Sezon        Competiţie Performanţă 

2004-2005 Grupele Ligii Campionilor      Locul 3 şi optimi de Cupa UEFA (2-5 cu Az Alkmaar, la general)

2005-2006 Grupele Ligii Campionilor      Locul 3 şi „16“-imi de Cupa UEFA (2-3 cu Lille)

2006-2007 Grupele Ligii Campionilor      Locul 3 şi optimi de Cupa UEFA (4-5 cu Sevilla)

2007-2008 Grupele Ligii Campionilor      Locul 4 

2008-2009 Grupele Ligii Campionilor      Locul 3 şi câştigătoarea Cupei UEFA

2009-2010 Grupele Ligii Europa                  Locul 1 şi „16“-imi  de Liga Europa (2-3 cu Fulham)

2010-2011 Grupele Ligii Campionilor      Locul 1 şi sferturi (1-6 cu FC Barcelona)

2011-2012 Grupele Ligii Campionilor      Locul 4

2012-2013 Grupele Ligii Campionilor      Locul 2 şi optimi (2-5 cu Borussia Dortmund)

2013-2014 Grupele Ligii Campionilor      Locul 3 şi cel puţin „16“-imi  de Liga Europa

Ads not by this site

Ads not by this site

Ads not by this site

Citeşte şi 

Prima reacţie a lui Mircea Lucescu după eliminarea lui Şahtior Doneţk din grupele Champions League

Şahtiorul încheie anul pe primul loc, deşi în septembrie era la cinci puncte de lider. „Il Luce“, despre problemele din tur

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite