Mini Max. Singurul străin care a jucat pentru România a ajuns în liga a patra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
max

Nemţul care a jucat trei meciuri pentru naţionala de fotbal a României va evolua la o echipă din liga a patra germană.

Acum fix şase ani, la începutul lui 2009, România intrase în febra naturalizării unui fotbalist german. Toată lumea îl cerea la naţională pe Maximilian Nicu, pe atunci jucător la Hertha Berlin în Bundesliga. Ziarele şi televiziunile s-au îmbulzit să prezinte cadre cu mijlocaşul de 26 de ani prezentându-şi paşaportul românesc, obţinut de FRF în regim de urgenţă, după o intervenţie la fostul preşedinte Traian Băsescu.
Aşteptat ca un salvator la naţionala care intrase în regres după Euro 2008, Max Nicu n-a confirmat pentru România, iar cariera sa a luat-o pas cu pas în jos, ajungând acum la nivelul patru. Adică în liga patra germană, unde Max va juca pentru SV Elvesberg, ocupanta locului trei într-o ligă regională. Nemţii l-au prezentat ca pe o mare vedetă şi aşteaptă ca jucătorul de 32 de ani să-i ducă măcar o divizie mai sus.


Drumul lui Max Nicu de la o oarecare glorie la anonimat a fost presărat cu halte la Freiburg, Munchen 1860, Universitatea Cluj şi Aris Limassol. Exceptând un sezon la Freiburg, 2010-2011, Nicu mai mult a stat pe banca de rezerve sau prin tribune decât să fi jucat. El n-are amintiri frumoase nici de la echipa naţională, acolo unde a debutat în 2009, într-un meci cu Austria, scor 1-2. Victor Piţurcă, aflat la ultimul meci din mandatul respectiv, l-a trimis pe gazon în minutul 84, în locul lui Nicoliţă şi la marginea terenului i-a dat o singură indicaţie: „Încearcă şi tu să dai gol!”. Era 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, iar naţionala a rămas o păcăleală pentru Max Nicu, care a mai prins totuşi două selecţii sub comanda lui Răzvan Lucescu, după care a dispărut din peisajul naţionalei României, în istoria căreia a intrat din postura de prim şi singur jucător naturalizat. În 2014, când s-a întors pentru un retur în România, încercând să-i relanseze cariera la Universitatea Cluj, Max Nicu a dezvăluit că nu s-a simţit extraordinar la echipa naţională: „N-am avut o relaţie apropiată cu Victor Piţurcă şi mi s-a părut că m-a chemat la naţională şi la presiunea presei. Cred că în total am schimbat zece cuvinte cu dânsul.  Oricum îi dau dreptate lui Mutu care spunea că se făceau antrenamente învechite. Cam aşa era la naţionala lui Piţurcă. Răzvan lucescu, în schimb, m-a făcut să mă simt special, m-a chemat la masă şi a stat o oră de vorbă cu mine”.

Descoperit de Lupescu
Max Nicu s-a născut în Germania, dar ambii săi părinţi sunt români, fugiţi din ţară în 1977. Înainte de a alege naţionala României, Maximilian Johanes Ştefan Nicu, pe numele său complet, era monitorizat şi de Federaţia Germană. Cel care l-a remarcat în ţară a fost Ionuţ Lupescu, fostul director general al FRF, bun cunoscător al fotbalului german. El i l-a propus lui Mircea Sandu, care apoi l-a abordat pe Piţurcă în privinţa naturalizării lui, fostul selecţioner fiind de acord chiar dacă doar cu jumătate de gură.

max

Meciurile lui Max Nicu pentru România
5 septembrie 2009 Franţa – România 1-1 77 minute
12 august 2009 Ungaria – România 0-1 60 minute
1 aprilie 2009 Austria – România 2-1 6 minute
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite