Minunea dintre gheţari. Cum a ajuns Islanda o forţă în fotbalul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islanda este marea surpriză a acestor preliminarii. Naţionala lui Lars Lagerbäck s-a calificat în premieră la un turneu final, dintr-o grupă infernală cu Olanda, Cehia şi Turcia.

În aprilie 2012, Islanda se afla pe locul 131 în clasamentul FIFA, poziţie pe care se află astăzi o altă reprezentativă insulară, Santa Lucia. Astăzi, nordicii au ajuns pe locul 23 în lume şi s-au calificat în premieră la un turneu final.

Şi nu oricum, ci dintr-o grupă cu Olanda, Turcia şi Cehia, după ce le-au învins pe toate trei. Islanda are numai 329.000 de locuitori, este singura ţară membră a NATO care nu are armată proprie şi a renunţat, în această primăvară, la aderarea la Uniunea Europeană. Islanda îşi prezentase candidatura în 2009, dar susţinerea publică pentru acest demers a scăzut din cauza unor disensiuni cu Uniunea Europeană asupra cotelor de pescuit. Chiar dacă fotbalul nu este „sportul-rege” al Islandei, în condiţiile în care naţionala masculină de handbal a obţinut medalia de argint la Jocurile Olimpice din 2008, islandezii sunt foarte bine reprezentaţi la acest capitol. 

Există la ora actuală nu mai puţin de 22.100 de fotbalişti legitimaţi în Islanda, aproape 7% din totalul locuitorilor. Comparativ, în România sunt 110.000 de jucători legitimaţi, adică 0,6% din populaţie. Emanciparea fotbalului din Islanda a început în 2000, când federaţia de specialitate a decis să implementeze o strategie pe termen lung. S-au construit foarte multe terenuri artificiale şi s-a pus accent pe instruirea temeinică a antrenorilor din fotbalul juvenil.

Suedezul Lagerbäck a revitalizat echipa

Primele rezultate au apărut în 2011, când naţionala de tineret s-a calificat în premieră la Campionatul European. Tot atunci, Lars Lagerbäck a fost convins să accepte funcţia de selecţioner al naţionalei mari. Suedezul de 67 de ani pregătise prima reprezentativă a ţării sale între 2000 şi 2009, perioadă în care a condus echipa la cinci turnee finale consecutive. „Când am ales să vin să pregătesc naţionala Islandei, ştiam că generaţia din 2011, care a ajuns la Euro, poate creşte. Ei n-au trecut atunci de grupe, dar au fost la un pas să ajungă în semifinale. Mi-am dat seama că fotbalul islandez are potenţial imens”, a explicat Lagerbäck motivul pentru care s-a înhămat la acest proiect. Suedezul a intuit bine. Dacă în 2007 o altă naţională liliputană, Liechtenstein, câştiga la scor de neprezentare disputa cu „pescarii” islandezi, acum alb-albaştrii sunt cei care sperie Europa, cu un joc atletic, agresiv şi bazat pe un presing constant. În 2013, naţionala Islandei a jucat play-off-ul pentru Cupa Mondială din 2014, fiind învinsă de Croaţia, iar acum s-a calificat la Euro 2016, după ce a defilat într-o grupă infernală.

Gudjohnsen, de 19 ani în naţională

Eidur Gudjohnsen, fostul atacant de la Chelsea şi FC Barcelona, este golgheterul all-time al naţionalei, dar şi cel mai vechi fotbalist din lotul Islandei. Ajuns la 37 de ani, Gudjohnsen a semnat recent cu echipa chineză Shijiazhuang Ever Bright, după ce în sezonul precedent a evoluat la Bolton Wanderers. Gudjohnsen a debutat în naţională în 1996, într-un meci cu Estonia disputat la Tallin. L-a înlocuit la pauză chiar pe tatăl său, Arnor, cel care a fost om de bază în naţională între 1979 şi 1997. Preşedintele federaţiei, Eggert Magnusson, i-a dat ordin antrenorului Logi Olafsson să nu-i folosească în acelaşi timp, pentru ca evenimentul să se poată produce în meciul cu Macedonia de pe propriul teren, din preliminariile Mondialului din 1998. Însă Eidur s-a accidentat la un meci al naţionalei U18, iar în momentul în care s-a recuperat tatăl său îşi încheiase cariera internaţională. „Este cel mai mare regret al vieţii mele. Şi al tatălui meu totodată. Ne doream enorm să jucăm împreună”, şi-a reamintit Gudjohnsen.

Dan Petrescu antrenează doi islandezi

Din lotul de 23 de fotbalişti convocaţi pentru meciurile cu Olanda şi Kazahstan, doar doi joacă în campionatul intern: Gunnleifur Gunnleifsson şi Kristinn Jónsson, ambii la Breidablik. În rest, patru islandezi joacă în Suedia, trei în Danemarca, trei în Anglia, câte unul în Olanda, Rusia, Norvegia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia şi Turcia, iar alţi trei evoluează în China. În afara lui Eidur Gudjohnsen, care face parte din lotul celor de la Shijiazhuang Ever Bright, alţi doi jucători se pregătesc sub comanda lui Dan Petrescu la Jiangsu Sainty. Este vorba despre fundaşul Sölvi Ottesen (31 de ani), care are 26 de selecţii în naţională şi a mai trecut pe la FC Copenhaga şi Ural Sverdlovsk Oblast, respectiv atacantul Örn Kjartansson (25 de ani), fost la Valerenga Oslo, care a marcat 8 goluri în 22 de meciuri disputate la Sainty.

Este de necrezut, sunt şocat! Nici când am început să joc fotbal nu am visat că acest lucru se poate întâmpla Aron Gunnarsson căpitanul naţionalei Islandei 40 de ani are portarul Gunnleifur Gunnleifsson, cel mai vârstnic jucător din lotul Islandei  
Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite