Medalia care lipseşte! Fetele de la handbal debutează la noapte la Rio

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HAndbalistele noastre sunt gata de joc
HAndbalistele noastre sunt gata de joc

România participă a patra oară la Jocurile Olimpice, şi chiar dacă este una dintre cele mai respectate naţionale din lume, n-a reuşit niciodată să urce pe podium.

Şapte medalii are naţionala feminină a României în palmares, şase la Campionatele Mondiale, şi una la Campionatul European, însă la Jocurile Olimpice fetele au rămas datoare. La prima participare, în 1976, la Montreal, România a terminat pe locul 4 din 6, în 2000, la Sydney, echipa s-a clasat pe locul 7, din 12 echipe, iar în 2008, la Beijing, pe aceeaşi poziţie. Au fost rezultate departe de aşteptări, cel puţin la ultimele două ediţii. Acum situaţia pare destul schimbată, deoarece după evoluţia bună de la Campionatul Mondial din Danemarca, din decembrie 2015, naţionala are o cotă bună internaţională. Specialiştii clasează România ca fiind favorită la ocuparea unuia dintre primele trei locuri, ceea ce ne-ar aduce automat o medalie, distrugând şi ultima graniţă a handbalului feminin.
Lucrurile nu sunt totuşi atât de simple, întrucât tragerea la sorţi ne-a hărăzit o “grupă de foc”, cu cei mai dificili adversari posibili: Norvegia (campioana mondială, europeană şi olimpică), Brazilia (ţara gazdă şi campioană mondială în 2013), Muntenegru (vice-campioană olimpică şi campioană europeană în 2012), Spania (vice-campioană europeană şi bronz la JO 2012), plus Angola, cea mai bună echipă din Africa.
Din păcate, ultimul turneu de pregătire al României a demonstrat din nou  dependenţa de Cristina Neagu. Cea mai bună handbalistă a lumii din 2010 şi 2015 a fost menajată din cauza unei întinderi la coapsă şi fără ea în echipă, rezultatele au fost dezamăgitoare: înfrângeri la scor cu Norvegia şi Franţa, şi doar egal cu Spania. Selecţionerul suedez al echipei, Tomas Ryde, nu se declară însă îngrijorat. Omul care a condus echipa spre bronzul mondial în decembrie crede că la Rio lucrurile vor sta altfel. Faţă de echipa care a jucat foarte bine acum şapte luni există o singură schimbare majoră. Ada Nechita s-a retras temporar, pentru că este însărcinată, iar locul ei în primul şapte a fost luat de Laura Chiper. Pe ultima sută de metri s-a accidentat Ana Maria Tănăsie, una dintre cele mai promiţătoare handbaliste din România, locul ei fiind luat de Camelia Hotea, o jucătoare mult mai experimentată.
Olimpiada de la Rio este una specială pentru Aurelia Brădeanu, care va fi la a treia prezenţă la un turneu olimpic. Veterana lotului nostru a fost în 2000 şi 2008 şi visează să-şi încununeze cariera de excepţie cu o medalie olimpică, după ce anul acesta a câştigat şi Liga Campionilor cu CSM Bucureşti.


PROGRAMUL ROMÂNIEI
România - Angola  7 august, ora 01:50 (ora României)
România - Brazilia   8 august, ora 22:40
România -Muntenegru  10 august, ora 17:30
România - Spania  12 august, ora 20:40
România - Norvegia  14 august, ora 22:40
În cealaltă grupă se vor duela: Suedia, Rusia, Olanda, Franţa, Argentina, Coreea de Sud


Primele patru clasate în cele două grupe se califică în "sferturi", fază în care meciurile vor fi eliminatorii şi se vor juca după sistemul: 1A-4B, 2A-3B, 1B-4A, 2B-3A

Vezi AICI programul sportivilor români în prima zi de concurs

Portari:
Paula Ungureanu, 36 ani - CSM Bucureşti
Ionica Munteanu, 37 ani - liberă de contract
Extremă stânga
Valentina Ardean, 34 ani - SCM Craiova
Camelia Hotea, 31 ani – Corona Braşov
Inter stânga
Cristina Neagu, 27 ani – Buducnost
Gabriella Szucs, 32 ani – Dunărea Brăila
Gabriela Perianu, 22 ani – Dunărea Brăila
Centru
Aurelia Brădeanu, 37 ani – CSM Bucureşti
Eliza Buceschi, 23 ani – FC Midtjylland
Inter dreapta
Melinda Geiger, 29 ani – Brest
Patricia Vizitiu, 27 ani – liberă de contract
Extremă dreapta
Laura Chiper, 26 ani – Corona Braşov
Pivot
Oana Manea, 31 ani – CSM Bucureşti
Florina Chintoan, 30 ani – ”U” Cluj
Rezerve
Denisa Dedu, 21 ani, portar – Corona Braşov, Mădălina Zamfirescu, 21 ani, centru – Dunărea Brăila

Staff tehnic
Tomas Ryde (selecţioner), Costică Buceschi (antrenor secund), Jaume Fort (antrenor cu portarii), Nicoleta Alexandrescu (team-manager), Radu Cheregi (analist de performanţă), Dragoş Luscan (preparator fizic), Florin Oancea (medic), Adrian Ionescu (kinetoterapeut), Claudiu Mărăşteanu (maseur)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite