Marian Drăgulescu acuză Guvernul de discriminare: „Argintul meu nu valorează cât bronzul handbalistelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gimnastul Marian Drăgulescu vrea ca Guvernul să suplimenteze primele tuturor sportivilor români care au luat medalii în acest an, nu doar pe cele ale handbalistelor.

Medaliat cu argint la Campionatul Mondial de gimnastică de la Glasgow, Marian Drăgulescu aplaudă performanţa naţionalei de handbal, dar cere echitate în împărţirea indemnizaţiilor de performanţă.

Printr-o hotărâre a Guvernului României, handbalistele au primit câte 60.000 de lei pentru bronzul cucerit la Campionatul Mondial din Danemarca. E o sumă de patru ori şi ceva mai mare faţă de cea prevăzută de legislaţia în vigoare, care permite acordarea sumei de 14.800 de lei pentru un loc trei la o competiţie mondială.

Răsplătirea handbalistelor cu 60.000 de lei, undeva la 13.000 de euro de persoană, a fost o decizie pe placul suporterilor, însă sportivii care au obţinut performanţe similare în 2015 au strâmbat din nas, considerând că şi ei ar fi meritat un bonus pe măsură. Cel mai vocal dintre cei care s-au simţit lezaţi este Marian Drăgulescu, medaliat cu argint în proba de sărituri de la Campionatul Mondial de gimnastică de la Glasgow. “Mă deranjează atitudinea politicienilor. 

Suntem sportivi care foarte mulţi ani la rând am adus medalii constant. Mi se pare că suntem ignoraţi, că nu dă nimeni doi bani pe noi şi e frustrant.”, a afirmat cel poreclit “Marocanul. El a mai scris pe Facebook că guvernul Cioloş i-a ignorat şi discriminat pe sportivii care au câştigat medalii la Campionate Mondiale în acest an, neacordându-le prin decret premii ca la handbal. “Să nu mă înţelegeţi greşit, am tot respectul pentru fetele de la handbal, dar normal era să fim trataţi la fel cu toţii. Poate îmi iau medaliile şi mă duc să protestez în faţa Guvernului”, a mai spus gimnastul.

Drăgulescu a luat 8.000 de euro
În vârstă de 35 de ani, Marian Drăgulescu s-a întors în sala de gimanstică în acest sezon, după ce renunţase la sport în 2012, nemulţumit că nu a fost inclus în lotul pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Drăgulescu a demonstrat că a rămas un sportiv de clasă, în special la sărituri, proba care i-a adus argintul la Mondialele de la Glasgow. Pentru acest loc doi, Drăgulescu şi ceilalţi sportivi români medaliaţi cu argint în 2015 au primit de la statul român  37.000 de lei, adică puţin peste 8.000 de euro. Suma e cu 5.000 de euro mai mică în comparaţie cu banii pe care au pus mâna handbalistele, iar Drăgulescu are din acest punct de vedere dreptate să ceară un bonus mai consistent, mai ales că medalia sa e şi mai strălucitoare.

Ce variante are Guvernul
În acest moment, Guvernul e în faţa unei alternative: prima variantă e să ignore solicitarea lui Marian Drăgulescu, motivând eventual că performanţele precedente ale sportivilor români au fost obţinute în mandatul lui Ponta.  A doua opţiune ar fi să procedeze în mod similar cu toţi sportivii care au luat medalii la Campionatele Mondiale în acest an în sporturile olimpice şi să mărească indemnizaţiile de performanţă.  În aceste condiţii, ar mai avea de premiat naţionala feminină de spadă, pe Andreea Chiţu şi pe Corina Căprioriu, de la judo, pe sabrerul Tiberu Dolniceanu şi pe gimnaştii Marian Drăgulescu şi Larisa Iordache.

Carmen Tocală, secretar de stat MTS, înclină spre prima variantă: „Vorbim despre nişte acte normative, nu ştiu dacă putem să umblăm retroactiv la premieri. Până la urmă, trebuie să fie un moment zero. Vom avea o discuţie cu domna ministru Lipă şi vom stabili o strategie pentru viitor, nu ştiu dacă se poate să mai schimbăm ce a fost”.  Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului şi Sportului, nu a putut fi contactată ieri pentru un punct de vedere pe această temă.

Vorbim despre nişte acte normative, nu ştiu dacă putem să umblăm retroctiv la premieri. Până la urmă, trebuie să fie un moment zero Carmen Tocală, secretar de stat MTS

Cu cât se premiază medaliile de către statul român

  Aur  Argint  Bronz  Jocuri Olimpice 35.000 28.000 21.000 Campionat Mondial 27.800 18.500 14.800 Campionat European 18.500 11.000 7.400 Jocuri Europene 15.000 9.000 6.000

Sumele de la JO sunt în euro, cele de la CM, CE şi JE sunt în lei. Pentru performanţele de la CM, sumele acordate sportivilor s-au dublat în acest an.

Performanţe la Campionate Mondiale în 2015
Corina Căprioriu (judo) – argint
Andreea Chiţu (judo) – argint
Marian Drăgulescu (gimnastică) – argint 
Naţionala de spadă feminin – argint 
Larisa Iordache (gimnastică) – bronz
Tiberiu Dolniceanu (sabie) – bronz 
Naţionala de handbal feminin – bronz
*Medalii câştigate la sporturi olimpice

Interviu cu Marian Drăgulescu: Mergem la toate televiziunile, nu lăsăm lucrurile aşa!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite